Domeniul jocurilor de noroc fierbe, după ce Executivul, disperat să peticească Bugetul și incapabil să producă programe solide de creștere economică, apeleză la soluția cea mai la îndemână: a umblat la taxele de viciu. Pe piață a apărut un draft de ordonanță privind modificări estimate să fie făcute cu scopul de a face rost de bani (AICI, documentul). La unison, operatorii au sărit ca arși: este un proiect cu dedicație pentru cei puternici.

Dar, cum comentează ONJN? Instituția pare blocată la etajele superioare. Are un președinte interimar al cărui scaun se ține în 3 picioare și care, pentru a nu risca să se prăbușească, nu emite niciun fel de păreri. Doar execută ce vine dinspre Palatul Victoria. Un singur oficial își permite să facă analize în public. Este vorba despre Tudor Simota, director general suspendat al Direcției de Supraveghere și Control.

Mutat pe un post de execuție, actualul inspector Simota și-a păstrat limba ascuțită și verbul tăios din perioada în care acuza fosta conducere că a fost numită „cu temă”, să dea tunuri la păcănele.

Playresposibly: Cum vi se par prevederile pe care Guvernul le pregătește la ordonanța 77/2009?
Tudor Simota: În opinia mea, după cum sunt scrise, multe modificări din draftul de ordonanță vehiculat în ultima vreme cu privire la piața jocurilor de noroc provin de la un operator mare care are interese în toate zonele de activitate (atât online, cât și pariuri și sloturi landbase). Apoi, din informațiile mele (iar acestea provin de la colegi, eu fiind în concediu medical), alte modificări au fost făcute personal de Silviu Pocora (n.r. - vicepreședintele cu atribuții de președinte al ONJN), fără nicio analiză de impact sau de funcționalitate (dar, aici, nu e nimic nou…). 

Trec aceste modificări testul de legalitate?
Făcând o analiza sumară, după cum se poate ușor observa, unele din modificările propuse încalcă atât norme europene (Tratatul de funcționare al UE), cât și principii de management funcțional.       

Ce măsuri ar trebui să ia Statul, pentru a obține venituri suplimentare, dar fără să deregleze piața?
În opinia mea, Statul ar trebui (în mod profesionist și fundamentat) să nu fie preocupat doar de taxare, ci mai ales să continue procesul de control strict al domeniului, proces întrerupt în 2019 de diverși conducători incompetenți ai ONJN (aici trebuie menționat că, în 2019, gradul de încasare pe taxele datorate era de 98,6%, au fost găsite la nivelul întregii țări, în tot anul, doar 7 aparate neautorizate, din care 4 foarte vechi, exista stabilitate și predictibilitate în piață, etc).     

Este nevoie urgentă de bani la Buget, este argumentul Guvernului...
Dar dacă tot se vrea a se aduce suplimentar bani la Buget, în opinia mea ar trebui uniformizate taxele în funcție de sumele încasate (GGR), inclusiv cu o taxare a jucătorilor landbase pe modelul de la online, cu 2%, ceea ce ar duce la o creștere semnificativă a încasărilor și ar face aplicabile și prevederile Legii 326/2022. 

Doar asta ar trebui făcut?
Ar trebui implementat un program gestionat de ONJN împotriva manipulării sloturilor, a bonusării și jackpot-urilor și ar trebui verificată plata impozitului pe profit (aici, cred că se va constata că majoritatea operatorilor ori sunt pe pierdere ori au profituri foarte mici). Acestea, doar ca măsuri generale.

Cum pot fi aplicate aceste măsuri?
Desigur că punerea în practică va fi mai dificilă (a se vedea modificările făcute prin Ordonanța 15/2022, cu măsuri nepuse încă în practică). Dar vom vedea la final, după adoptare, ce va rămâne din măsurile propuse și mai ales ce impact/efect vor avea.

Suspendat, dar plătit ca director

Ce statut are inspectorul Tudor Simota, fost director general la Direcția de Supraveghere și Control? „Nu sunt retrogradat în urma controlului de la Ministerul Finanțelor. Eu sunt director general mutat temporar pe un post de execuție, chipurile, pentru a nu influența activitatea Comisiei de Disciplină care de doi ani tot face diverse cercetări și nu mai termină cu ele. Chiar dacă termenele legale impun obligativitatea cercetării în 3 zile de la înregistrarea plângerii. Mutarea e făcută de Pocora pentru că ... poate, în baza unui document neconform, făcut doar de doi membri ai comisiei. Postul de director general este obținut prin concurs, sens în care primesc și drepturile salariale cuvenite funcției”.