Cu puțin timp în urmă, a apărut o dezvăluire care era foarte greu de încadrat în anumite tipare sau clișee. Între timp, adunând mai multe elemente, discutând cu oameni de prin diferite instituții, am reușit, cât de cât, să punem lucrurile cap la cap și să schițăm un tablou general cu cele întâmplate.

Domnul Raul Petrescu, om mare la stat și la sfat, este subiectul discuției noastre. Dumnealui a ocupat și ocupă în continuare funcții importante în ANAF, instituția care dă fiori oricărui cetățean obișnuit.

A fost vicepreședintele ANAF și coordonatorul Direcției Generale de Antifraudă Fiscală, inspector general la ANAF Galați, iar în momentul dezvăluirilor - Director Regională 2 Antifraudă Constanța și membru din partea Ministerului de Finanțe în Comitetul de Supraveghere al ONJN.

Ce i se reproșează domnului Petrescu? Că a retras peste 100.000 euro, pe care i-a trecut în declarația de avere ca venituri din câștiguri provenite din jocurile de noroc. Până aici, toate bune și legale, Dl de la Direcția Antifraudă are tot dreptul să joace și să câștige, legea îi permite.

Ba mai mult, domnul Petrescu nici măcar nu putem spune că a câștigat, el doar a retras niște bani pentru care a trebuit să plătească impozit și atunci se transformă în venit pe care trebuie să-l declari.

Va demisiona din Comitetul de Supraveghere, dar este agent electoral pentru Sebi Ionescu

Surse credibile și apropiate domnului Petrescu ne-au confirmat faptul că așa s-a întâmplat. Inspectorul ANAF, de fapt, a fost pe pierdere. Și atunci, de ce nu confirmă acest lucru? Redacția l-a apelat de mai multe ori, dar fără succes, deși am sunat pe numărul personal.

Știm cu siguranță că dl Petrescu își va da demisia din Comitetul de Supraveghere și acest aspect se petrece tot cu batista pe țambal.

Și, totuși, dacă are legea de partea sa, de ce le face pe toate noaptea, ca hoții? Presupunem, pentru că tot ce s-a scris despre domnul Raul Petrescu în ultima vreme are o portanță morală pe care dumnealui n-o prea poate duce.

Iar dacă prin demisia din Comitetul de Supraveghere consideră că a făcut un lucru moral, atunci de ce nu pleacă și din funcția pe care o deține la Direcția Regională a ANAF?

Pentru că, așa cum spunea și Kant, „și morala are zona sa”, adică e moral să renunți la câteva mii de lei (4000 de lei este indemnizația pe lună, timp în care participă la două ședințe), remunerația de la Comitet, și extrem de imoral să renunți la o sinecură gen ANAF pentru o inginerie financiară de câțiva lei.

Totuși, morala samariteană a domnului Petrescu s-a văzut atunci când plimba CV-ul lui Sebi Ionescu, director în ONJN, pe la diferite organizații sau persoane care au câte ceva de spus în alegerea unui eventual președinte plin al instituției de pe Calea Victoriei nr. 9, scara 3.

Asta așa, ca să afle și domnul Pocora, ca interimarul, tot ultimul.