Contact
Network Advertising & Media SRL

Bdul. Iancu de Hunedoara, Nr. 25, Sector 1
București, România

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, organism al statului aflat în directa subordonare a Guvernului României și a Ministerului Finanțelor, continuă să facă angajări pe ochi frumoși. Unele „achiziții” ar trebui să stârnească amuzamentul, dacă n-ar fi făcute din bani publici, adică ai contribuabililor.

Mișcările făcute în administrația publică arată fără echivoc cum sistemul PCR (Pile-Cunoștințe-Relații) funcționează la foc automat în România, unde atașamentul față de un partid sau altul îți asigură ascensiunea, construindu-ți cariera. Practic, o deprofesionalizare înspăimântătoare a instituțiilor statului.

Și-a trecut adresa de Facebook în CV, e activă pe TikTok

Ultimul caz: ONJN a adus, de la 1 noiembrie, o domnișoară care n-are nicio legătură cu domeniul jocurilor de noroc. Este vorba despre bistrițeanca Maria Ilieș, 25 de ani, venită prin transfer de la Primăria Șieuț. Competențele Mariei sunt cele de consilier pe achiziții publice și de consilier la A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud.

Tânăra va activa în provincie, în cadrul Serviciului Teritorial Nord-Vest din ONJN, departament condus local de Erika Șoșdean (șef serviciu cu exercitare temporară a funcției). „Erika Șoșdean nu este titular pe post”, a explicat, de la București, șeful său, Mihail Pocora, omul care face cărțile în sediul central.

În particular, Maria pozează provocator, în poziții ultra-sexy, având apariții de senzație și pe TikTok, folosind contul mia_ilies (foto jos). Fata și-a trecut inclusiv pagina de Facebook în CV (care poate fi citit în josul paginii), detaliu pe care redacția a decis să-l blureze, deși nu mai face de multișor parte din spațiul privat, fiind socotit un element de ordin public.

Numire făcută peste capul directorului

Serviciul Teritorial Nord-Vest este o falangă a Direcției Generale de Supraveghere și Control, dirijată de la București de directorul general Tudor Simota. Direcția are în subordine 7 servicii teritoriale, printre cale și cel de Nord-Vest.

Însă, la ONJN, nu știe stânga ce face dreapta. Maria a venit fără aprobarea, sau măcar cunoștința, șefului din Capitală.

Eu nu am adus pe nimeni. Domnul Pocora... Am avut discuții în sensul asta. Eu mă trezesc cu ei la muncă. Nu anunță nimeni oficial”, a punctat Simota referitor la aducerea Mariei în departamentul teritorial pe care îl dirijează.

Directorul Simota este văzut ca un ghimpe în coasta actualei conduceri, reprezentată de perechea Pocora-Godeanu, acesta fiind un posibil răspuns al faptului că n-a fost consultat în prealabil, numirea făcându-se peste capul său.

„Aici sunt inspector clasa I”

Playresponsibly a stat de vorbă, ieri, și cu proaspăta angajată a ONJN, Maria Ilieș. Ne-a răspuns o voce suavă, în ton cu mișcările lascive etalate de fată pe rețelele de socializare.

„Da, am ajuns printr-un transfer la ONJN. De la Primăria Șieuț. La Primărie am fost pe achiziții publice, aici sunt inspector clasa I, rezident. Asta a fost a doua zi de muncă a mea”, a cuvântat, dulce, Maria, indiciu evident că vocea și talentul o recomandă cu certitudine pentru ocuparea postului.

Când a fost întrebată dacă este „pila” cuiva, fiind venită pe linie de partid (PSD) la ONJN, indică sursele noastre, fata care trebuie să controleze păcănele din zona Pasului Tihuța a cerut un time-out.

„Pot să revin în câteva minute cu un apel? Revin în câteva minute... Este în regulă?”, a solicitat Maria. A primit timp de gândire, apoi a dispărut în ceață. N-a revenit, așa cum promisese.

Pocora crede în talentul Mariei: „Orice om se poate perfecționa... Orice tănăr are dreptul să aibă o carieră”

Angajările la stat sunt blocate până la finalul anului, dar transferurile sunt acceptate pentru funcționarii publici care mișună prin diverse instituții (primării, consilii județene). De la ONJN, conducătorul instituției, Mihail Pocora, vicepreședinte cu atribuțiuni de președinte, ne-a comunicat următoarele:

„Noi am avut niște posturi vacante. Aveam nevoie de asistent. În cazul de față, a fost o cerere de transfer. Știam că nu putem să facem angajări și, în condițiile astea, am aprobat transferul la cerere de la Primărie. Avem deficit de personal la Serviciul Teritorial Nord-Vest”.

Despre CV-ul fetei, Pocora a precizat: „Orice om se poate perfecționa. Și mai ales asistent, este la început. La mine a venit o simplă cerere de transfer. M-am uitat, am văzut că are studiile necesare pentru a ocupa această funcție”.

„Asta nu înseamnă că nu poți să înveți. Poate să învețe, categoric. Toți am învățat de la un început, nu știam domeniul. Orice tănăr are dreptul să aibă o carieră, să învețe. Nu știu pe ce filieră a venit, de unde a știut că sunt posturi vacante acolo...

A fost singura cerere care mi-a venit pentru acel post. Cum să o testez înainte să fie angajată? Consider că are pregătirea necesară să-și desfășoare activitatea în cadrul ONJN”.

Șefa Mariei a dat bir cu fugiții

Erika Șoșdean, șefa Serviciului Teritorial Nord-Vest, n-a fost deloc prietenoasă, când a primit telefonul redacției, pentru a discuta despre angajarea Mariei: „ E un număr (n.r. - de telefon) personal. Să aveți o seară plăcută”.

Apoi, a apăsat pe tasta roșie a mobilului și dusă a fost. Așa se fac angajările la stat. În sistem închis, fără prea multe comentarii.

În episodul următor, „ispăvile” Erikăi Șoșdean în cadrul Serviciului Teritorial pe care vremelnic îl conduce.