Ședința de miercuri seară a Coaliției PNL-PSD-UDMR a adus modificări importante, înainte ca ordonanța mult-discutată în aceste zile să treacă de Guvern și să-și urmeze traseul legal.

Printre prevederile prin care guvernanții speră să aducă mai mulți bani la Buget există și impozitarea cu 40% pentru orice câștig la jocurile de noroc. La un loc cu jucătorii erau supra-impozitate și companiile din domeniu. Situația operatorilor urmează să fie analizată separat, au decis autoritățile, la ședința de miercuri seară, informează postul TV Digi 24.

Speriați de eventualele consecințe, în speță reducerea cu 50% a contribuțiilor la Buget venite dinspre operatori, dacă s-ar aplica supra-taxarea de 40%, guvernanții iau în calcul o abordare specială a companiilor din domeniul jocurilor de noroc, după un model european care urmează să fie ales.

Asociațiile din domeniul jocurilor de noroc au reclamat că n-au fost consultate de oficiali, când au decis supra-impozitarea „la grămadă”, și că nu există un studiu de impact realist al efectelor. Noile reglementări din Codul Fiscal, vizate de Coaliție, ar urma să fie aplicate începând cu 1 ianuarie 2023, dar ar trebui să intre în vigoare cel târziu săptămâna trecută.

Tomac spune că măsurile grăbesc intrarea României în recesiune

„Sunt măsuri prociclice care descurajează iniţiativa privată şi vor avea drept efect distrugerea capitalului românesc. Omul gras (statul) se aşază cu toată greutatea în spatele omului slab (privatul) prin măsuri de modificare a Codului Fiscal de o brutalitate fără precedent. Acest pachet năşit de PSD şi de PNL concurează în istoria sabotajului mediului de afaceri doar cu OUG 114/2018 promovat de tripleta de tristă amintire Dragnea – Vâlcov – Teodorovici. Dacă informaţiile apărute în presă se vor concretiza şi în decizia finală, discutăm de o ascuţire a luptei de clasă pe care socialiştii au declarat-o împotriva celor care muncesc mai mult şi mai bine, împotriva celor care îşi asumă riscuri şi îşi deschid o afacere, împotriva capitalului românesc şi a celor peste 700.000 de IMM-uri care angajează două treimi din românii care lucrează cu contracte de muncă. Pare că Guvernul de stânga actual are ca singur scop perpetuarea sistemului bugetar în detrimentul economiei private”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, preşedintele PMP.

El apreciază că măsurile cuprinse în pachetul legislativ prin care ar urma să fie modificat Codul Fiscal sunt „pe contrasens cu nevoile pe care le are economia românească pentru a supravieţui tsunamiului economic care se apropie cu repeziciune de ţara noastră”.

„În perioade de criză, soluţia dovedită ca fiind eficientă este scăderea taxării împreună cu reducerea cheltuielilor statului, pentru ca perioadele de creştere să fie marcate de consolidare fiscal-bugetară. Dispreţul actualei Puteri faţă de mediul privat şi de angajaţii din economia reală se vede din faptul că oamenilor li se spune să strângă cureaua tocmai pentru a avea statul mai mulţi bani ca să-şi hrănească tot mai mult clientela. Asistăm la o austeritate pe invers: în loc ca administraţia publică să-şi reducă semnificativ cheltuielile, aşa cum se întâmplă când sunt de gestionat crize, consumul statului creşte pe baza birurilor suplimentare pe care le pun economiei private aflate deja în agonie. Guvernanţii le-au pus gând rău nu bogătaşilor, ci membrilor clasei de mijloc şi aşa foarte puţin reprezentată numeric în România. Până la urmă, acesta este mottoul tuturor Puterilor politice stângiste: să asucţim lupta de clasă”, a adăugat Tomac.