Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND) a organizat prima ediție a evenimentului International Online Gambling Forum, care s-a derulat astăzi, la Palatul Parlamentului.
Pe lista invitaților s-au aflat Gheorghe-Gabriel Gheorghe, președinte al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Maarten Haijer, secretar general al European Gaming and Betting Association (EGBA), Anders Dorph, președinte la Autoritatea de Reglementare a Jocurilor de Noroc din Danemarca, Daniel Grigore, director la Deloitte Romania, Wes Himes, senior Adviser la Betting and Gaming Council (BGC), Simon Vincze, dead of Sustainable & Safer Gambling, Casino Guru și Mark Warrington, director of Legal and Regulatory Affairs, Flutter International.
Gazdă le-a fost Odeta Nestor, președintă OJND. Dezbaterea a vizat tendințele de reglementare din Europa, aspectele economice și fiscale privind industria jocurilor de noroc online și elementele ale jocului responsabil.
Malta, dată ca exemplu
Cu această ocazie a fost prezentat și un sondaj reprezentativ la nivel național privind atitudinea populației României față de jocurile de noroc.
S-a pus pe tapet nevoia de uniformizare a legislației la nivel european. Venit la conferință în absența președintelui ONJN, secretarul general al agenției statului, Narcis Godeanu (foto), a spus: „Ca nivel de reglementare, modelul a fost preluat de la mai multe țări și integrat”.
Vorbitorii au exprimat nevoia unei standardizări, în acest moment existând 27 de legislații diferite în Europa. Domeniul este momentan exceptat de la directiva de servicii.
Una dintre țările care a fost lăudată pentru bune practici este Danemarca, cu o legislație făcută în 2012.
„Nu trebuie să punem limite prea stricte, cum s-a stabilit în Germania și Olanda, unde piața neagră este înfloritoare”, a precizat un invitat străin.
„Suntem blocați într-o situație ingrată”
ONJN nu are o platformă la nivel național privind autoexcluderile. Este așteptat soft-ul care să rezolve problemele pieței. De asemenea, regula contului unic a dat bătăi de cap.
„Jucătorii găsesc calea de a ne șantaja. Ne cer bani din trecut. Suntem blocați într-o situație ingrată. Suntem cu un an întârziați, nu avem nici acum această pltaformă”, a spus Odeta Nestor.
Întrebările concrete despre care sunt țările din Europa care au găsit cele mai bune răspunsuri pentru provocările domeniului nu și-au găsit răspunsul.
Afirmațiile au fost generale și au mizat pe integrare. Ceva concret a venit dinspre AOJN. Nestor a dat exemplu Maltei ca reglementare, model preluat acum 15 ani:
„Malta avea experiență de 4-5 ani. Vrem jucători care înțeleg acest domeniu ca o distracție. Nu toți îl percep ca entertainment. Este comportamentul omului. Vine din educație”.
Legat de cei autoexcluși, Nestor și-a exprimat certitudinea că „toți acești jucători își găsesc soluția în această piață neagră”.
S-a trecut spre zona ilegală și s-a dat exemplul Belgiei, unde s-a făcut recent un sondaj despre cele mai cunoscute site-uri de jocuri de noroc. Primele 6 nu aveau licență valabilă, a precizat un invitat.
„Totul trebuie înregistrat instantaneu, fără să fie nevoie de ceva fizic”, a mai zis acesta despre autoexcluderi. În România există un decalaj temporar între semnarea cererii de autoexcludere și procesarea sa de către ONJN.
Încasările bugetare de la jocuri de noroc au scăzut în România. „24 de licențe revocate în 2024, iar încasările au scăzut. Ce s-a observat în piață după OUG82? Legat de obligații, operatorii mici nu le-au putut respecta.
Se vede o contracție a pieței în 2024, presupun că unul dintre motive este OUG82. România nu este atractivă, așa cum este Malta, cum este Cipru... Ar trebui aduși în țară IT-iști, call center-uri”, a declarat Daniel Grigore, director de taxe la Deloitte.
VIDEO de la conferință
-
Odetta Nestor