Numele lui este Ionuț Iasmin Iovănuț și a apărut, „pictat” în nuanțe de șarlatan, într-un dosar spectaculos izbucnit în Timișoara, deschis în toamna anului 2016 (AICI, detalii). Este avocat și, din consilier local a ajuns ulterior viceprimar, iar acum ocupă scaunul de primar al comunei Bogda, localitate cu circa 500 de suflete. Bănățeanul, expert în pariuri sportive, se descrie ca un justițiar aflat în luptă cu interesele hulpave și hrăpărețe ale caselor de pariuri.

În 2016, dorind să ajute un prieten din copilărie să scoată din „ghearele” Fortuna un câștig de 30.000 de euro, (apărut după ce un casier Fortuna, în loc să scrie 70 de lei, a trecut 70.000 de lei ca miză pe un bilet), edilul pesedist s-a trezit pus la colț de un comunicat emis de operatorul intrat între timp în portofoliul consorțiului ceh Fortuna Entertainment Group (FEG).

În timp, lucrurile s-au limpezit. În procesul penal deschis de Fortuna, Iovănuț a avut calitatea de martor. Procesul penal a încetat la începutul anului, cu Cristian Martescu (prietenul din copilărie al lui Iovănuț) și cu Alexandru Căldăraru (casier Fortuna) au decizie prin care procesul penal deschis pe numele lor a încetat, după ce au fost acuzați că erau înțeleși și au constituit un grup infracțional menit să devalizeze casa de pariuri.

Sentința i-a dat apă la moară lui Iovănuț, care susține că metoda aplicată de Fortuna este des întâlnită în lumea jocurilor de noroc. Ca să nu achite câștigurile mari, operatorii deschis procese penale care durează câțiva ani (7 ani, în cazul de la Timișoara). Astfel, jucătorii renunță să deschidă ulterior procese civile pentru recuperarea sumelor. Iar cei care decid să meargă mai departe, constată că firmele cu care sunt în litigiu, fie nu mai există, fie sunt în insolvență/faliment.

Zugrăvit ca un scandalagiu de profesie, bănuit de probleme penale (neconfirmate de autorități, așa cum rezultă din comunicarea avută de redacția noastră cu Parchetul), aflat în permenent litigiu cu casele de pariuri, Iovănuț a acceptat să relateze pe șleau experiențele avute cu casele de pariuri.

iovanutparchet
iovanutparchet

Playresponsibly: În ce calitate te-ai prezentat la cazul din 2016? Ca avocat sau ca prieten al celui care câștigase 30.000 de euro la pariuri și reclama banii care susținea că i se cuveneau?
Iasmin Iovănuț: Ca și cunoscut. Eu eram deja viceprimar, aveam funcție de demnitate publică. Notorietatea, vânzoleala din jurul cazului, nu m-a ajutat deloc. Pentru funcțiile de demnitate publică, atunci când ești prezentat ca un infractor, nu e în favoarea ta. Dacă urmărești să obții notorietate, Like-uri pe Facebook, vizualizări pe Youtube, pe TikTok, atunci este altceva...

În comunicatul emis de Fortuna în 2016, tu erai băgat la un loc cu Cristian Martescu, ca și cum ați plănuit totul...
Mă prezenta, fără niciun dubiu, că am intrat în agenția respectivă. Asta e o chestie banală, verifici camerele de luat vederi și se vedea că n-am intrat niciodată în agenție.

Poate pentru că renumele tău le-a dat apă la moară...
Eu, în Timișoara sunt cunoscut ca un parior profesionist, ca să spun așa. Eu, pariurile... Pariurile nu sunt jocuri de noroc pentru mine. Sunt Matematică, Statistică, Probabilități.

Cum este „sistemul X”, în care pariezi pe o echipă până iese remiza acelei echipe...
La „schema X” este sistemul Finobacci. Eu jucam un anumit sistem legat de... Speculam, într-un fel, prostia caselor de pariuri, erorile bookmakerilor. Casele de pariuri sunt amatoare. Toate metodele astea le-am... V-am trimis un articol despre Cristian Lefter (AICI - detalii), prieten de-al meu care...

Fortuna s-a folosit de faptul că ai mai avut alte litigii, cu alte case de pariuri, și te-au băgat la înghesuială în acest caz.
Chestiunea este că eu am, așa, o repulsie față de regulamentele astea care sunt afișate pe pereți, în agenții. Sunt total în favoarea organizatorilor de jocuri.

