Sute de conturi de cripto cazinouri „gata pentru jocuri de noroc” sunt vândute în mod deschis pe Facebook și pe alte site-uri de social media, dezvăluie o investigație făcută de Sky News.

Cazinourile online care folosesc criptomonede sunt cunoscute ca criptocazinouri și nu sunt reglementate în Marea Britanie. Au devenit populare datorită influencerilor din domeniul jocurilor de noroc, inclusiv unor celebrități precum rapperul Drake.

Sky News a descoperit că este simplu să ocolești barierele menite să împiedice cetățenii britanici să joace jocuri de noroc pe aceste site-uri cu risc ridicat.

Conturile vin complet configurate, iar cumpărătorul se poate conecta pur și simplu și începe să joace, fără a fi nevoie să adauge detalii personale și să completeze formulare. Deputatul Carolyn Harris, care conduce un grup parlamentar care examinează daunele legate de jocurile de noroc, a spus că informațiile sunt „uimitoare”.

În ultimele trei luni, Sky News a analizat sute de reclame pe diferite site-uri de socializare, vorbind cu vânzătorii și cu cumpărătorii. Reclamele au apărut în principal pe Facebook și Discord, un panou de mesaje popular printre jucători, dar au fost postate și pe TikTok, Telegram, Reddit și X (fostul Twitter).

Analiza acestor reclame a arătat că conturile unuia dintre cele mai mari cazinouri cu criptomonede, Stake.com, au fost cele mai promovate la vânzare, fiind extrem de solicitate de cumpărători.

De la începutul lunii octombrie, pe Facebook au fost postate reclame pentru peste 200 de conturi Stake.com, în timp ce cel puțin 100 au fost promovate pe Discord. Nu există nicio dovadă că Stake.com sau oricare dintre cazinourile cripto ar fi știut despre aceste reclame sau le-au susținut.

După ce au fost contactați de Sky News, Stake.com a spus că sunt conștienți de încercări frauduloase de a accesa cazinoul lor cripto și că încercările lor de a bloca un astfel de comportament „evoluează continuu”.

Criptocazinourile sunt blocate în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că un utilizator primește un mesaj de eroare atunci când încearcă să acceseze unul dintre aceste site-uri web, dar o investigație anterioară Sky News a arătat cum jucătorii britanici sunt încurajați să evite aceste blocaje folosind un software gratuit și cunoscut.

Dar unele site-uri solicită utilizatorului să furnizeze un act de identitate cu fotografie atunci când își creează un cont. Acest lucru este pentru a ajuta cazinoul să verifice dacă jucătorul se află într-o țară în care poate opera legal.

Conturile pe care Sky News le găsește la vânzare sunt „preconstruite”, cu această fază de verificare deja finalizată. Aceasta înseamnă că jucătorii pot ocoli cu ușurință aceste cerințe de identificare, plătind uneori mai puțin de 10 euro pentru un cont.

Conturile premium în valoare de mii de dolari sunt, de asemenea, la vânzare. Aceste conturi mai scumpe tind să aibă caracteristici de cashback sau bonusuri financiare active. Conturile verificate Stake.com sunt, de asemenea, disponibile gratuit prin aplicația de mesagerie Telegram și funcționează cu o adresă falsă.

Companiile de social media au un rol de jucat în prevenirea apariției unor astfel de reclame pe platformele lor, a spus un parlamentar pentru Sky News, dar a adăugat că vina revine și criptocazinourilor.

Richard Williams, specialist în jocuri de noroc la Keystone Law, a declarat pentru Sky News că tranzacționarea pe aceste conturi este o zonă gri, dar ar putea exista probleme de fraudă în joc.

El avertizează că acest lucru devine din ce în ce mai mult o problemă, subliniind că „vedeți din ce în ce mai multe cazuri de britanici care joacă cu operatori offshore, în special operatori de jocuri de noroc cripto-cazinouri”.

Companiile de social media au spus că siguranța utilizatorilor este o prioritate de top și că liniile directoare ale comunității lor nu permit promovarea serviciilor de jocuri de noroc sau a afacerilor care facilitează jocurile de noroc ilegale.

Un purtător de cuvânt al Meta a comentat: „Nu permitem anunțuri înșelătoare”. Telegram și X, cunoscut anterior ca Twitter, nu au răspuns.

Un purtător de cuvânt al Stake a declarat pentru Sky News: „Stake este conștient de încercările de a ocoli controalele noastre printr-o varietate de mijloace. Stake are cele mai stricte controale din industrie, ceea ce înseamnă că oricine încearcă să acceseze în mod fraudulos Stake trebuie să vină cu noi metode pentru a face acest lucru.

Stake.com nu este disponibil în Marea Britanie, dar este licențiat și reglementat în alte jurisdicții. Stake investește semnificativ în identificarea și prevenirea problemelor legate de jocurile de noroc.”