Coaliția de guvernare ia în calcul mărirea taxelolor la păcănele, în tentativa de a aduce mai mulți bani la Buget. În acest moment, un operator are de achitat suma de 7.500 de euro pe an pentru fiecare aparat slot machine.

Măsura de creștere a taxelor la jocuri de noroc nu este văzută cu ochi buni de cei din piață.

„De când au mărit ultima dată taxele, a crescut evaziunea fiscală extraordinar de mult. Eu cred că a ajuns la o valoare de 100 de milioane de euro pe an evaziunea fiscală. Asta pentru că operatorii mici, mai ales ăștia din provincie, își pun serii duble și triple la aparate. Mărirea taxelor nu va avea ca și consecință decât mutarea multora în piața neagră, fără aducă mai multe încasări la Buget. În loc să crească încasările... Din contră, o să scadă încasările la Buget, cu siguranță. Deja, la ultima mărire de taxe, dacă ne uităm înainte și după ce s-au mărit taxele, nu au încasat nici un leu în plus la Buget.

Deci, cu cât crești mai mult taxele, cu atât crește evaziunea fiscală. Suntem singura țară din Europa care avem licență pe aparat, și nu pe sală. Nu mai există așa ceva nicăieri. Mă refer la autorizație, nu la licență. Am spus de mult, și prin presă, și pe la ONJN, când eram în Consiliul Consultativ, licențiați, oameni buni, sălile, nu aparatele, pentru că așa, și pentru control e ușor că vezi la ce adresă, într-un oraș, mergi în control și știi exact toate adresele unde se găsesc aparate de joc.

Căci, altfel, toți ăștia de prin provincie, unde e mafia locală, unde sponsorizează policieni, mai dau pe la Poliție, au câte două-trei aparate cu aceeași serie în diverse locații și toți mănâncă de acolo. Deci, nu e o soluție să mărești taxele, căci mărești piața neagră. Asta va fi singura consecință, dau în scris. Doar că va crește piața neagră! Este deja în creștere exponențială. Operatorii mari sunt pe ducă, pentru că merg curat, pe bune, și declară tot, iar încasările sunt proaste și nu mai fac bani deloc, iar ăștia mici care sunt au dublate, triplate seriile de la aparate și merg înainte cu brio.

Deci, soluția nu este de mărit taxele, soluția este de reîmprospătat un pic legislația, că este total depășită. Este în vigoare din 2015. Suntem în 2013, sunt 8 ani de atunci. Dar, dacă ei n-au specialiști și nu știu de unde s-o apuce, normal că nu se face nimic. Nici din partea Guvernului, nici din parta ONJN-ului, că n-are cine... Nu întreabă pe cine se pricepe. Oamenii cu putere de decizie și la Guvern și la ONJN nu se pricep la jocuri, nu știu despre ce e vorba”, este de părere Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc, fiind printre primii care au adus păcănele în România după Revoluție.