„ONJN n-a făcut nimic”

Totuși, sunt aprobate de ONJN și ele se aplică. Bune, rele... Când te duci în casa cuiva, trebuie să respecți regulile gazdei, spun casele de pariuri.
Categoric, dar când te duci și le pui regulamentul în față și le arăți, fraților, ăsta-i regulamentul vostru: accept 20 de clauze din regulament care sunt în defavoarea mea, dar două-trei sunt în favoarea mea, atunci dă-mi-le pe alea care... Eu v-am spus, prieten de-ai mei care au ajuns să fie amenințați de manageri ai caselor de pariuri să nu mai calce în agențiile respective. Eu nu mai pariez în momentul de față tocmai pentru că e acest sistem. Și ONJN-ul, nu știu cine e la conducere, eu sunt la PSD din 2016... Au fost de la PNL, de la PSD, nu s-a făcut nimic, în sensul că pariorul nu e protejat de nimic. Ideea e că au primit niște amenzi infime pentru asta. Ei, ca și organizatori de jocuri de noroc, trebuie să fie controlați mai strict. În anumite situații, ajung să strângă debite de sute de mii de euro, intră în insolvență, își deschid o altă firmă, dar funcționează pe același brand. O să vă prezint și cazul lui Cristian Lefter, care, din 300.000 de euro, nu și-a recuperat niciun cent, ca să vedeți cât de aberantă este retorica lor.

Există instanțe civile, la care jucătorii care se consideră nedreptățiți se pot adresa.
Păi, tocmai. Eu, la GS Bet am câștigat, în 3 ianuarie 2015, suma de 50.000 de lei. Pe meciuri de handbal, fotbal, combinate. Mă duc să-mi ridic banii după Sf. Ion, 7-8 ianuarie, în care îmi spun că or să-mi dea doar 25.000 de lei, că e început de an, că trebuie să-și plătească licențele. Fraților, nicio problemă, dar restul? Restul banilor o să mi-i dea după o săptămână. Îmi iau 25.000 de lei, după care, după o săptămână, mă duc să-mi ridic diferența. De fapt, mă sună managerul lor din Timișoara care îmi spune că nu pot să-mi mai dea banii, pentru că ei au făcut o eroare de tipărire.

Adică?
Ei au în regulamentul un articol privitor la eroare de tipar. Au spus că s-a creat o confuzie. Titulatura completă a echipei era, să zicem, FCM Handball Midtjylland, dar ei au trecut Midtjylland și au zis că este eroare de tipar. Echipa era de handbal, meciul era de handbal. Au refuzat să-mi dea banii. Au vrut să-mi dea cotă 1 pentru pariul respectiv.

Nu te-ai adresat ONJN?
Am făcut o sesizare la ONJN, dar nu știu ce s-a întâmplat. După o jumătate de an, am primit de la instanță informare că să mă înscriu la masa credală. Firma era în insolvență... Ce să mai recuperez? Prioritar era statul, cu datoriile, creanțele, debitele fiscale către stat. Din ce am discutat și cu alți pariori pe forumuri, firmele strâng datorii mari, apoi te amână, te pasează. 25.000 de lei nu e o sumă așa mare. Jumătate am luat, jumătate am rămas cu pagubă. Și acum am biletele în dulap, le țin, s-au și decolorat...

Să revenim la cazul din 2016. Cum ai luat legătură cu Claudiu Martescu, cel cu câștigul de 30.000 de euro?
Pe Martescu îl cunosc din copilărie. Bunicul i-a decedat anul trecut, ne știm de copii. El a venit la mine, ca să mă întrece cum să procedeze. Pe mine, Martescu m-a contactat marți, la două zile după evenimentul în care câștigase. M-a contactat, m-a întrebat, ttu mai pariezi?, mă contactase după ce nu mai vorbisem de luni bune cu el. Ne întâlneam ocazional la sat. Mi-a zis că are un caz în care un casier i-a pus din greșeală mai mulți de 0 la miză. Iar cei de la agenție nu-i dau banii. Cum să nu-ți dea banii? I-am spus din punct de vedere juridic cum stă treaba. El avea timp de stornare 10-15 minute. Atât timp cât nu ți s-a stornat biletul... Tu, dacă pui pronostic 2, în loc de 1, pe un meci, așa cum ai fi dorit, e vina ta, nu te absolvă nimeni, dacă nu stornezi în timp util biletul. E eroarea mea și rămân cu paguba. Atunci, de ce acest dublu tratament?

