Curtea din Macao l-a condamnat pe Alvin Chau Cheok Wa, fostul șef al defunctei companii Suncity Group Ltd, la 18 ani de închisoare. Hotărârea instanței a fost citită miercuri, 18 ianuarie, la Tribunalul de Primă Instanță al orașului de către președintele judecătorului, Lou Ieng Ha.

Procuratura din Macao îl acuzase pe Chau, fondatorul Suncity Group, și pe alte 20 de persoane, de jocuri de noroc ilegale, conspirație, fraudă și spălare de bani.

Judecătorul Lou a spus că acuzația de conspirație a fost dovedită împotriva lui Chau și a altor câțiva inculpați, la fel ca și rolul de conducere în grupul criminal. Acuzațiile împotriva lui Chau au fost jocuri de noroc ilegale, inclusiv operarea de jocuri de noroc ilicite în locuri licențiate, și fraudă. El nu a fost condamnat pentru spălare de bani.

Alături de acesta, alți 12 inculpați au fost condamnați pentru diverse acuzații. Opt au fost condamnați la pedepse de închisoare de la nouă la 15 ani, 4 au primit pedepse cu închisoarea cu suspendare. De asemenea, 8 inculpați au fost achitați de toate acuzațiile.

Philip Wong Pak Lin, identificat ca fostul șef al departamentului financiar al Suncity Group, a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Alți inculpați condamnați la o pedeapsă de 15 ani de închisoare au fost: Cheong Chi Kin, care lucrase ca „agent junket” pentru Suncity Group și care a recunoscut în timpul procesului că desfășoară activități de pariuri multiplicatoare în saloanele VIP operate de grupul junket; Tim Chau Chun Hee, care a recunoscut în timpul procesului că a investit în entități dedicate afacerii pariurilor multiplicatoare; și Ali Celestino, descris în instanță ca un fost director al Suncity Group care ajuta la gestionarea tehnologiei informatice a grupului.

Inculpații condamnați de Tribunalul de Primă Instanță pot face apel în termen de 20 de zile

Judecătorul a spus că Chau a fost implicat de ani de zile în operarea unei forme de jocuri de noroc ilegale subterane pentru jucători de nivel înalt din Macao, numită de unii comentatori și oficiali guvernamentali drept „multiplicatorul”. El a mai susținut că Suncity Group a fost, de asemenea, legat de astfel de activități ilegale.

 

În timpul procesului, Chau - arestat în noiembrie 2021 - a negat orice faptă. Acuzații au fost învinuiți că au condus un sindicat criminal care ar fi fraudat guvernul Macao cu aproximativ 8,26 miliarde de dolari HK (1,05 miliarde de dolari SUA) în venituri fiscale din 2013 până în 2021, potrivit dosarului. 

O serie de operatori de cazinouri din oraș au intentat și o acțiune civilă, pretinzând milioane de dolari SUA de la Suncity Group. Printre acestea se numără Wynn Macau Ltd, Mgm China Holdings Ltd, Sjm Holdings Ltd, Sands China Ltd și Galaxy Entertainment Group Ltd. Aceste companii solicită separat despăgubiri civile pentru pierderile care se presupune că decurg din pariurile sub masă legate de Suncity Group.

Chau și cinci dintre inculpații condamnați au fost, de asemenea, obligați să plătească mai mult de 8,67 miliarde HKD guvernului Macao și unui număr de operatori de cazinouri din oraș ca despăgubire.

În ceea ce privește pariurile proxy, o altă componentă a cazului, judecătorul a spus miercuri că, chiar dacă astfel de activități erau legale în Filipine - unde se spunea că Suncity ar fi autorizat operațiuni de jocuri de noroc în cazinouri - acuzarea a arătat că astfel de activități erau și ele. promovat la clienții din Macao, o mișcare care era de așteptat să fie supusă aprobării de reglementare în Macao.

Instanța a auzit că pariurile prin proxy implicau pariuri printr-o aplicație de telefon mobil care se conectează la fluxuri live ale jocurilor găzduite în locații de peste mări. În timpul procesului, acuzarea a spus că locațiile includ Filipine, Vietnam și Cambodgia.