Ce se întâmplă cu fondurile unui jucător, în caz de faliment al operatorului la care respectivul client avea deschis contul?

Este un subiect general, iar răspunsurile diferă în funcție de legislația fiecărei țări în parte.

Dacă este un site ilegal, fondurile se pierd peste tot în lume, aici nu există dubii.

Dar, dacă operatorul este licențiat, în mod normal, banii ar trebui protejați de către autoritatea națională de reglementare, supraveghere și control, ONJN în cazul României.

Iată cum stau lucrurile în nordul Europei. Autoritatea daneză pentru jocuri de noroc, Spillemyndigheden, a decis să sprijine un jucător care a intentat proces împotriva patrimoniului de faliment al operatorului de jocuri de noroc DK Gambling.

În primă fază, o hotărâre emisă de un tribunal a respins pretenția jucătorului, care atenta la fondurile agentului economic, solicitând să-i plătească depozitul existent în contul său de joc.

Jucătorul a ales să conteste verdictul instanței, adresându-se Autoritării Daneze de Jocuri de Noroc. Instituția a cerut Înaltei Curți permisiunea de a-și spune punctul de vedere ca intervenient secundar, depoziția fiind exclusiv în sprijinul jucătorului.

Înalta Curte a acceptat cererea autorității daneze. Audierea principală a cazului a fost programată pentru 16 octombrie 2025, la Înalta Curte de Est.

Falimentul DK Gambling este un caz început în septembrie 2023. Mulți dintre jucătorii care au fost înregistrați la DK Gambling au depus o cerere la Tribunalul de Faliment pentru o sumă egală cu soldul din contul lor de jocuri de noroc.

Cei mai mulți dintre acești jucători au depus o cerere separată, deoarece legislația privind jocurile de noroc prevede că operatorii de jocuri de noroc trebuie să stocheze fondurile jucătorilor în așa fel încât să fie garantate, în cazul în care operatorul nu mai poate continua.

Cu toate acestea, practicianul în insolvență a respins aceste cereri. Unul dintre jucători a contestat interdicția lichidatorului de a se adresa justiției.

Rezultatul acestui proces este de așteptat să afecteze toți ceilalți jucători care au depus o cerere separată și ar putea să afecteze direct viitoarele cazuri similare.

Autoritatea daneză pentru jocuri de noroc are un rol semnificativ în acest caz, fiind de părere că fondurile jucătorilor ar trebui garantate în cazul falimentului unui operator de jocuri de noroc.