Playresponsibly a promis o analiză la sânge a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc. Primul pus sub lupă este Novomatic, un gigant în România care rulează pe mai multe societăți pe piața noastră.

Între companiile pe care operează grupul austriac, Novo Veltech Solutions SRL este firma care apare în contractul cu Loteria România. În 2012, societățile grecești din grupul Intracom-Intralot-Lotrom au plecat, iar în agenții din România au intrat aparatele de tip Novomatic.

„Firmele cu capital negativ sunt o problemă”

„Grecii au plecat prin 2011, 2012... Atunci s-au desființat toate contractele, Pariloto... S-a făcut o cerere de oferte pentru noul contract. Au depus oferte mai multe firme, vreo 5-6, una din Cehia, una din Canada... S-a făcut pe punctaje. Cine are aparate în România, de câți ani, care firmă merge cel mai bine... Nu era așa dezvoltată EGT (n.r. – companie bulgară), firmă care acum face de 5 ori mai mulți bani decât Novomatic.

Erau mici bulgarii, Novomatic era numărul 1 pe piața din România. Au adunat cele mai multe puncte și au făcut contract de asociere în participațiune pe 15 ani cu Loteria Națională. Contractul ar urma să expire prin 2027. Draftul de contract era 50% Novomatic și 50% pentru Loterie.

Față de greci, care îi puseseră pe cei de la Loterie să cumpere aparatele și era 70% pentru greci și 30% pentru Loterie, acesta e un contract mai bun pentru partea română. Acum, aparatele sunt ale celor de la Novomatic, Loteria a venit cu spațiile și cele două entități împart profitul la jumătate”, a spus un specialist consulat de redacție.

Novo Veltech, care îi are administratori pe Adrian Valentin Georgescu și pe Valentin Iliev, s-a înființat pe 22 august 2013, pe codul CAEN 9200, având ca obiect de activitate jocuri de noroc și pariuri: vânzarea biletelor de loterie, funcționarea mașinilor de jocuri de noroc.

Compania a început greoi, cu 42 de angajați și cu o cifră de afaceri de 680.922 de lei. Numărul angajaților și cifra de afaceri crescut până în 2019, dar profitul net a oscilat. În primii 3 ani, au fost cifre negative (4.519.182 lei, 25.227.785 lei și 12.944.995 lei).

Sunt anii îi care Loteria a avut de „împărțit” negativul, astfel că statul român n-a avut ce să încaseze. Analiza arată și cât anume sunt activele imobilizate (aparatele), activele circulante (banca și stocurile), dar și datoriile firmei, care au fost în acei ani în creștere. Iar acum, la 10 ani distanță, Novomatic este tentată să înlocuiască aparatele de tip slot machine învechite, după un ordin al unui fost președinte ONJN, Voinea-Mic. Astfel, compania asutriacă își poate schimba „flota”, rulându-și aparatele proprii, ocazie cu care profitul trece pe negativ, în detrimentul contractului cu Loteria.

„Firmele cu capital negativ au mari dificultăți în a obține finanțare și pot crea probleme și furnizorilor și partenerilor de afaceri, cărora pot ajunge să nu le mai facă diverse plăți. Pe scurt, firmele cu capital negativ sunt o problemă de ansamblu a mediului de afaceri din România, iar asta se vede mai ales acum, în criză”, scrie startupcafe.ro despre firmele care raportează profit pe minus.

 

novo.jpg
novo.jpg

GGR nu poate fi sub 15%

„Gross Gaming Revenue (GGR), care înseamnă profitul brut al unei firmei, ar trebui să rămână, indiferent de domeniu, că sunt pariuri, cazinouri, slot machine și cu așa mai departe, de cel puțin 15%.

Dacă este totul OK și nu furi din firmă, ar trebui să-ți rămână profit brut între 10 și 15% din cifra de afaceri. Ei, din cele 370 de firme la nivel național pe piața jocurilor de noroc, doar vreo 50 de firme raportau corect. Restul erau ori pe minus, ori cu 2%, 3%. 5%. Era evident că se luau bani din firmă. Asta este aritmertică simplă. N-ai cum să te bați cu matematica.

Mai sunt și excepții. Mulți sunt pe minus din cauză că respectă procentul de 10-15% despre care vorbeam, dar au cheltuieli foarte mari și atunci ies pe minus. Dacă te uiți la rulajul lor, au acel 15% profit brut. Dar când raportează pe minus, atunci intervin cheltuielile foarte mari sau investiții”, spunea un specialist pentru Playresponsibly.

Gigantul austriac Novomatic este deținut de austriacul Johann Graf, unul dintre cei 24 de miliardari dați de jocurile de noorc. Capitalul său este de 7,2 miliade de dolari, fiind al 313-lea cel mai bogat om al lumii, potrivit topul Forbes.

Fondată în 1980, Novomatic s-a extins în Elveția și în Blocul de Est, profitând de căderea Cortinei de Fier.

Playresponsibly va publica punctul de vedere al companiei, când îl va primi, în condițiile în care CEO-ul Novomativ, Adrian Georgescu, nu răspunde la mesajele redacției.

În episoadele următoare, detalii despre înțelegerea Loteria Română - Novomatic.