Mai exact, cum a fost cazul lui?
A pus mai mulți de 0. În loc de 70 de lei, casierul a pus 70.000 de lei. N-a fost nicio înțelegere cu angajatul de la agenție. Asta mi-a spus Martescu. Dacă îmi spunea că l-a prostit pe casier, i-aș fi spus să renunțe, că ajunge la pușcărie. Dacă era cum a prezentat Fortuna acest caz, era clar de pușcărie. Ei au speculat că atât timp exista un litigiu penal pe rol, acțiunea civilă era suspendată.

Având acum rezolvată problema penală, Martescu ar trebui să meargă în civil...
Nu mai știu ce vrea să facă. El a avut niște probleme penale, dar nu pe speța asta. A lucrat ca taximetrist și a fost prins pe teritoriul Ungariei cu niște refugiați, transfugi pe care i-a trecut clandestin. A fost încarcerat în Ungaria, nu știu, o jumătate de an, un an, nu știu exact. În ianuarie 2023 mi-a trimis pe whatsapp poza cu soluția instanței privind procesul penal (foto).

martescu
martescu

Tu cei vei face?
Eu n-o să las lucrurile așa, iar banii pe care îi voi câștiga îi voi dona, sunt pe raza comunei două ONG-uri. Martescu a vrut să renunțe, să rupă biletul, dacă-mi aduc bine aminte. El a plătit 70 de lei, dar după câteva minute și-a dat seama că i-au trecut altă sumă pe bilet. A băgat biletul în buzunar și a plecat. Cât timp nu i-au stornat biletul... În instanță am dat declarație. Am sunat un director de la Fortuna, iar ăsta imi tot spunea că Martescu a fost în complicitate cu angajatul lor. Le-am spus că sunt niște jepcari! Faptul că nu l-a stornat angajatul înseamnă că trebuie plătit. Că se îndreaptă Fortuna împotriva angajatului, pentru recuperarea pagubei, e treaba lor. Dar voi trebuie să respectați contractul. Acel bilet e un contract. Dacă pe bilet apare suma, nu are nicio relevanță dacă s-au plătit sau nu banii. Martescu n-a declarat nicio secundă că i-a dat banii casierului, alții decât cei 70 de lei.

Ți-a făcut reclamă negativă...
Cei de la Fortuna m-au prezentat pe mine ca pe un infractor. Pe mine asta mă deranjează. Că își recuperează Martescu vreun cent din banii ăștia, sincer, mai puțin mă interesează. Vreau să se dea un comunicat de dezmințire, după ce o să câștig litigiul cu ei și tot ce o să obțin, un leu, 10 lei, 50 de lei o să-i donez. În 2016 am fost ales de Consiliul Local din rândul consilierilor local, în iunie, cu câteva luni înainte, în funcția de viceprimar. Eu sunt solidar cu cei prejudiciați de casele de pariuri. Am pățit pe propria piele. Să vă mai zic de un alt caz... 

Umilit de Sky Bet

?
Am avut un litigiu cu Sky Bet. Până la urmă, mi-am recuperat banii, cu chiu, cu vai, după vreun an și ceva. Era vorba despre 7.000 de lei. A fost un meci Celtic cu Sporting Lisabona, în prelimininariile Champions League, tot prin 2016-2017. Sporting bagă un jucător suspendat. Pe teren a câștigat Sporting, iar la masa verde, după vreo două zile, câștigă Celtic. Eu am pus că se califică Celtic. Pe teren s-a calificat Sporting. Su în regulament, articolul 16, care spune că, în cazul în care soarta unui eveniment se decide la masa verde se dă cotă 1. Ei când băgau codul biletului, îmi apărea pierzător, căci se calificase pe teren Sporting Lisabona. Ei trebuia să-mi dea cotă 1, să câștig 100 și ceva de milioane. Cu cota 1, trebuia să mai iau vreo 7.000 de lei. Mă duc la agenție, îmi scanează biletul: Pierzător! Am listat comunicatul UEFA, că ăia au băgat în minutul 86 un jucător suspendat, au pierdut la masa verde, am printat articolul 7. Ei nu, că nu se poate. Cheamă managerul, vine managerul, mai să mă ia ăla la bătaie! Am sunat la București, am făcut plângere la ONJN. ONJN nu mi-a comunicat nimic vis-a-vis de măsurile care s-au luat. Am cerut să discut cu un jurist al operatorului. Le ceream să respecte regulamentul. Și au făcut un sistem, ca să mă și umilească, într-un fel. Mi-au dat ăia 7.000 de lei în tranșe de 500 de lei pe zi. Mergeam în fiecare zi, ca prostul, să iau câte 500 de lei, mă puneau să completez. Am mers 14 zile la rând în agenția aia, că să-mi ridic banii!

