În timp ce găștile de pe piața jocurilor de noroc (tabăra Silviu Pocora-Dan Ghiță-BMM versus tabăra Tudor Simota-Odette Nestor-METRON) își dau temeinic la ficat într-un război care întârzie să se decidă în favoarea cuiva, Playresponsibly a decis să urmărească relatarea jurnalistică, obiectivă, a faptelor și a întâmplărilor și continuă să publice acte zguduitoare care privesc domeniul și ating interesele jucătorilor.
Redacția trece în plan secund vorbele goale și alte chestiuni cu iz subiectiv, chiar dacă pe holurile instituției se dau îmbrânceli și se împart înjurături, pentru a oferi prioritate documentelor obținute cu ajutorul surselor, singurele care pot indica starea de lucruri din ONJN.
Forța hârtiilor rămâne teribilă, iar Playresponsibly oferă la pachet și interesele care dictează dincolo de coperțile dosarelor, iar asta îi înnebunește pe mulți, dovadă că ONJN a început să ne caute de surse.
Subiect lăsat la coadă
În linia enunțată mai sus se înscrie și episodul doi din dezvăluirie despre „dosarul Casa Pariurilor” (AICI, primul episod), porțiune dedicată ședinței Comitetului de Supraveghere a ONJN din 30 martie.
La adunarea de joi, o notă venită dinspre inspectorii de control aflați în subordinea directorului Tudor Simota propunea supendarea autorizației de funcționare, pentru 6 luni, în cazul operatorului Casa Pariurilor, aflat în portofoliul FEG, ca urmare a neregulilor găsite și sancționate cu avertisment.
N-a fost chip! Trecut pe ordinea de zi la coadă, la numărul 104 (dintr-un total de 106), subiectul a fost repede rostogolit de către Comitetul prezidat de președintele Silviu Pocora.
Liderul Oficiului a refuzat astfel să promoveze munca „procurorilor” lui Simota, ținând în viață firma Hattrick PSK, pe care Casa Pariurilor operează jocurile de noroc la distanță (online).
Informațiile noastre indică faptul că rivalitatea Pocora-Simota, duel care ține Oficiul blocat de câteva luni, face ca instituția să bată pasul pe loc, iar Casa Pariurilor a profitat și s-a salvat de această dată.
Cu activitatea firmei suspendată, ar fi urmat ridicarea licenței, iar Casa Pariurilor, sponsor la FRF, ar fi rămas în aer! La mijloc sunt interese de milioane de euro, iar suspiciunile sunt pe măsură.
Validări după ureche
Publicul nu este însă deloc interesat de războiul intern din ONJN, ci ar vrea să afle cum a călcat Casa pe bec, faptă care i-a putut atrage o propunere atât de dură precum este cea de suspendare a activității, în ochii inspectorilor.
Este vorba despre o ofertă de pariu interpretată eronat de operator, „Scor Corect oricând”, în defavoarea jucătorilor.
Casa Pariurilor a fost reclamată că validează biletele după ureche, iar nu ca urmare a regulamentului aprobat de instituția abilitată, adică însuși Comitetul de Supraveghere al ONJN.
De menționat că sancțiunea blândă aplicată pentru Casa Pariurilor de către Comitet ar trebui cuplată cu faptul că, în acest caz, este vorba despre un operator care calcă tot mai des pe bec (vezi serialul Fortuna derulat de Playresponsibly).
În regulamentul de joc, la articolul 10.1 este precizat că „...pentru evitarea oricărei confuzii, în timpul regulamentar nu sunt incluse durata reprizelor de prelungire preliminare loviturilor de departajare și/sau intervalul de timp aferent loviturilor de departajare, cu excepția cazului în care în oferta de pariere este prevăzută altfel”.
Susține că nu și-a păcălit clienții, dar le-a achitat pariurile reclamate!
Inspectorii ONJN au considerat că prevederea „oricând” din pariul „Scor Corect oricând” indică fără tăgadă că se iau în calcul și reprizele de prelungire și loviturile de departajare, astfel că pariul trebuia validat ca și câștigător.
Casa Pariurilor s-a apărat în punctul de vedere depus la dosarul cauzei spunând că „Scor Corect oricând” are legătură cu faptul că este vorba despre „scor corect care poate surveni oricând în timpul evenimentului”. Atât de mult a crezut Casa în propria-i argumentație, încât și-a recunoscut greșeala și a achitat banii solicitați de reclamant.
Subalternii lui Simota au concluzionat în fundamentarea înaintată joi Comitetului de Supraveghere că evenimentul înseamnă nu doar cele 90 de minute, ci și eventuale momente de după, așa cum sunt socotite reprizele de prelungire și penalty-urile de departajare.
În procesul verbal, inspectorii care s-au ocupat de caz au argumentat că „tipul de pariu menționat mai sus nu este definit de regulamentul de joc al organizatorului”. Așadar, Casa Pariurilor avea în ofertă un pariu nedefinit!
Redacția a mai aflat că operatorul a încercat să-și salveze pielea (și a reușit, se vede treaba), efectuând o vizită de curtoazie la sediul Oficiului. Desantul a cuprins-o pe Diana-Elena Popuțoaia, cea care ar fi căutat să prindă în mrejele sale și să îndulcească o persoană sus-pusă din instituție.
Playresponsibly înceacă de mai multă vreme să obțină un punct de vedere de la FEG, dar toate acțiunile noastre au fost sortite eșecului, așa că un punct de vedere despre situația actuală îl veți putea citi atunci când îl vom primi.
Mai jos, documentele întocmite de inspectorii ONJN și puse pe masa Comitetului de Supraveghere. Oficialii au mers în control pe 21 și pe 27 februarie 2023, iar decizia de sancționare a picat pe 1 martie.