Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat, acum două zile, sentința (AICI, informarea oficială) în dosarul 1237/2/2021, care opunea Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), unui operator privat din străinătate, Bet365, care funcționa folosind firma HILLSIDE (GAMING) LP. Litigiul a intrat în circuitul instanței supreme pe 1 martie 2021. 

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a pierdut procesul definitiv, miza fiind anularea actelor administrative emise de instituție, ceea ce înseamnă că Bet366 și-ar putea recăpăta dreptul de a funcționa pe piața din România. După 4 termene, la ultima soluție, Curtea Supremă a dispus:

Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc - Comitetul de Supraveghere împotriva sentinţei nr. 852 din 31 mai 2021, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti– Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Pronunţată astăzi, 8 februarie 2023”.

sentintaiccj.jpg
sentintaiccj.jpg

Ce spunea Tudor Simota, într-un interviu pentru Playresponsibly, despre litigiul ONJN-Bet365

Ați câștigat și procesele cu Bet365?
Sunt două. La primul proces, Bet365 a contestat suma pe care noi am impus-o ca penalitate, cei 20%, în baza legii. Suma a fost undeva la vreo 30 și ceva milioane de euro, care a fost luată ca penalitate. Este câștigată, rămasă definitivă la statul român. Statul a rămas cu banii. Înseamnă că măsurile aplicate de către noi au fost corecte. Eu m-am ocupat. Dacă cineva o să vă spună că s-a ocupat el, eu sunt deschis să mă puneți față în față. Facem, că tot ați adus discuția de Poliție, facem confruntare ca la Poliție, să vedem cine are dreptate.

Al doilea?
Al doilea proces pe care îl are ONJN cu Bet365 este privitor la anularea actelor administrative care au dat dreptul de operare. În primă instanță, am pierdut. În Apel, s-a stabilit că hotărârea judecătorului nu a fost conformă. S-a casat sentința și s-a trimis spre rejudecare. Casarea unei sentințe nu se poate trimite decât pe motive de nelegalitate. S-a rejudecat. Am pierdut din nou, dar judecătorul la rejudecare nu a respectat indicațiile Înaltei Curți. Și în opinia mea, la câtă lege cunosc eu, vom câștiga la Înalta Curte fără nicio problemă. Perioada în care Bet365 putea să funcționeze în România legal era perioada de 1 octombrie, nu înainte.

Tudor Simota, oficial al instituției, a menționat, în repetate rânduri, că a fost cel care dus greul în instanță contra Bet365, alături de Mihaela Valy Naghirneac, șefa Juridicului de la Oficiu, plecată între timp din ONJN. Pentru directorul general al ONJN, a fost mereu un motiv de fală succesul financiar repurtat de Statul român ca urmare a luptei juridice cu Bet365. Eșecul pe linie administrativă îi mai taie din aripi.

AICI, povestea Denisei Coates, femeia din Marea Britanie care a făcut miliarde de lire cu Bet365, câștigând 62.000 de euro pe oră din pariuri online.