Guvernul Ciolacu va adopta joi o măsură extrem de importantă, care deranjează foarte multă lume, cea cu privire la supraimpozitarea jocurilor de noroc, declară la RFI senatorul PSD Daniel Zamfir. El precizează că va fi un pachet mult mai amplu decât proiectele depuse de USR în Parlament.

„Joi se va adopta o măsură extrem de importantă, care deranjează foarte multă lume, cea cu privire la supraimpozitarea jocurilor de noroc, pentru că şi aici este un mare deranj, atunci când iată, companii care mulţi ani de zile au făcut foarte mulţi bani aici şi n-au plătit impozit pe profitul cuvenit, că despre asta este vorba, ăsta este principiul de la care nu o să se abată sub nici o formă, cu toate presiunile, toate companiile care fac profit în România, că-s mai mari, că-s mai mici, să plătească, domnule, impozit în România. Or asta face acum Guvernul Ciolacu, una dintre măsurile cele mai importante, la care nu va renunţa sub nici o formă”, spune Daniel Zamfir.

El explică de ce Guvernul Ciolacu a emis un punct negativ de vedere proiectului PSD pe tema jocurilor de noroc.

„Eu am participat la toate discuţiile din Comisia Economică a Senatului. Au fost vreo trei-patru proiecte de lege, venite din zona celor de la USR, care doreau să interzică aceste păcănele la o distanţă de 300 de metri de o şcoală, de o grădiniţă şi aşa mai departe. Or am constatat că nu e nici o diferenţă între a le interzice la 300 de metri, 400 de metri, 500 de metri şi aşa mai departe. De asemenea, am constatat că nu e suficient doar să le interzici, trebuie de asemenea să impui şi acest sistem, pe care acum domnul Ciolacu vrea să-l impună, să ai rezidenţă fiscală în România, ca să poţi să activezi aici. Aşadar, este un pachet mult mai amplu, printre care legea care a fost deja trecută de Senat şi e acum la Camera Deputaţilor de scoatere a acestor păcănele, să le spunem, din interiorul localităţilor (...), nu mai ai voie să ai acest tip de jocuri de noroc, pentru că până la urmă, este şi o problemă socială, este chiar un viciu extrem de periculos, un viciu care trebuie la un moment dat, dincolo de interzicerea acestui tip de jocuri de noroc şi un program social de tratare a acestui viciu. Deci este un pachet amplu, nu este în nici un caz un alt discurs, ci este o acţiune concretă mult mai amplă decât aceea de a muta la 300 de metri sau 400 de metri un astfel de obiectiv”, încheie Zamfir.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că va merge mai departe cu reglementarea jocurilor de noroc şi că nu are „nicio problemă” cu ameninţările din partea „industriei păcănelelor”.

„Voi merge înainte şi în privinţa reglementării jocurilor de noroc, nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor şi joi vom da ordonanţă de urgenţă prin care toţi operatorii să fie obligaţi să aibă sediul fiscal în România”, a spus luni premierul.

Ciolacu, când pro, când contra scoaterii păcănelelor din orașe

Deși spunea că va grăbi legea din Parlament care impune scoaterea păcănelelor în afara localităților, Ciolacu se comportă diferit. Iar Opoziția se întreabă dacă nu cumva a cedat șantajului pe care îl tot invocă.

„Marcel Ciolacu se opune oficial proiectului de lege pentru scoaterea păcănelelor din oraşe după cum se vede în documentul ataşat. Cer statului român să verifice dacă a cedat şantajului pe care l-a reclamat zilele trecute”, afirmă Cătălin Drulă, de la USR.

El publică punctul de vedere al Executivului, negativ, la un proiect iniţiat de parlamentari PSD pentru pentru modificarea şi completarea OUG privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

„Pare speriat de „un anume Sorin” şi de alţii şi în mod foarte clar le reprezintă interesele, prin două manevre de păcălit publicul şi salvat marii rechini: 1. A copiat proiectul USR privind scoaterea păcănelelor din oraşe, dar doar se face că îl susţine pe vorbe, în timp ce oficial trimite documente la parlament prin care se opune. 2. Îngroapă dezbaterea despre interzicerea publicităţii la jocurile de noroc, făcând jocurile giganţilor din industrie. Superbeţi pe toţi pereţii şi în toate calupurile de publicitate, asta e miza. Îi cer lui Marcel Ciolacu să nu mai protejeze industria jocurilor de noroc. Să se gândească măcar o secundă la uriaşa problemă socială şi familiile distruse de păcănele şi pariuri”, încheie Drulă.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că va merge mai departe cu reglementarea jocurilor de noroc şi că nu are „nicio problemă” cu ameninţările din partea „industriei păcănelelor”.

„Voi merge înainte şi în privinţa reglementării jocurilor de noroc, nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor şi joi vom da ordonanţă de urgenţă prin care toţi operatorii să fie obligaţi să aibă sediul fiscal în România”, a spus luni premierul.

Acesta a anunţat că legea aflată în Parlamentu prin care „scoatem toate păcănelele în afara localităţilor” va intra într-un regim de adoptare rapidă.

El spune că reprezentanţi ai acestei industrii vor să preseze politicieni pentru a lua decizii în favoarea lor.

„Sunt convins că autorităţile statului vor face lumină cu privire la modul în care aceşti intermediari vor să preseze politicieni pentru a lua decizii în favoarea acestei industrii, cum s-a întâmplat în trecut, regăsindu-se câteodată chiar consilieri ai primului ministru. Aşa cum au făcut şi în pandemie, atunci când mafia jocurilor de noroc a fost la masa Guvernului, păcănelele erau deschide pe tot teritoriul României în timp ce bisericile şi spitalele erau închise”, a mai spus Marcel Ciolacu.