În săptămâna care tocmai a început, de marți (5) și până joi (7 septembrie), Pavilionul Romexpo din București găzduiește cea de-a 15-a ediție a Entertainment Arena Expo, cel mai important eveniment din sectorului jocurilor de noroc de la noi.

Este ocazia anuală în care producătorii de slot machine își expun marfa. Se anunță o prezență spectaculoasă, cu noutăți de ultimă oră, în care operatorilor li se oferă posibilitatea de a înlocui aparatele mai vechi de 20 de ani, așa cum cere ordinul de președinte ONJN care tocmai a prelungit cu 6 luni data scadentă (1 iulie 2023).

Principalul expozant se anunță a fi Novomatic, companie cu o prezență puternică în România. Doar că austriecii, veniți de multișor pe malurile Dâmboviței, privesc uluiți cum, de ceva vreme, niște bulgari, firma EGT, trec fluierând pe lângă ei.

Aparatele vecinilor de la sud de Dunăre sunt preferate celor produse de vestici. Atât de mult au prins în România și sunt cerute jucători, încât Novomatic a acceptat să introducă în propriile locații, sălile Admiral, păcănelele bulgarilor. Practic, Novomatic a fost silită să recunoască supremația EGT.

Am căutat să aflăm răspunsurile acestei rivalități de la o persoană care cunoaște în detaliu istoria pieței și poate privi cu obiectivitate raportul de forțe. Reiese că, în România, EGT surclasează Novomatic.

Bulgarii, tari în procentul de câștig și în softuri

„Povestea este mai lungă. Novomatic a început serios cu aparatele prin anul 1985. Pe cei de la EGT, eu i-am adus primul în România, la hotelul Howard Johnson, când s-a organizat un cazinou al unor turci. Am adus aparatele EGT prin anii 2001-2002. Deci, ei n-au decât o vechime de vreo 20 și ceva de ani, față de Novomativ, care are 40 de ani în spate.

Ideea este că bulgarii, când au venit pe piață, au venit cu un stil hei-rupist, în sensul că aparatele lor au fost reglate să dea procentul maxim de câștig, adică 98%, câteodată și 100%. Uneori, și peste 100%. Și atunci, încet-încet, fiind amplasate în săli lângă aparate de la Novomatic, jucătorii au migrat spre ele.

Astfel că, astăzi, s-a ajuns ca aparate EGT de la o firmă să producă de 5-6 ori mai mulți bani decât aparatele Novomatic. Ideea este că Novomatic s-a cam oprit. De câțiva ani, n-a mai dezvoltat atâtea programe, n-a mai investit în dezvoltare așa mult.

Bulgarii au scos sute, mii de programe, au investit foarte-foarte mult în softuri. Bulgarii sunt foarte buni pe zona de softuri. Repet, ce a făcut ca EGT să fie numărul 1 în România și să bată de la distanță Novomatic este procentul de câștig, care, la început, era de peste 100%, după care l-au tot redus, dar, chiar și așa, este peste cel oferit de aparatele Novomatic. Plus volatilitatea aparatelor și matematica jocului”, își amintește Sorin Constantinescu.

S-a iscat un pui de scandal între competitori

Uluită de turnura pe care au luat-o lucrurile, Novomatic ar fi avut pornirea să blocheze ascensiunea bulgarilor. Fără succes. „La început, Novomatic a spus că bulgarii i-au copiat pe ei și au încercat să-i dea în judecată. După aia, și-au dat seama că sunt un concurent puternic, iar de atunci, bulgarii s-au dus mult în față pe piață.

Încasările din păcănele la o firmă online, la Novomatic sunt de 20%, iar la EGT - 80%. Cam așa sunt procentele. Aparatele EGT fac de 4-5 ori mai mulți bani în România decât cele ale Novomatic”, mai spune expertul.

Bulgarii mai au ceva în plus comparativ cu austriecii, fiind vorba despre un capitol la care n-ai crede că pot lua vreodată fața vesticilor. „Au o politică foarte bună de marketing. Când am deschis cazinoul la Marriott, în 2001, au venit bulgarii și mi-au dat 5 aparate gratis.

Aveam locație premium și veneau ceilalți operatori în vizită să vadă sala de la Marriott și atunci s-au gândit foarte bine că astfel își fac reclamă. Așa am primit 5 aparate fără niciun ban, fiind primul lor client din România”, explică Sorin Constantinescu.