Legea auto-excluderii a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis încă de pe 28 noiembrie 2022, fiind ulterior publicată în Monitorul Oficial, dar încă nu are norme de aplicare și, din acest motiv, este inaplicabilă.

Normele ar trebuie întocmite de Ministerul Finanțelor, în colaborare cu ONJN, însă nimeni nu pare preocupat să miște vreun deget, făcând astfel jocul operatoriilor de pariuri și de jocuri de noroc.

Lege pornită de la tatăl unui dependent

În acest moment, agențiile de pariuri terestre au restricționat, cu jumătate de gură, accesul jucătorilor. Au pus pe ușă anunțul că nu se poate intra în unitatea respectivă decât dacă te însoțește un act de identitate.

Însă, asta nu reprezintă mare lucru. Practic, nu înseamnă nimic.

Stelian Caramitru, tatăl unui dependent, este unul dintre cei care au militat puternic pentru a lua naștere această lege.

De la el a pornit totul, după ce l-a contactat pe parlamentarul liberal Florin Roman și i-a spus cazul existent în familia sa.

Acum, Caramitru, căruia Playresponsibly i-a dedicat un serial, a fost cooptat ca expert în Consiliul Consultativ al ONJN, organism fără putere de decizie reînviat pe timpul președinției lui Gabriel Gheorghe.

Forul s-a adunat la finalul lunii aprilie, iar ședința s-a lăsat cu scandal, după o reglare de conturi între două personaje influente din industrie.

Lipsește Registrul Unic promis de ONJN

„La ședința la care am participat atunci, am înțeles că au început procedurile pentru achiziție. Vom afla mai multe, probabil, la următoarea întâlnire”, spune Caramitru pentru Playresponsibly referitor la legea menționată.

La ce achiziții face trimitere Caramitru?

Pentru ca legea să poată fi aplicată este nevoie ca toate agențiile de pariuri să dețină scanere conectate la serverul ONJN. Aparatura respectivă nu există, în acest moment.

Softul Oficiului ar trebui să dețină datele de identificare ale tuturor celor care au fost excluși ori care s-au autoexclus de bună voie de la pariuri și de la jocuri de noroc.

Când actul de identitate este scanat, pe aparatul din agenție se aprinde o lumină roșie sau una de culoare verde. Cea roșie indică faptul că respectivul client nu trebuie lăsat înăuntru. 

În acest moment, doar cele 3 mari cazinouri din București posedă astfel de scanere, dar ele pot afla doar dacă jucătorii respectivi au interdicție sau nu în locațiile lor, nu și în alte cazinouri.

Deocamdată, nu există acel Registru Unic promis de fosta conducere a ONJN pentru luna martie.