Aveți un grup de pariori în Timișoara?
Cristi Lefter, despre care vă spuneam, a fost bookmaker, știe cu ce se mănâncă pariurile. Ce reprezintă o cotă? Un indice matematic care traduce probabilitatea ca un eveniment să se producă sau să nu se producă. Și noi câștiga destul de des. Acum nu mai am nervi de pariuri. La un moment dat, la agenții Mozzart din Timișoara eram persona non grata. Fetele care erau la agenție aveau directive să apese tasta F1, F12.. Asta ce însemna? Că toți bookmakerii care monitorizează plasarea pariurilor trebuiau să sară de la cafea, de la țigară și ne acceptau pariuri doar cu un leu. Orice aberație aș fi pus!

Nu puteai trimite pe altcineva să-ți pună biletele?
Nu puteam. Să vă explic. Noi alegeam un calup de 6 meciuri, pe care le consideram noi, după o analiză îndelungată, că aveau șanse să iasă și făceam variante. Oamenii nu prea pariază astfel. Spre exemplu, jucam 6 din 6, după care scoteam câte un meci. Aveam variante cu 4 meciuri, cu 5 meciuri, scoteam din calupul de 6 meciuri 2 meciuri, un meci. Și tot așa. De la calupul de 6 meciuri aveam 10 bilete. Stăteam câte 3-4 ore în fața laptopului, până făceam calupul de 6 meciuri. Citeam informații despre echipe, intram în ziarele locale. Am avut informații din Rusia că, înainte cu o seară, jucătorii s-au îmbătat toată noaptea. Am avut alte informații că sunt bolnavi de gripă jucătorii, dar au bătut a doua zi cu 4-0, deși erau bolnavi. Așadar, nu toate informațiile ne erau utile.

Era foarte ușor și predictictibil că sunt biletele noastre. Majoritatea pariorilor ori pun 10 milioane pe un meci, ori pun un leu pe un „cârnat” (n.r. – jargon folosit de pariori) de meciuri. Dar, sistemul nostru era foarte ușor de detectat. În cazul în care nu ieșea un meci, prindeam unul cu 5 meciuri sau unul cu 4. Ne scoteam banii. Fetele de la Mozzart, casierele, aveau directivă, notă internă, era poza mea în agenție luată de pe pagina de Facebook, să nu ne accepte pariurile. La un moment dat, în complex se angajease o fătucă de prin zona Olteniei și nu știa de chestia asta. Am intrat în agenție, chiar eu, în Complexul Studențesc din Timișoara, pariez 200 și ceva de lei pe baschet, doar handicapuri și total puncte. Am câștigat vreo 9000 și ceva de lei. Fata aia nu știa că trebuie să apeze tasta, pentru butonul de alarmă, de panică. Mă duc apoi, ridic banii. După asta, îmi spune o altă fată că, uite ce a pățit colega noastră, au dat-o afară din cauza voastră. Aveam și un sentiment de vinovăție față de fata dată afară. Am sunat-o, fata era tristă, era studentă la Universitatea de Vest. Mi-a spus că se angajase să-și plătească chiria. Până la urmă, am făcut chetă cu prietenul meu și i-am plătit chiria pe o lună, i-am dat amândoi 200 de euro.

Mai ești blocat la case de pariuri?
Nu mai pariez. Jucam doar la agenții terestre. Acum, pariez și eu „avioane”. Ultimul câștig l-am avut în decembrie, cu 6 lei am luat 170 de milioane. Am pus un „cârnat” și am câștigat 17.000 de lei. Am jucat o ligă din Anglia, National Liga Sud două goluri în prima repriză. Și dacă se mai dădea în încă un meci, mai luam încă 50.000 de lei. Acum sunt fun betting. Online cu pariez. Sunt la 50 de kilometri de Timișoara, iar aici nu sunt agenții terestre.

Ce face acum Martescu?
Nu știu, chiar nu am idee. Din punctul meu de vedere, sunt șanse să-și recupereze banii. Pot să-l sfătuiesc, să-l trimit către un avocat. Trebuie spă plăteasc onorariu pentru avocat, apoi taxă de timbru pe sumă (n.r. – 30.000 de euro). Taxa este în funcție de sumă, e prag plus procent din sumă. Cred că taxa poate fi peste 10.000 de lei.

