Decimarea operatorilor care posedau aparate de tip slot-machine în localitățile mici și medii transferă discuția din domeniul jocurilor de noroc, conform principiului vaselor comunicante, preponderent spre zona de online.
Mulți clienți vor alege să joace păcănele pe online, iar în astfel de perioade, zona gri prosperă. Este vorba despre site-urile cu versiunea lor cea mai întunecată - pariurile nelicențiate.
ONJN are publicată pe site-ul său oficial o listă neagră cu 1.423 de portaluri indentificate ca funcționând ilegal și pe care le-a blocat deja.
Cel mai sonor nume de pe black list se găsește la poziția numărul 229.
Este vorba despre Bet365.com, domeniu exclus de pe piața românească în urma unui scandal uriaș, care a implicat 40.000 de români. Site-ul este deținut de Denise Coates, cea mai bogată femeie din Marea Britanie.
În 2015, la doi ani după înființarea ONJN-ului, portalul cu acționariat britanic a fost prins activând ilegal, motiv pentru care i-a fost retrasă licența.
Au urmat procese deschise împotriva statului român, dar Bet365 nu s-a mai întors în România, deși ar fi avut dreptul să o facă, dacă ar fi achitat penalizarea dictată de Oficiu, în valoare de 30.000.000 de euro.
Redacția a contactat recent operatorul englez pentru lămurirea situației, dar oficialii casei de pariuri aleg să tacă.
Mai jos, anunțul care îi întâmpină în această perioadă pe cei care accesează din România site-ul bet365.com
Site-urile ilegale, darnice în toate privințele cu clienții: uneori, le iau și banii
Dacă Bet365 a fost blocat în România, existe multe alte site-uri ilegale care zburdă nestingherite și neatinse de brațul autorităților.
În prezent, lupta cea mare peste tot în lume se dă pentru limitarea acesului la aceste site-uri ilegale, cu implicarea activă a jucătorilor, încurajați să le reclame.
Ele au în spate firme-fantomă și funcționează fără reguli: nu au limite de pariere și nici nu impun bariere de vârstă.
Disputa este de durată pentru că site-urile ilegale sunt ca un balaur cu mai multe capete: tai unul, dar altele îi iau locul.
Recent, Apple a descoperit aplicații ilegale de jocuri de noroc deghizate în aplicații inofensive.
Practic, site-ule ilegale nu îngrădesc în niciun fel jucătorii, însă marea lacună cu care vin la pachet este că nici nu oferă protecție.
Astfel, clienții se pot trezi că nu-și primesc câștigurile sau, în caz de litigiu, nu se pot adresa vreunei autorități, în vederea arbitrajului.
De asemenea, statul nu încasează taxe de pe urma funcționării acestor site-uri.
Prima reacție din România
Este motivul pentru care piața online a reacționat după ultimele mișcări și avertizează statul român ca nu cumva să se gândească să adauge îngrădiri legislative și pentru online, după ce a eliminat agențiile terestre de la sate.
„Problema foarte mare este că ONJN-ul a pierdut controlul din punct de vedere al blocării site-urilor ilegale. Sunt sute de site-uri la negru pe care joacă copii de 10 ani, de 12 ani...
Statul oricum nu mai ia niciun ban și sunt foarte mulți clienți joacă pe site-uri ilegale pentru că ăștia au furat sau au cumpărat baze de date de la diverse companii și acum trimit zeci, sute de sms-uri în fiecare zi, la toată lumea, ca să intre pe site.
Nu cer buletinul, nu întreabă câți ani ai, de unde ai banii și așa mai departe. Asta e problema cea mai mare.
Statul nu mai încasează nimic și banii care se duceau la buget alunecă în buzunarul unor firme la negru. Iar cea mai mare durere este că joacă foarte mulți minori”, spune un personaj din zona virtuală a pariurilor.
Neavând suficiente persoane calificate, ONJN face controale superficiale la online, infinit mai puține decât la agențiile terestre.