Un personaj cu conexiuni puternice în lumea politică apare tot mai des în peisajul jocurilor de noroc. Este vorba despre pesedistul Alexandru Popescu, ministru în mandatele premierilor Sorin Grindeanu și Viorica Dăncilă. Personaj alunecos, cu lipici la funcții de stat, Alexandru Popescu s-a mutat în mediul privat, dar, chiar și așa, a rămas conectat la mediul public. S-a „mufat”, mai nou, la Ministerul de Finanțe, unde este indicat ca având rol de consilier (el susține că are doar contract de două ore). Este și motivul pentru care cei din industria jocurilor de noroc se tem că relațiile acestuia îl pot propulsa până în vârful ONJN.

Contactat de redacție, Alexandru Popescu susține că zona de gambling îi este complet străină și, din acest motiv, exclude posibilitate să fie uns președinte la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (de parcă ar fi primul conducător de instituție publică fără pricepere în domeniul pe care îl conduce). Totodată, refuză să fie asimilat cu zona jocurilor de noroc, domeniu în care, totuși, se ocupă de securitatea sistemelor.

Ipostazele în care apare îl contrazic. Petrescu este nedespărțit de Dan Ghiță (foto mare, Petrescu este cel din stânga), fost șef de cabinet al ex-președintelui ONJN, Alin Teodor. Cei doi s-au intersectat pe culoarele companiei americane BMM, care în România se ocupă cu metrologia aparatelor de tip slot machine (deține o cotă de piață de 40%). Ghiță a fost consilier la BMM, făcându-le intrarea americanilor pe piața românească în calitate de consultat, iar Petrescu este expert cybersecurity, după ce s-a „împrietenit” cu BMM în perioada în care era ministrul Comunicațiilor. Petrescu a recunoscut că a dar curs unui memoriu al companiei americane, act în care BMM se plângea că era nedreptățită de conducerea de atunci a ONJN.

Playresponsibly i-a trimis un sms lui Petrescu în care îi explica motivul pentru care îl apelase telefonic. Oficialul de la Finanțe a revenit cu un apel, urmând următorul dialog...

Playresponsibly: Bună ziua...

Alexandru Popescu: Ca să stabilim de la început. Nu sunt în cărți, n-o să fiu, nu vreau să fiu, nu mă interesează funcția de președinte la ONJN, cum nu vă interesează pe dumneavoastră să vizitați planeta Venus diseară.

 

Pe mine m-ar interesa chestiunea cu Venus...

Cred că sunt câteva planete mai interesante, mai pline de viață, Marte ar fi mai interesantă, ca să vorbim și despre o geneză comună, ca umanoizi. Dar nu... Nici nu se pune problema. Și când mai aud așa ceva, că sunt în cărți pe la ministere, pe la agenții. Asta cu ONJN-ul este ceva. Nu... E inedită.

 

Aveți legătură cu zona jocurilor de noroc?

De la început, important trebuie să spun că nu am nicio legătură cu sectorul de gambling, nici ca atribuții guvernamentale, de niciun fel. Dacă întrebările dumneavoastră au legătură cu mama, cu tata, sunt bune... Dacă sunt întrebări ce țin de gambling, de legislație, de ONJN, degeaba mă întrebați, că nu e zona mea.

 

V-am zărit recent la Romexpo, la o expoziție a producătorilor de păcănele. Ce statut aveați acolo? Angajat la BMM sau de consilier la Ministerul de Finanțe?

Nici una, nici alta. N-am fost ca reprezentant al Ministerului de Finanțe. Dacă m-ați zărit acolo, probabil ați văzut și o mică intervenție a mea în care am spus că nu sunt ca reprezentant al MF. Eu conduc o divizie de cibernetică care oferă servicii de securitate cibernetică în zona de gambling și de non-gambling, zona medicală, tot ce înseamnă infrastructură critică. O parte din clienții pe care îi deservesc sau pe care-i am, dar nu au fost prezenți, sunt din zona de gambling. Cam asta a însemnat prezența mea acolo. Eu m-am raportat la elementele de securitate cibernetică.

 

Ocupați funcția de consiler onorofic la Finanțe?

Nu există funcția de consilier onorific la MF. Aceasta este o funcție ce poate fi atribuită... Drept de a avea consilier onorofic o are doar premierul. Eu am o funcție cu două ore la nivel minister de Finanțe, care se ocupă de securitate cibernetică. În zona digitalizării. Nu are legătuă cu zona ONJN-ului, nu are legătuă cu zona de gambling.

 

Cum se împacă cele două ore de angajat la o instituție de stat cu funcția de cybersecurity la companie privată, BMM?

N-au absolut nicio legătură. Nu am niciun client din zona de stat. Ține doar de expertiza mea. Dacă mă ocup de zona cibernetică, nu puteam să fiu farmacist, ca să nu fie nicio legătură. Nici la stat, nu targhetez din zona de Finanțe.

 

Când erați ministru la Comunicații, firma BMM a trimis către minister un memoriu în care se plângea de tratamentul aplicat de ONJN, iar de acolo s-a desfăcut ghemul, cazul ajungând la Ambasada Americii la București și la premierul Dăncilă, terminându-se cu vizita atașatului comercial al ambasadei la ONJN. Aveți legătuă cu un astfel de presupus caz?

Nu cunosc.

 

Ați avut un memoriu de la BMM?

Au fost mai multe autorități, agenții ale statului care au primit un memoriu, dar de aici până să putem presupune implicarea ambasadei americane este cale lungă.

A contestat raportul Curții de Conturi

ONJN se teme că dumneavoastră ați extins controlul Corpului de Contrul al Ministerului de Finanțe către o anumită persoană, domnul Tudor Simota, care ar fi vizat.

Este exclus. Absolut nicio legătură. Nu-l cunosc pe domnul Simota. Nu extind eu controale, nu am autoritate în zona de control a ministerului.

 

Nu prea am văzut expertiză de cybersecurity în CV-ul dumneavoastră...

Vin din zona digitală. Am alocat timp și resurse ca minsitru. Memorandumuri cu Israel, foarte multe pachete de legislație, de reglementare în zona securității cibernetice. E foarte extinsă activitatea mea.

 

Cariera politică vă interesează? Sunt zvonuri că veți fi candidatul PSD la Primăria Sectorului 1. Cum comentați?

Absolut deloc. Nu m-ați văzut pe mine să am o astfel de poziționare, ca aspirant. E încă departe. Destinațiile astea sunt incerte. E absolut ridicol, mai sunt doi ani până la alegeri.

 

Când conduceați Poșta România, ați fost acuzat de Curtea de Conturi că ați încasat bonusuri care nu vi s-ar fi cuvenit. Cum s-a terminat, ați dat banii înapoi?

Absolut deloc. N-a fost nimic la nelocul lor. A fost un raport al Curții de Conturi. A fost contestat. Nu s-a mai întâmplat nimic. Curtea de Conturi putea să atace contestația, dar n-a făcut-o. Bonusurile nu au fost acordate într-un mod ilegal. Raportul acela nu era final.