În România anului 2022, politica este infiltrată adânc în toate structurile statului, dictând regulile și flagelând procesul de selecție. Astfel, în locul profesioniștilor în domeniu, instituțiile sunt populate cu tot felul de beizadele, pile sau amante, care nu fac mai nimic, la umbra unor salarii care îi fac invidioși pe cei din mediul privat. Pe alocuri, într-un mod absolut scandalos, instituțiile publice au devenit dormitorul politicienilor. Cu carnet de membru de partid, totul devine posibil.

Cazul Mariei Ilieș (foto), membru în PSD Bistrița, este emblematic. De la 1 noiembrie, tânăra de 25 de ani, cu activitate intensă doar pe TikTok, a fost promovată, prin transfer, de la o primărie din Bistrița, unde a activat doar o lună și jumătate, la Serviciul Teritorial Nord-Vest din cadrul ONJN - instituție din subordinea Guvernului României, fără a avea vreo competență pe zona jocurilor de noroc. CV-ul fetei arată experiență în domeniul deșeurilor.

ilie3.jpg
ilie3.jpg

Maria Ilieș / Foto: Facebook

După apariția pe Playresponsibly a articolului care a dezvăluit mișcarea de culise, dar și legăturile politice care au propulsat-o, pe adresa redacției a sosit un mesaj care a dat în vileag circuitul care a promovat-o pe Maria Ilieș până la Oficiul pentru Jocuri de Noroc.

Conținutul e-mailului aduce acuze grave, care însă nu pot fi probate, motiv pentru care nu vor fi făcute publice. Sintetizându-l însă, susține că persoana care îi ține spatele Mariei Ilieș se numește Bogdan-Gruia Ivan, „deputatul nostru de Bistrița și cel care o să fie candidatul nostru la Consiliul Județean”.

Politician de mic

Este lesne de înțeles că mesajul provine din interiorul PSD Bistrița și arată că știe în detaliu situația, în condițiile în care legătura celor doi ar fi cunoscută inclusiv de Radu Moldovan, președintele PSD Bistrița. „Păcat că tinerii politicieni nu fac altceva decât să învețe lucrurile proaste de la cei bătrâni”, este concluzia dezvăluirii.

Bogdan-Gruia Ivan, 31 de ani, este deputat PSD ales la alegerile din 2020. A luat-o de mic cu politica. În perioada iulie 2012-noiembrie 2020, a fost consilier al președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și purtător de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Playresponsibly a verificat informațiile primite de la Bistrița și le-a pus cap la cap pe cele adunate din surse proprii. Iar afirmațiile cuprinse în mesaj au fost confirmate.

Bogdan-Gruia Ivan chiar s-ar fi implicat adânc în numirea Mariei. Parlamentarul a fost surprins de camerele de luat vederi intrând în sediul ONJN din București pe 19 septembrie, la ora 13:30. Adică înainte ca fata să ajungă la ONJN. Și n-a fost singura dată când a dat târcoale instituției. 

Ce spune deputatul: „Nu-mi amintesc”

Playresponsibly l-a apelat ieri, telefonic, pe parlamentar, pentru a-l chestiona cu privire la legătura cu colega de partid Maria Ilieș, de care s-ar fi apropiat începând din anul 2016, spun sursele redacției.

Întrebat dacă a intrat în ONJN pe 19 septembrie, Ivan a dat-o cotită: „Nu-mi amintesc”.

Apoi, a detaliat: „Eu am o relație de prietenie cu un domn Pocora (n.r. - șeful ONJN) dintr-o zonă de asociații în care am fost invitat să fac parte. Și am vorbit cu el săpătmâna trecută. Când ați spus că am fost acolo? Pe 19 septembrie? Nu mai știu exact când...”.

gruia
gruia

Bogdan-Gruia Ivan / Foto: Facebook

Legat de conexiunea cu Maria Ilieș, parlamentarul refuză orice legătură, negând că ar fi ajutat-o în carieră: „Eu nu comentez informațiile astea pe surse și nu mă pricep la detaliile astea. Sunt un om onest. Nu mă ocup eu de așa ceva. Nu știu subiectul”.

Redacția a aflat că parlamentarul cu amnezie n-a fost doar pe 19 septembrie la ONJN, ci și imediat după izbucnirea scandalului, pe 2 noiembrie, adică după ce Maria Ilieș și-a intrat în pâine la Serviciul Teritorial Nord-Vest.

Pocora nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase

Redacția a decriptat de la început transferul, unul venit pe „linie PSD”. Când a semnat transferul Mariei Ilieș, președintele ONJN, Silviu Pocora, se prefăcea că nu știe pe ce linie politică a aterizat fata la Serviciul Nord-Vest și cum a aflat aceasta că există un loc liber în organigrama serviciului teritorial.

Și a ascuns, prin omisiune, că ar cunoaște vreun parlamentar de Bistrița, zona din care provine fata. Deputatul l-a dat de gol, numindu-l chiar prieten.

„Orice om se poate perfecționa. Și mai ales asistent, este la început. La mine a venit o simplă cerere de transfer... Toți am învățat de la un început, nu știam domeniul. Orice tânăr are dreptul să aibă o carieră, să învețe. Nu știu pe ce filieră a venit, de unde a știut că sunt posturi vacante acolo”, a comentat atunci Pocora.

Maria a intrat în „medical”

Maria Ilieș a fost chemată, ieri, la sediul central din București de către șeful său, Tudor Simota, numirea ei fiind făcută oricum peste capul acestuia. Doar că, subit, angajata s-a îmbolnăvit și a intrat în concediu medical.

Este deja un obicei al angajaților să-și bage concediu medical, apoi să se transfere în altă parte, după ce se mai stinge scandalul.

S-a întâmplat și cu consiliera lui Alin Teodor, fostul președinte al instituției. Fata a prins un alt loc călduț la stat, după ce i s-a reproșat că la ONJN se ocupa doar cu făcutul cafelelor pentru șefi.