Venit în 2004 la ONJN, Sebastian Ionescu pleacă după un deceniu din instituție, pentru a lucra în mediul privat. Fostul oficial a fost timp de un an și 10 luni președintele Oficiului și știe prea bine ce lipsește.
Playresponsibly: Ați ales provocarea unei organizații private în locul unei instituții de stat. A fost grea decizia?
Sebi Ionescu: Cred că a fost o decizie fireasca, care a survenit în momentul în care am considerat că am acumulat maximul de experiența pe care o instituție de stat mi-o putea oferi; am făcut parte din echipa de conducere a ONJN timp de 10 ani, inclusiv in calitate de presedinte.
Munca pe care am depus-o impreuna cu intreaga echipa de profesioniști din cadrul ONJN a dus la rezultate notabile si incontestabile; dar, așa cum se spune, performanța personală se câștigă acceptând noi provocări;
Playresponsibly a aflat ca la ONJN, un director general are un salariu de circa 10.000 lei, poate 12.000 cu prime. Ați negociat un salariu mare sau un mix salariu + procent (frecvent în industrie)?
Salariile funcționarilor publici se regasesc în declarațiile de avere, conform legii, pe când salariile din mediul privat sunt confidențiale; dar trebuie să rețineți un lucru: în anumite situații, salariul nu reprezintă argumentul major;
Direcția pe care o conduceați în ONJN a rămas puțin descoperită, credeți ca în acest mandat Gabi Gheorghe va rezolva această criză particulară (sau generala) de personal?
Îmi exprim toata increderea ca domnul presedinte Gabriel GHEORGHE are capacitatea si experienta pentru a gestiona cu succes această situație și de a asigura un management profesionist ONJN-ului.
Ați mai lucrat cu actualul președinte ONJN? Dacă da, cum au fost relațiile instituțional, dar cele personale?
Da, am mai lucrat. Așa cum am mai spus, consider ca va face fata cu succes provocarilor functiei detinute.
Veți rămâne apropiat de instituție? Dacă dl Gabi Gheorghe va solicita ajutorul, expertiza sau consultanță, veți colabora? Noul angajator este de acord?
Sunt un profesionist cu expertiza dovedita in domeniu si voi raspunde solicitarilor de colaborare, bineînțeles in limitele permise de lege și a responsabilităților de la noul loc de muncă.
Când ați venit în instituție și cine anume v-a adus?
Am venit in instituție în luna februarie 2014, transferând astfel din mediul privat o experiență consistentă de consultant IT, pe care apreciez că am valorizat-o cu succes într-o instituție a statului român;
Ce știați înainte a vă angaja la ONJN, despre domeniul jocurilor de noroc?
Aveam experiența si cunoștințele necesare pentru a putea face fata acestei provocări, cu succes, fapt dovedit ulterior de cei 10 ani de activitate.
Care sunt plusurile din acest moment ale Oficiului?
Poate că ce o să spun acum o să pară cumva prea convențional, dar chiar cred că cea mai importantă resursă a instituției o reprezintă angajații ei, oameni extrem de profesionalizați și care s-au rodat pe parcursul timpului;
Dar minusurile?
Extrem de simplu. Ca orice instituție de stat, ONJN are nevoie de un sistem informatic modern si performant care să faciliteze activitatea de control și să permită în timp real identificarea operatorilor care eludează legislația;
Ce ați face dacă ați fi președinte la ONJN mai mult timp decât scurta perioadă în care ați fost deja?
Am fost presedintele ONJN, din 2018 pana in 2020. Poate in alte domenii aceasta perioada este una scurta, dar eu consider ca este suficient de lunga pentru a dovedi capacitatea de a schimba lucruri;
Care a fost președintele sau persoana din ONJN care a făcut cel mai mult pentru instituție, de la înființare și până acum?
Cred că este ușor de cuantificat pentru cine dorește cu adevărat acest lucru; rezultatele activității se regăsesc în rapoartele de activitate ale ONJN.
Plecați din ONJN având funcția de director general la Direcţia Generală de Informatizare şi Monitorizare Jocuri de Noroc. Dacă despre controalele la off-line am tot aflat, despre controalele la online nu se știu prea multe. Ce ne puteți spune?
Directia de Monitorizare si Informatizare Jocuri de Noroc din cadrul ONJN aplica prevederile legii, conform competențelor in domeniu; activitatea și rezultatele acestei structuri se regăsesc în rapoartele de activitate ale ONJN.
Persoane bine informate au aruncat pe piață ideea că 90% din angajații ONJN iau șpagă. Sunteți de acord cu ea?
Nu cunosc acest aspect si le recomand celor care detin asemenea date să informeze organele abilitate, conform normelor legale;
Se fac angajări pe pile la ONJN? Playresponsibly a scris despre un astfel de caz, Maria Ilieș de la Bistrița...
Sunt nevoit să mă repet, în sensul că nu cunosc aspecte de acest gen. Cred că trebuie să convenim asupra faptului că orice persoană care deține astfel de date și informații este obligată să le transmită organelor competente;
Practicați jocuri de noroc? Dacă da, ce fel de jocuri (poker, pariuri sportive)?
Conform legii, personalul O.N.J.N. nu poate participa la jocuri de noroc operate în România de persoane juridice private, deci răspunsul meu se poate extrage extrem de clar.