În săptămâna în care la ONJN se așteaptă înscăunarea unui nou șef (actualul conducător interimar este un vicepreședinte cu atribuții de președinte), Playresponsibly oferă noi informații despre „combinația” pusă la cale de omul de afaceri Sandu Ghețu, personaj implicat în piața jocurilor de noroc cu branduri precum Get's Bet și Club King, cu cei care încă dețin frâiele instituției.
Legiștii consultați de redacție au identificat, în baza documentelor publicate pe site, câteva nereguli în „tranzacția” prin care conticazino, portal care nu deține autorizație de funcționare de la 1 noiembrie, este totuși activ pe piață, cu largul concurs al ONJN, după ce firma lui Ghețu a găsit, peste noapte, o portiță prin care să treacă domeniul sub o altă companie din portofoliu său, Get's Bet.
Avocații consideră că Get's Bet (pentru care fac reclamă nume precum Marius Lăcătuș și GabiBalint, foști atacanți redutabili la Steaua și la națională), condusă de Ghețu în procent minoritar, ar fi încălcat mai mult prevederi legale împreună cu ONJN.
ONJN acordă autorizație unui site socotit ilegal
Cea mai însemnată este cea prin care un domeniu de Internet a fost autorizat, deși ONJN a decis, cu doar câteva zile înainte de reautorizare, că, din punctul său de vedere, nu a funcționat legal la începutul lunii noiembrie. Plus posibile încălcări flagrante ale GDPR-ului.
Astfel, conticazino a notificat că funcționează cu o autorizație valabilă în baza OUG 27, însă ONJN a răspuns că nu îi sunt aplicabile prevederile OUG 27, ceea ce înseamnă că a constatat funcționarea fără o autorizație valabilă. Câteva zile mai târziu, același ONJN a acordat o autorizație nouă unui site despre care în urmă cu câteva zile a constatat că nu funcționează în legalitate.
În acest moment, pentru ca autorizația nouă dată catre conticazino să fie valabilă, ONJN trebuie să accepte că, la începutul lunii noiembrie, a funcționat legal în baza OUG 27. Dacă vor proceda altfel, înseamnă că au permis emiterea unei autorizații pentru un domeniu care a operat fără autorizație valabilă.
În paralel, conticazino (firma veche pe care opera se numea Neosoft Limited) trebuie să depună, pentru zilele de la începutul lunii noiembrie, declarații fiscale și la ONJN, în urma activității, ceea ce echivalează cu recunoașterea operării pe această perioadă. În cazul în care sumele nu vor fi declarate, firma se face vinovată de alte fapte.
Pe lângă aceste probleme, există mai multe lucruri care trebuiau aprobate sau rezolvate prin decizia Comitetului de Supraveghere al ONJN, existând suspiciunea privind manipularea acestui organism prin neprezentarea situației complete.
Dacă procedura arată corect la o primă vedere, în documentele prezentate în articolele anterioare vedem că s-a cerut aprobarea pentru adaugarea unui nou domeniu de Internet, însă Direcția de Monitorizare a răspuns că este vorba doar despre o „notificare”.
Legea nu prevere operațiunea de „preluare” a conturilor jucătorilor
Nu s-a prezentat și informatia că, în acel moment, existau jucători activi pe site-ul conticazino.ro care aveau balanțe în contul de joc și care au fost „încredințate” firmei precedente de către jucători care s-au trezit peste noapte cu banii și conturile mutate pe altă firmă, fără acordul lor expres sau fără o procedură clară stabilită de ONJN.
Singurul mod în care un jucător poate alimenta un cont de joc este prin depunerea sumelor de bani după deschiderea unui cont, iar legea nu prevede cazurile în care un operator „preia” balanțe și conturi existente. Toate aceste informații au fost omise fie intenționat sau s-au pierdut datorită faptului că totul s-a petrecut în grabă (ședința Comitetului a fost pe 7 noiembrie, hârtia pentru Ghețu a fost semnată a doua zi).
Practic, procedura arată în regulă pentru aprobarea unui nou domeniu, dar activitatea trebuia începută cu 0 jucători pe noua societate. În cererea depusă la ONJN și care poate fi consultată în articolul precedent nu s-a depus niciun contract prin care se transferă și „businessul” existent. Acesta trebuia să fie parte din proces și ONJN să se asigure că obligațiile societății anterioare vor fi respectate și că, de asemenea, drepturile jucătorilor vor fi respectate.
ONJN și Comitetul de Supraveghere trebuiau clar să verifice toate cele de mai sus, să ceară informații și să dea instrucțiuni clare și condiții în care să se poată activa domeniul, ce se întâmplă cu jucătorii și cu fondurile, condițiile și obligațiile pe care firma veche trebuie să le respecte și, în acelasi timp, să recunoască aplicabilitatea OUG 27, pentru ca noua autorizație să nu fie dată cuiva care a operat fără autorizație.
Iată, succint, părerea juriștilor:
@ au solicitat corect aprobarea în cerere, dar în documentul de la Monitorizare (cerere, analiză și raspuns în aceeași zi) au spus că operatorul doar notifică adăugarea unui nou domeniu conticazino.ro (deși, ei au cerut altceva);
@ procedura este similară cu adăugarea de noi domenii de Internet pe o platformă, dar, în celelalte cazuri, nu existau deja jucători, balanțe, venituri, taxe de plată etc. În acest caz vorbim despre un site care deja funcționa, cu obligații clare ale firmei care îl opera (atât către jucători, cât și către autorități);
@ domeniul era deja autorizat cu o altă autorizație valabilă (conform OUG 27, dosarul era complet și trebuia să primească autorizație). Asta înseamnă că ONJN a dat deja o autorizație pe un domeniu care era deja autorizat către o altă companie. În mod normal, trebuiau notificați că renunță la autorizație, că au declarat și plătit taxele pentru perioada 1-8 noiembrie și ce se întâmplă cu jucătorii și cu restul obligațiilor;
@ conticazino a fost singurul operator care a primit notificare că ONJN nu recunoaște OUG 27. Asta înseamnă că, în interpretarea ONJN, nu operau legal și nu au operat legal până pe 8 noiembrie. Ceea ce înseamnă că s-a dat autorizație unui domeniu care, potrivit interpretării ONJN, nu funcționa legal;
@ se disting două situații: ori au dat autorizație unui domeniu care nu a funcționat legal, ori au dat autorizație unui domeniu care avea deja o autorizație și au ajuns în situația să aibă un domeniu autorizat pe două firme (conform OUG 27, se află în al doilea caz);
@ când își fac cont pe platformă, jucătorii acceptă termenii și condițiile, care sunt precum un contract. Obligațiile față de stat (taxe, raportări), obligațiile către jucători (plata câștigurilor, retrageri, solicitări de date etc) sunt ale vechii companii (site-ul era operat de Neosoft Limited). Jucătorii au balanțe și date care nu pot fi transferate fără acordul lor. În plus, firma veche va trebui să raporteze veniturile pentru perioada 1-8 noiembrie și să confirme că a operat în acea perioadă. Dacă va raporta, atunci fie nu a avut autorizație, fie a avut conform OUG 27, și se confirmă din nou cazul de mai sus. Dacă nu vor raporta, înseamnă că, prin acțiunea sa, ONJN i-a ajutat să „dispară”.
@ ONJN și Comitetul ar fi trebuit să verifice toate cele de mai sus și să dea instrucțiuni clare și condiții în care să se poată activa domeniul și, în acelasi timp, să recunoască aplicabilitatea OUG 27. Dacă nu, au dat autorizație cuiva care a funcționat ilegal.