Al treilea faliment din industria online a pariurilor și jocurilor de noroc consemnat în 2024, Sportingbet, a fost anticipat de către Playresponsibly.

Redacția a scris, în ultima zi a lunii august 2023, că operatorul este lider pe lista cu cei care au oprit robinetul cu publicitate în România. 

Era un semnal cât se poate de evident că Sportingbet nu va mai face mulți purici pe malurile Dâmboviței, iar ordonanța lui Ciolacu, care a umflat birurile, doar i-a grăbit căderea.

Nu doar suprataxarea a pus cruce brandului deținut de Entain Limited. O parte din vină o are și modul cum a fost condusă afacerea.

Etica celor de la Entain prezintă lacune mari. Sportingbet este „colegă” în grupul Entain cu Bwin, PartyPoker, Ladbrokes, Coral și cu Gamebookers.

Înainte de Sportingbet, Bwin a fost cea care a plecat cu coada-ntre picioare din România. Casa de pariuri nu și-a anunțat jucătorii că a funcționat fără licență și i-a expus unor amenzi.

Acum, Sportingbet își ia tălpășița în condiții asemănătoare: jucătorii află ultimii, din presă. Întâi au fost înștiințați afiliații, care au primit ieri o notificare. Situația arată pe cine prețuiește cu adevărat Sportingbet.

În mod cert, nu pe jucători!

A ieșit Bwin, a intrat Sportingbet

Pe 1 septembrie 2016, la 11 luni distanță de când site-ul Bwin era interzis în România deoarece oferise servicii în ţara noastră într-o perioadă în care n-avea licență, Entain a trimis în România forţe proaspete. Compania s-a „reinventat” sub numele Sportingbet.

S-a dorit spălarea rușinii pățite în cazul Bwin. Despre ce a fost vorba atunci? Comitetul de Supraveghere al Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a completat pe 29 septembrie 2015 lista neagră a operatorilor de jocuri de noroc online. 

Site-ul de pariuri Bwin a fost interzis în România, iar la scurt timp a urmat Bet365. Românii care au jucat pe aceste portaluri au fost amendaţi cu până la 10.000 de lei.

Nume importante din industria de jocuri online s-au regăsit atunci pe lista neagră a ONJN.

Astfel, accesul la www.bwin.com, www.ladbrokes.com, www.betfair.com.au, www.williamhill.com, www.bet-at-home.com, www.partypoker.com www.partycasino.com sau www.pokerheaven.com a fost blocat de către furnizorii de internet, la cererea ONJN.

Mai mult, românii care au jucat pe aceste site-uri în perioada de prohibiție s-au trezit cu amenzi cuprinse între 5000 şi 10.000 de lei, potrivit prevederilor art.22 alin.(6) din OUG nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.

Companiile aveau obligația să-și informeze clienții că site-urile respective nu au licență validă. N-au făcut-o!

Motivul includerii pe black list era dat fie de faptul că respectivii operatori online nu plătiseră taxele datorate statului român în ultimii 5 ani.

Fie le-au plătit, cum a fost cazul Bwin, dar au continuat operarea şi după 10 septembrie 2015, când expirase perioada de graţie în care aceştia puteau să îşi îndeplinească obligaţiile restante faţă de Bugetul de Stat.

Colegi de suferință cu Bet365

În aceeaşi situaţie disperată cu Bwin s-a aflat şi Bet365, unul dintre cele mai mari site-uri de pariuri din lume. Potrivit legii, ar fi trebuit să le interzică accesul românilor.

La vremea respectivă, mai multe asociaţii din industria de gambling au depus plângeri şi dovezi la ONJN, acuzând activitatea ilegală a site-urilor Bwin şi Bet365.

Documentul semnat de ROMBET, Romanian Bookmakers, Asociaţia Organizatorilor de Cazinouri şi Asociaţia Organiztatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă a fost însoţit de dovezi că Bet365 şi Bwin au continuat să accepte pariuri în perioada când nu aveau voie.

Metoda prin care Sportingbet pleacă din România seamănă pe alocuri cu tactica aplicată de Bwin. Respectul față de jucători este la cote minime și de această dată.

Compania care deține licența, Entain, a ales să-și notifice mai întâi afiliații despre intenția de a pleca din România, în loc să-și anunțe cu prioritate clienții despre planurile de viitor. 

Jucătorii au fost lăsați la coadă, ca și în 2015. Atunci, au plătit amenzi. Acum, au de recuperat sumele din conturi. Sportingbet are de dat explicații și în legătură cu baza de date cu clienți pe care o deține.

S-a văzut câte parale dau operatorii pe jucători. De altfel, opacitatea este literă de lege. Playresponsibly a trimis un mail către Sportingbet, dar și la Entain, dar, în afara unui număr de ordine, n-am primit nimic lămuritor.

Citește și:

VIDEO / Bet365, cel mai mare scandal la pariuri sportive din România. Cum au câștigat jucătorii procesele contra ONJN