Sociologul Gelu Duminică continuă dialogul cu redacția Playresponsibly despre domeniul jocurilor de noroc.
În primul episod, specialistul a făcut legătura între jocuril de noroc și nivelul social. Acum, povestește cum erau jocurile ilegale în Galațiul său natal.
Playresponsibly: Care e legătura dintre aceste pături sociale? Vorbim de cazurile frații Becali, erau un domn pe la prin Moldova, președintele Camerei de Comerț - Mihail Vlasov - și cei care trăiesc de pe o zi pe alta. E bravură și supraviețuire?
Nu, nu e bravură și dorința de a te îmbogăți. Da, e, hai să zicem așa, șmecheria și dorința de a fi șmecher. Dar dacă vreți să găsim legătură, unii își demonstrează șmecheria, alții vor să fie șmecher și vor să fie repede, să se facă repede, să câștige porcoi de bani și așa.
S-a stabilit impactul unei case de pariuri asupra unei familii?
Nu, nu, nu, cu greu poate fi cuantificat. Eu nu cunosc o analiză de genul ăsta, adică jucătorul și familia și ce urmează pe lângă el, nu cunosc. O statistică și o analiză de genul ăsta, nu spun că nu există. Eu personal n-o cunosc, însă ochiometric, hai să zicem, empiric, pe observații participative, am văzut suficiente în jurul meu.
Adică n-am văzut familie care să nu fie distrusă de chestia asta și care să nu-și fi distrus viitorul. Eu mi-aduc aminte de anii 90, în care din momentul în care primele familii au început să plece și să migreze în Germania, era perioada aia, și veneau în țară și organizau partide de jocuri de noroc ilegale la mine, la Galați. Se închiria un fost cinema și jucau pe sume fantastice pentru perioada aia. Iar în spate erau cămătari.
Care-i alimentau.
Care organizau jocurile, de fapt.
Erau în ilegalitate. Acum s-a intrat într-o formă de legalitate.
Ce făceau cu jocurile astea, ca să înțelegem, cum s-au creat jocurile astea, din punctul meu de vedere, în multe zone n-au făcut decât să gireze și să creeze toate caracatițele astea de corupție. Ca să vă dau exemplu de ce am văzut. La jocuri participau tot felul de oameni, în general oameni potenți financiari, la astea ilegale, care erau inclusiv notabilități ale orașului sau oameni cu potențial. Și, la un moment dat, spre exemplu, dumneavoastră, da, om politic de viitor, pierdeați 5.000 de euro și erați extrem de supărat. 5.000 de mărci, cum era atunci. Erați extrem de supărat. Și eu veneam și ziceam: Te rezolvă fratele tău, ia de-aicea 3.000 da, mâine îmi dai 5.000, asta se întâmplă seara. În joc erau 50.000 de mărci, logic, la vederea banilor.
Da, tu sperai că vei câștiga banii ăia, că de-asta ai intrat în joc, din dorința de a-i avea pă toți. Lăcomia da, logic îi pierdeai și p-ăia tu erai, ți-am zis om cu viitorul politic și dimineața ștergeam datoria. La vreo săptămână: băi, dăm banii. A doua zi spuneam: hai să-mi dai 10.000, da, pentru că era înțelegerea între noi. Vin și-ți fac nevasta, îți iau banii, îți iau casa. Da, după o săptămână venea, ziceam: bine, mă, hai, îți șterg datoria, dă, ești al meu întotdeauna. D
eci, erau arondați. Momentul ăla, te serveam. Da, până la momentul în care dumneavoastră chiar ajungeați în funcții bune și în momentul ăla mă serveai la modul fizic. Adică, îmi dădeai teren, îmi dădeai să-mi fac afacerea, mă protejai. Da, trimiteai Poliția la mine, da nu să mă aresteze, ci să-mi spună să înalț gardul, ca să nu se mai vadă de afară, că aveam prea multe plângeri și așa mai departe. La un moment dat, banii ăștia din jocuri trebuia să-și găsească și sursă de spălare și dumneavoastră, omul meu, deja îmi dădeați teren unde e să construiesc un bloc, dar pe care îl vindeam și făceam foarte mulți bani.
Trecem la perioada legalizată...
Da, și tot tu ai devenit plătitor de taxe, pentru că astea se întâmplau și înainte, și acum se mai întâmplă încă pariurile astea ilegale, să zicem. Decid X, Y să joace pe bani acasă. Și uite, din nou, oamenii din fotbal ne spuneau ce se întâmpla la unii dintre ei acasă, unde au traficat fotbaliștii. Pierdeau fotbaliști, da, ne spuneau ce se întâmplă, și era ilegal tot ce se întâmplă acolo. Adică era între ei acolo, la ei acasă. Jucau pă omuleț și pe contracte, și pe case, pe mașini, pe avere și așa mai departe.