A câștigat alegerile cu 88,5%

Oamenii în comună ce spuneau despre faptul că pariai? E socotit un viciu social.
Mă știu cu toată lumea. Comuna mea are 500 de locuitori. Dacă era ceva real, se foloseau de faptul că sunt infractor, că am vrut să fur casele de pariuri. Pe principiul, uite, fură și de la casa de pariuri, fură și de la Primărie. Ei asociază pariurile cu păcănelele, cu ruleta. Eu fac matematică și statistică. E greu să le explic oamenilor. Este și informație la mijloc. Sunt „n” site-uri cu informații care îți spun și ce mănâncă la micul dejun jucătorii. Ca să aleg un calup de 6 meicuri, cum jucam noi, presupunea și muncă de documentare. Oamenii din comunitate mă știu, eu am câștigat alegerile cu 88,5%. Mă știu că sunt un om serios, de cuvânt. Câțiva au discutat atunci, în perioada respectivă. Am dat declarații la Poliție, apoi în fața instanței. Am acționat ca un om pățit cu casele de pariuri. M-aș oferi să-l ajut și pe boschetarul din colțul intersecției. Din solidaritate ajut.

Care e concluzia ta, după interacțiunea cu casele de pariuri?
Problema cu agențiile de pariuri este că ei vor doar clienți pierzători. Și, statistic, 97-98% din pariorii care intră aproape zilnic pierd. Și cu ăștia care pierd câte un leu, 5 lei, se strâng sume frumușele. Eu mă încadram în categoria celor care au făcut profituri, în vcei 2%. Nu m-am îmbogățit, dar am făcut bănuți din pariuri. Din cauza lăcomiei lor, a caselor, am devenit persona non grata. Puteam să îi zic lui Martescu să se descurce singur, dar când văd nedreptate, indolența și nesimțirea cu care te tratează, am vrut să ajut. I-am spus, la un moment dat, celui de la Fortuna: e biletul meu, nu este al lui Martescu, dă banii, mă, omule! E datoria voastră!

Le-ai zis că e biletul tău?
Teoretic, poate să fie biletul meu, nu contează. Ca idee... Ei trebuie să știe că trebuie să dea banii. E greșeala angajatului că nu l-a stornat. Nu știu, beliți-l pe angajat, vindeți-i organele, puteți să-i face orie vreți, dar trebuie să dați banii! Dacă punea 7 lei miza, în loc de 70 de lei era problema jucătorului că nu s-a uitat. Poate nu este etic, dar ei sunt ultimii care să vorbească despre moralitate. I-am și zis lui Martescu să se aștepte la șicane. Când mi-a spus ce i s-a întâmplat, am înțeles speța în 5 minute. În speța cu Lefter, cu cei 300.000 de euro câștigați, aia a fost în 2014-2015, i-au spus că meciurile respective sunt suspecte de aranjamente. Ca să vedeți ce aberații. Au fost meciuri de tenis. A jucat Pospisil, care era numărul 26 mondial. Ca să vedeți cât de aberant era modul lor de a privi lucrurile. Era ca și cum el personal a luat legătura și i-ar fi zis jucătorului: bă, eu, Lefter, din Timișaora, am pariat 500 de lei, pierde meciul!

Au făcut plângere împotriva lui Lefter, el nu vrea să vorbească, n-are rețele sociale, e un tip mai ciudat. Au făcut plângere împotriva lui, a fost audiat cu comisie rogatorie la Timișoara de Parchetul de pe lângă Înalta Curte, prin 2014, pentru tentativă de înțelăciune. Ca și cum l-aș suna eu acum pe Djokovic, să iau legătura și să-i zic că eu, din Timișoara, am pus 100 de lei pe tine, pierde meciul. E treaba mea că au fost meciurile suspecte? Trebuia tu, ca și casă de pariuri, să scoți meciurile din ofertă!

Se folosesc de partea asta cu penalul, care ține ani de zile, și, între timp, firmele acumulează datorii peste datorii, intră în insolvență, fac un alt SRL într-o uscătorie de bloc și generează profituri. Sper ca pe viitor să se miște lucrurile. Martescu nici nu știa despre existența ONJN-ului, el dorea să meargă la ANPC. Mă aștept din partea ONJN-ului la măsuri mai dure. El știind că am mai avut divergențe, de-aia a apelat la mine, nu în calitate de avocat, ci de prieten, cu un sfat.