Playresponsibly continuă dialogul cu sociologul Gelu Duminică. În cel de-al treilea episod, redacția vă prezintă răspunsurile și justificările date de specialist la abordarea dacă nu cumva ar fi mai bine ca jocuri de noroc să fie interzise în România.
Playresponsibly: S-au legalizat jocurile de noroc, s-a ajuns la o industrie uriașă. Un parlamentar PNL cere să interzicem toate reclamele la jocurile de noroc. Deja, fenomenul a devenit un balaur și se încearcă diverse variante, ca să fie micșorat. Fenomenul a dezvoltat și o industrie pe orizontală.
Gelu Duminică: Nu trecem prin altceva decât ceea ce au trecut și alți. Ca să nu credeți că suntem cei mai proști de pe fața pământului! Nu suntem! Au fost alții care au trecut fix prin aceleași situație pe care am prin care am trecut, trecem și noi acum. Nu trebuie decât să ne uităm la ce au făcut ăia ca să stăvilească tot ceea ce înseamnă caracatița, cancerul ăsta al dependenței de jocuri de noroc, și trebuie să facem la fel. Adică e… cred că avem de unde învăța.
În prima lună din 2023, Liechtenstein va supune la votul populației să aleagă dacă mai vor sau nu cazinouri în țară. Se propun deja soluții asupra cărora omul să-și dea cu cu părerea. Se discută în termeni: vrei să pierzi locurile de muncă sau vrei să rămâi cu ele, dar cu o problemă socială, între aceste două realități se alege...
Alegem și despre consumul responsabil. Eu personal sunt împotriva oricărei forme de interzicere. Pentru că, dacă interzici, omul tot va consuma. Dar, așa, o va face în legalitate. Da, nu cred, spre exemplu, habar n-am ce trebuie interzis. Nu cred lucrul ăsta.
Eu cred că trebuie să informez publicul și să-l educ, astfel încât el să îl consume cu responsabilitate. Despre orice vorbim, sigur că ei spun toate efectele negative pe care le are. Sigur că pot să găsesc forme de taxare suplimentare, astfel încât dacă vrea să consume alea, să-l usture în fund când consumă. Da, dar, în același timp, pot înțelege că o anumită pătură își dorește cu ardoare să facă chestia asta. Bine, mă, e ok, dar astea sunt taxele și încearcă s-o faci responsabil. Eu, personal, cu viziunea mea liberală, așa văd lucrurile. Ultra-liberală, chiar.
Nu spun că e cea mai bună viziune. Însă, în același timp, eu înțeleg și statele care vin și reglementează până la a interzice, pentru că, în momentul ăla, de fapt, exact ce ați spus dumneavoastră, alege între dracu și tac-su! Fiecare alege, în funcție de context, de situație. Pentru că sunt convins, spre exemplu, că țările care acum au liber la jocurile de noroc peste tot, da, peste 10 ani s-ar putea să le interzică.
Dacă le interzicem, nu ne întoarcem iar în circuitul descris mai devreme de dumnueavoastră în legătură cu jocurile clandestine organizate în Galați?
Cu siguranță. Circuit se închide, de asta eu sunt împotriva interzicerilor, pentru că ele oricum se întâmplă. Adică pot să încerc eu să le interzic cât vreau, ele oricum se întâmplă, se întâmplă în legalitate, se întâmplă fără ca statul să mai beneficieze nici măcar de taxele alea. Problema socială tot există.
Bun, nu e la același nivel, cu siguranță. Însă, mai degrabă, spre exemplu, eu investesc mult mai de mult în educație, centre de tratare a adicțiilor, specialiști care să lucreze, proiecte și programe care să sprijine și așa mai departe. Discutam înainte de interviul ăsta despre lipsa programelor de consiliere și de companiere a victimelor.