Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc promitea acum câteva luni bune, prin gura celui care îl conducea atunci - Mihail-Silviu Pocora, că instituția va pune la punct un Registru Unic cu jucători indezirabili sau autoexcluși.

Și dădea ca termen-limită ultima zi a lunii martie a acestui an. Ba chiar oficialul a făgăduit că acesta va fi gata mai devreme: „Având bugetul, sperăm s-o aplicăm mult mai devreme”.

Registrul jucătorilor indezirabili sau autoexcluși înseamnă o bază de date deținută de ONJN, în timp ce operatorii, cuplați la serverele instituției, au la dispoziție un scaner.

După ce, la intrare, jucătorului îi este scanat actul de identitate, operatorul poate vedea pe o tabletă dacă o persoană este eligibilă sau nu intre în sala de joc. 

Iată ce spunea Pocora, fost interimar, acum vicepreședinte, la postul TV Euronews, declarații rămase ca mărturie pe Youtube:

„Avem legea 326 adoptată de Parlamentul României și noi vrem să o îmbunătățim prin această ordonanță. De fapt, a și fost îmbunătățită prin această ordonanță.

ONJN și-a propus ca să creeze din banii colectați la fondul de Joc Responsabil, să dezvolte o bază de date, un Registru Unic gestionat de către de ONJN, în condițiile legii privind datele cu caracter personal.

Și această bază de date să fie gestionată de ONJN, atât pentru jucătorii indezirabili, câ și pentru jucătorii autoexcluși, cei care din proprie voință se autoexclud în domeniul jocurilor de noroc, pentru a nu mai putea participa la aceste tipuri de jocuri.

„Ne-am luat obligația ca această bază de date să fie gata până la data de 31 martie 2024”

Această bază de dată va fi gestionată de ONJN, iar fiecare operator va avea obligația printr-un scaner să se logheze în timp real la această bază de date și să identificare fiecare jucător care intră într-o locație în care se desfășoară activitate de jocuri de noroc și astfel se elimină posibilitatea de a intra jucători care sunt indezirabili sau autoexcluși, inclusiv jucătorii minori”, afirma Pocora, în octombrie 2023.

Întrebat de moderator când va fi funcțională baza de date, Pocora a răspuns sigur pe el: „Prin textul ordonanței, ne-am luat obligația ca această bază de date să fie gata până la data de 31 martie 2024”.

„Având bugetul, sperăm s-o aplicăm mult mai devreme”, a întărit Pocora. „Printr-o simplă cerere și o copie a actului de identitate către ONJN să intre în această bază de date. Odată intrați, timp de 6 luni nu mai pot reveni la această solicitare și timp de 6 luni nu vor fi primiți în niciun fel de locații, indiferent dacă sunt locații pentru slot machine, pentru pariuri, pentru cazinouri...

Pe o tabletă, vor fi semne cu roșu pentru interzicere și cu verde – pentru acces. Atunci, operatorul din sala respectivă va ști dacă i se permite accesul sau nu. Sancțiunile vor fi foarte dratice, dacă vor permite accesul unui jucător care este autoexclus”, zicea constănțeanul, așa cum indică videoul de mai jos.

Discuția despre autoexcludere, de la minutul min. 2.41 la minutul 9.25

 

Realitatea bate însă filmul vânturat de Pocora. Sunt jucători care au completat formularul postat pe site-ul ONJN, dar spun că nu s-a întâmplat nimic: pot intra liniștiți în sălile de joc.

Angajații Oficiului dau din colț în colț, afirmând că lipsa normelor îi leagă de mâini. Normele care țin cont de OUG 82 nu s-au dat, ele trebuie făcute de ONJN, printr-un ordin de președinte, și de Ministerul Finanțelor.

autoex.jpg
autoex.jpg

„Am observat că a apărut pe site formularul de autoexcludere, pe care eu l-am atașat într-o petiție acum 28 de zile, dar nu am primit răspuns. Poate ar fi de interes un articol despre autoexcludere și despre obligația operatorilor de a cere buletinul și de a-l scana în prealabil, la intrarea în sălile de jocuri.

După cum am văzut în interviul de pe Youtube cu domnul Mihail-Silviu Pocora, acesta se laudă că, din data de 30.03.2024, toți operatorii sunt obligați să facă acest demers. Din discuțiile avute cu unii manageri de la operatori din Cluj, aceștia spun că ei nu știu despre așa ceva și nici nu o să se întâmple vreodată una ca asta.

Precizez că am cunoscut mulți dependenți de jocuri care așteaptă cu speranță momentul ăsta”, ne-a transmis un jucător.