Comitetul de Supraveghere al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc are programată pentru marți, 11 aprilie, o nouă sedință, ultima înaintea Sărbătorilor pascale.
Pe ordinea zi a Comitetului, care conține 56 de puncte, n-a încăput însă, nici de această dată, ca de altfel nici la adunarea de pe 30 martie, o temă care suscită multe discuții și care arată ca un turnesol care sunt interesele predominante care dictează în instituție: acordarea licenței pentru o firmă românească de metrologie.
Comitetul va avea, însă, pe masă plângerea pe care Metron Serv SRL, companie tot cu capital românesc, a făcut-o împotriva ONJN vis-a-vis de „cazul Târgoviște”.
Le lipsește un aviz
Lupte teribile se duc, în aceste zile, în subsolul metrologiei pe domeniul jocurilor de noroc, unde sunt vânturate acuzații de blocare a anumitor operatori.
Totul pentru ca o singură firmă să fie pe piață și să facă legea la data de 1 iulie, beneficiind de prevederile unui ordin despre care Playresponsibly a tot scris, emis de un fost președinte al instituției, Voinea-Mic.
Sursele noastre indică fără echivoc că blocajul îl face chiar actualul președintele ONJN, acuzat că răspunde la comenzile unei anumite grupări. Firma ajutată este BMM, americană.
Craiovenii de la REGIO Metro Cert SRL fluieră a pagubă și vor licența pentru o firmă nouă, RMC Slot Conformity SRL, pentru care au obținut de la RENAR acreditare pe o schemă tehnică experimentală.
Insuficientă, însă, li s-a transmis de autorități. Au nevoie și de schimbul de corespondență ONJN-RENAR, în fapt, un aviz care să ateste că schema experimentală de care au beneficiat este în regulă.
De ce nu se grăbește ONJN
Doar că ONJN refuză dialogul cu RENAR, pentru că știe că asta ar înseamna să nu mai poată refuza la infinit acordarea licenței pentru olteni. Astfel, americanii de la BMM au motive să surâdă: rămân singuri pe o piață de 6 milioane de euro anual, cea a metrologiei în domeniul jocurilor de noroc.
Chestionat pe această temă, Pocora declară cu mâna pe inimă că a „dispus” începerea dialogului cu RENAR, a trimis hârtiile, însă adresantul susține că n-a primit nimic. Un joc de-a șorecele cu pisica din care nu se poate ieși cât timp se umblă cu minciuni de grădiniță.
Se pare că Pocora a „delegat” dosarul cu temă. „Avem și noi informații, știm unde este dosarul. I l-a plasat unui om de-al lui de încredere, un subaltern de la Juridic, care îl ține blocat. N-are de gând să miște vreun deget”, se plâng craiovenii.
Americanii trag din toate pozițiile în români; deocamdată, fără succes
Scopul este ca ONJN și RENAR să se pună de acord cu schema tehnică, una experimentală, pe care a primit acreditare RMC Slot Conformity SRL.
BMM a căutat prin mai multe căi să scoată din joc firmele românești, pe motiv că nu au dreptul să funcționeze pe piața de metrologie a jocurilor de noroc.
A deschis inclusiv acțiune în instanță împotriva a trei companii cu capital autohton, precum și a ONJN, forul care a decis să le redea licența acestora, după ce, într-o primă fază, le-o retrăseseră.
Pe rolul instanțelor tocmai s-a derulat un proces în care BMM apare ca reclamant, iar ONJN, la un loc cu firmele românești, BBSC Communications Systems SRL, Regio Metro Cert SRL și Metron Serv SRL – adică „românii”, au calitatea de pârâți.
Pe 4 aprilie, Curtea de Apel București a dat sentința în acest dosar. Plângerea BMM a fost încadrată ca neîntemeiată, fiind respinsă, iar firma străină are 15 zile pentru a o contesta (AICI, pe larg despre subiect).