Un mesaj anonim a fost primit marți seară pe adresa de mail a redacției și vorbește despre binele făcut comunității locale de legea promovată de pesedistul Alfred Simonis, care a eliminat sloturile din regiunile sub 15.000 de locuitori.
Redacția a decis să publice conținutul, deși nu încurajăm mesajele neasumate. Doar că înțelegem și respectăm dorința jucătorilor loviți de adicție de a se proteja.
Playresponsibly a criticat în dese rânduri modul pompieristic în care a fost aplicată legea Simonis, intrată în vigoare pe 29 aprilie 2024.
Am considerat că inițiativa parlamentarului a avut un puternic iz politic, dorindu-se să fie musai aplicată în preajma alegerilor locale, pentru a aduce voturi, și a nesocotit drepturile operatorilor.
Mai exact, legiuitorul ar fi trebuit să țină cont de faptul că aparatele dețin o autorizație, întinsă pe maximum un an, care nu poate fi translatată peste noapte, la un loc cu sloturile respective, în localitățile care nu cad sub incidența legii.
Aparatele respective ar fi dispărut oricum natural, după cel mult un an, din localitățile respective, nu era nevoie de acel heirup.
Iar faptul că firmele de sloturi au câștigat pe linie în instanțele de judecată dovedește intențiile ascunse ale Coaliției, cu precădere ale PSD-ului.
Însă, pe termen lung, legea chiar are efecte bune, deși, în mod evident, discriminează referindu-se doar la sloturile terestre și favorizează migrația către jocurile online.
Însă, pentru cei care preferă păcănele din agenții, poate fi un motiv solid de a renunța la jocul compulsiv de păcănele. Exact asta spune mesajul de mai jos:
„Ultima sală de jocuri s-a închis acum 8 luni”
„Vă scriu în legătură cu acest articol de pe site și aș vrea, dacă se poate, să îmi publicați punctul de vedere pe site în calitate de fost jucător. Și am să vă povestesc de ce fost...
Locuiesc într-un oraș de 6.000 de locuitori, cu un centru foarte mic, care se numește oraș doar pentru că are 14 sate aparținătoare la UAT-ul său, în felul acesta a ajuns la 11.000 de locuitori, totuși, sub pragul de 15.000.
Am avut în micul nostru orășel nici mai mult, nici mai puțin de 3 săli de jocuri, urmate de două case de pariuri (care mai există, dar care nu mai au păcănele, însă aveau), Loteria, unde existau păcănele, și două localuri unde erau.
Efectiv, undeva în anul 2022-2023, orașul era inundat de jocuri de noroc. Tot în perioada respectivă, m-am apucat și eu. Ultima sală de jocuri s-a închis acum 8 luni de zile (știți voi, situația cu recursul până expiră autorizația etc).
De 5 luni de zile, nici eu și nici băieții din grupul meu nu ne-am mai jucat la păcănele. Online suntem excluși de mult și oricum nu suntem tentanți, iar pentru noi, după 2-3-4 beri era tentant să mergem să jucăm la păcănele.
Am fost datori unii altora, ne-am certat datorită lor. Avem un prieten care s-a sinucis datorită păcănelelor, eu, la rândul meu, am un fost coleg de Masterat sinucis din cauza jocurilor de noroc (Facultate de Informatică, btw).
Dovada că nu ajung dependenți doar cei ce nu au educație.
Pentru mine și grupul meu de prieteni, legea Simonis a fost un mare bine care s-a făcut, toți am reușit să economisim bani, să fim mai puțin anxioși și să fim mai sănătoși din punct de vedere psihic, datorită faptului că nu mai avem acces la ele.
Comunitatea e una foarte liniștită de când sălile au dispărut, datorită faptului că în săli se adunau oameni dubioși, cu preocupări dubioase, iar mediul infracțional era unul favorizat prin prezența acestora.
Nu văd de ce ar apărea din nou, pe viitor, în micul nostru oraș sau în satele aparținătoare, unde nivelul de trai este unul scăzut, din nou, jocuri de noroc, respectiv păcănele, când o grămadă de lume, prin această lege, a reușit să se lase.
Pe telefon este extrem de ușor să te autoexcluzi sau să îți scoți banii de pe card, în caz că ești tentat să joci, într-un moment de slăbiciune.
Din contră, eu unul îmi doresc ca păcănelele să dispară și din localități mai mari, să fie rărite chiar, duse la marginea localităților sau, dacă se poate, să dispară de tot.
Au făcut și fac în continuare mult rău. Nu sunt deloc de acord cu punctul de vedere menționat în articolul respectiv și o zic în calitate de fost jucător, înconjurat de foști jucători și de om ce a pierdut cunoștiințe datorită acestui viciu.
Sper să postați acest punct de vedere pe site, eu consider că este importantă și această perspectivă. Nu am multe lucruri bune de spus despre politicienii care au dat această lege, însă faptul că au dat această lege este de departe un lucru extrem de bun pentru comunitățile mici.
P.S. Cele mai apropiate păcănele sunt la 43 de km de noi, într-un oraș mai mare. Nu, nu suntem tentați să batem atâta drum, pentru a ne juca. :)
Am trimis acest email anonim deoarece nu vreau să îmi fie recunoscută identitatea datorită rușinii și a stigmei sociale. Vă respect și vă felicit pentru toată munca depusă!
Sper să ajungă acest mesaj și la ONJN și la orice instituție ce ar putea, cândva, reduce sălile de jocuri de noroc în medii sărace”.