Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) își „speticește” un departament-cheie, cel Juridic, rămas cu un singur angajat adus de SG-ul Godeanu, și cu un șef serviciu cu exercitare temporară.

„Gaura” de la Direcția Juridică va fi acoperită parțial prin încadrarea unei funcționare care până acum a trebăluit prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, de unde sosește prin transfer, așa cum probează documentul intrat în posesia redacției și publicat mai jos.

Jurista care va intra pe poarta instituției de pe Calea Victoriei numărul 9 începând de astăzi, 18 aprilie, se numele Simona Speteanu și a fost adusă, indică sursele noastre, la propunerea influentei Lilia Marin, persoana care face cărțile la Direcția Generală de Management din ONJN în calitate de director general.

Din înaltul poziției sale, Marin, propulsată în carieră pe mâna soacrei lui Pocora, are în subordine Serviciul Juridic și Contencios Administrativ, unde șef serviciu era Mihai Daniel Dinu, un fidel al președintelui interimar al Oficiului.

A fost ocolit HR-ul

Aducerea Simonei Speteanu pentru a se speti la ONJN îi permite lui Silviu Pocora să puncteze în „războiul” infinit pe care-l duce cu incomodul director general Tudor Simota.

În cazul acestui transfer, a fost evitat HR-ul, președintele ONJN mizând pe faptul că nu este obligat să-i folosească expertiza în alegerea oamenilor.

Resursele umane sunt considerate un departament apropiat de Simota, iar aducerea juristei fără consultarea acestei direcții este considerată o palmă dată lui Simota.

La fel cum Lilia Marin este considerată în interiorul Oficiului drept „cel mai bun scouter pentru angajări mediocre”. Unele dintre alegerile sale n-au primit semnătura lui Pocora.

Înaintea Simonei, Lilia Marin a făcut lobby pentru FR. Respectiva n-a corespuns în ochii șefului și a plecat de la unde a venit.

FR primise promisiunea că va fi numită prin delegare la Juridic, dar a fost ținută în șah o vreme și forțată să-și ia câmpii. „Nu comentez, nu mă amestecați în acest caz”, se apără FR.

Vine de la Firea

Playresponsibly a intrat în posesia documentului de transfer al Simonei Speteanu. Și, dincolo de ce scrie în hârtia oficială, am aflat detalii profesionale interesante despre noua achiziție a Oficiului.

Conform declarației de avere, Speteanu câștiga 10.000 de lei pe lună și vine pe același post.

avere spateanu.jpg
avere spateanu.jpg

avere spateanu salariu.jpg
avere spateanu salariu.jpg

Simonei Speteanu, adusă pe postul de șef serviciu, la fostul loc de muncă i se spunea „Doamna-Nu-Se-Poate”. Adică, îi place să respingă documente, atitudine care ar putea să-i dăuneze, nefiind pe placul celor care conduc vremelnic instituția.

Jurista provine din Ministerul Familiei, cel pe care PSD l-a născocit special pentru Gabriela Firea, astfel încât soția lui Florin Pandele să rămână în prim-plan și să poată candida iarăși cu șanse sporite la funcția de primar al Capitalei, la alegerile din 2024.

juristaonjn
juristaonjn

Posturile nu se scot la concurs: ar fi prea periculos!

Vă întrebați, probabil, de ce ONJN și alte instituții ale statului se tem să scoată la concurs posturile-cheie, deși Guvernul a deblocat procedurile pentru angajările în sistemul public.

Se preferă ca posturile să fie ocupate prin transfer, iar de multe ori poziția de șef să fie cu exercitare temporară, nu permanentă, pentru ca respectiva persoană să poată fi înlocuită cu ușurință.

Soluția transferurilor este agreată din mai multe motive. Cel mai important este că vin oameni recomandați, adică nu există riscul să te trezești în instituție cu vreun „intrus profesionist” care să le strice ploile celor care dictează pe o piață de milioane de euro anual.

Cu predilecție, sunt căutate persoane obediente, dornice să-și pună semnătura pe acte fără a pune prea multe întrebări și care să răspundă la comenzi.

Soluția transferurilor inter-ministeriale este preferată și pentru că Partidul, de care depinde numirea directă a șefului ONJN, are un cuvânt greu de spus, angajatul fiind „verificat” atent de sistem.

De la ONJN a plecat recent o juristă venită de la Primăria Capitalei. Femeia a cerut cu insistență să fie transferată înapoi, nesuportând regimul din Oficiu.

Nu este singura persoană pusă pe fugă de ONJN, deși instituția se plânge de lipsa personalului (AICI, detalii).

În episodul viitor, sforile pe care Silviu Pocora le trage pentru securizarea postului de președinte la ONJN.