Betfair vrea bani pentru dezvoltare în Cluj de la necăjitul stat român. Compania de pariuri online, parte a grupului Flutter - listat la Bursă și conectat puternic la lumea jocurilor de noroc, cere bani de la români printr-o schemă de ajutor de stat pentru dezvoltarea de software și pentru angajarea unui număr de până la 150 de persoane la sediul său din Cluj.

Banii ar urma să meargă la plata salariilr și către achiziționarea de laptopuri, iar Betfair promite să mențină cel puțin 5 ani locurile de muncă nou-înființate. Firma multinațională solicită între 3.062.400 și 4.176.000 de euro.

„Betfair intenționează să își extindă capacitatea de furnizare a serviciilor în Cluj-Napoca și să creeze un număr de aproximativ 110 – 150 de noi locuri de muncă, în principal pentru angajarea unor specialiști în dezvoltarea de software. Pentru atingerea acestui scop, Betfair intenționează să acceseze o schemă de ajutor de stat pentru rambursarea parțială a costurilor salariale. Pentru obținerea fondurilor de la stat, Betfair este obligat să contribuie cu fonduri proprii, după cum vom prezenta în detaliu în prezenta notificare”, se arată în notificarea intrată în posesia redacției.

„Betfair, persoană juridică română cu sediul social în Cluj-Napoca, România, intenționează să realizeze o investiție nouă, respectiv o investiție inițială în active corporale și necorporale situate în același perimetru, astfel cum aceasta este definită la art. 2, lit. c). din OUG nr. 46/2022, aferente extinderii capacității în ceea ce privește unitatea de afaceri din Cluj-Napoca (în continuare „Investiția”).

Noua investiție a Betfair se referă în esență la extinderea afacerii curente și va consta în: (i) angajarea a aproximativ 110 - 150 de persoane în baza unor contracte de muncă pe durată nedeterminată (cu obligația de a menține aceste posturi timp de cinci ani de la data creării fiecărui loc de muncă) în regim de telemuncă și/sau în regim hibrid de muncă și (ii) achiziționarea de laptopuri necesare pentru ca fiecare angajat să-și desfășoare activitatea legată de noul loc de muncă.

Betfair face parte din grupul Flutter Entertainment Plc., considerat unul dintre cei mai importanți furnizori globali de pariuri sportive, gaming si entertainment. Betfair, fiind o companie dedicată dezvoltării serviciilor și produselor de tip IT, este considerată ca fiind cel mai mare centru de dezvoltare software din cadrul grupului Flutter. Betfair furnizează următoarele tipuri de servicii și/sau dezvoltă produse pe următoarele paliere: Gaming, Managementul clienților, Infrastructură, Securitate, DataWarehouse, Marketing și Risk & Trading”, se mai scrie în prezentare.

Betfair, societate românească, activă pe piață din anul 2007, cu o cifră de afaceri de aproximativ 352.625.669 RON obținută în anul 2022, oferă cele 3 scenarii pentru care intenționează să obțină ajutor de stat:

- 3,062,400 EUR – pentru crearea a 110 locuri de muncă;
- 3,619,200 EUR – pentru crearea a 130 locuri de muncă;
- 4,176,000 EUR – pentru crearea a 150 locuri de muncă.

Din 2007 în România. În Rusia, Flutter a plătit amendă

BETFAIR ROMANIA DEVELOPMENT SRL - Betfair este o societate românească, activă pe piață din anul 2007, cu o cifră de afaceri de aproximativ 352.625.669 RON obținută în anul 2022. Obiectul principal de activitate al Societății-Țintă este reprezentat de codul CAEN 6201 – „Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)”. Softurile de pariuri sunt, la rândul lor, orientate client, astfel că statul român ar putea fi pus în situația în care să dezvolte jocurile de noroc ale celor de la Flutter.

Conform extrasului Recom atașat ca Anexa nr. 3, precum și actului constitutiv al BETFAIR atașat ca Anexa nr. 8, societatea este deținută în proporție de 99,99% de SC TSE HOLDINGS LIMITED și 0,0001% deținută de către The Sporting Exchange Limited, societatea-mamă a SC TSE HOLDINGS LIMITED (după cum se poate observa în imaginea
de mai jos).

Flutter Entertainment PLC este societatea beneficiară finală a Betfair, aceasta deținând și controlând 100% din capitalul social al societății Betfair Group Limited, care la rândul să deține și
controlează în totalitate în mod direct societatea The Sporting Exchange Limited și indirect societatea TSE HOLDINGS LIMITED, astfel cum se poate observa în imaginea de mai jos:

schemaflutter.jpg
schemaflutter.jpg

Flutter a plătit în Rusia o amendă de 4 milioane de dolari, prinsă cu nereguli la Legea privind schimbul de valori din SUA (AICI, detalii).

Redacția a căutat să obțină un punct de vedere de la Flutter. Firma care îi face PR-ul în România susține că „operațiunile de gambling sunt separate. Flutter, deținătorul Betfair și Pokerstars, are în Cluj un centru de dezvoltare software cu peste 1.500 de angajați în care investesc cam 90 de milioane de euro anual”.