Cazul de fraudă de la Unibet deschide subiectul legat de trucarea de evenimente sportive, în vederea unor câștiguri ilicite. Operatorul de pariuri spune, neoficial, că, în cel mai recent caz, este o victimă a propriilor angajați. Are, totuși, o uriașă problemă de imagine.

„Traderii, cei care lucrează la cote, când se dă câte un corner, blochează instant pariul. Astfel, nimeni nu mai poate miza pe respectivul pariu din acel moment, fiind vorba de un eveniment consumat. Când s-au făcut acele fraude, bookmakerii au intervenit manual și au lăsat pariurile deschise, pentru că aveau înțelegeri-blat cu anumiți pariori, astfel încât să se poată miza în continuare.

Ei știau că la cornerul cu numărul 5 din meciul de fotbal, de exemplu, se poate paria. Era lăsat deschis timp de 2-3 secunde după ce fusese acordat în meci de arbitru, cât să se poată miza sume importante pe o cotă mare, așa cum este când se dictează o lovitură de colț.

Abia după ce se mizau sumele pe un pariu cu rezultat deja știut, pariul pe respectivul corner era blocat. Se ciugulesc astfel 60-70.000 de euro la un singur pariu, în cazul în care operatorul nu are prevăzută limită pentru suma de pariere. Practic, o casă de pariuri este prejudiciată, într-un astfel de caz, asta dacă nu se dovedește cumva că există o legătură directă între oamenii care pariază și casa de pariuri”, povestește un insider.

Unde este marea culpă a celor de la Unibet, al căror punct de vedere oficial se lasă încă așteptat?  „E clar o problemă de selecție a oamenilor și de control asupra lor. Nu doar Unibet are probleme asta, au fost cazuri și la Casa Pariurilor”, spune insiderul.

ONJN nu poate stârpi fenomenul. Directorul general Tudor Simota, de la Direcția de Supraveghere și Control, a recunoscut că intră pe site-uri cu conturi false, pentru a vedea dacă se respectă legea. Însă o face până la nivel de autentificare, nu pariază propriu-zis.