Senatul a adoptat, miercuri, în plen, proiectul care vizează limitarea publicităţii audiovizuale pentru jocurile de noroc şi pentru pariurile sportive, scrie Agerpres.

S-au înregistrat 80 de voturi "pentru" şi două abţineri. Plenul şi-a însuşit raportul de admitere cu amendamente al Comisiilor juridică şi de cultură. Senatorii au votat pentru permiterea reclamelor între orele 23,00 şi 6,00, iar reclamele outdoor nu pot depăşi 30 de metri pătraţi.

Senatorii au votat amendamentele propuse de liberali, precum cel care permite, în intervalul orar 6,00 - 23,00, "inserturile grafice ale mărcii, siglei sau altui simbol prin care se poate identifica titularul mărcii", însoţite de mesajul "Fii responsabil" şi de interdicţia participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani.

Un alt amendament adoptat prevede că "formele de publicitate exterioară sunt permise dacă dimensiunile materialelor publicitare nu depăşesc, în mod individual, o suprafaţă de 30 de metri pătraţi" şi nu promovează premii în bani sau bunuri materiale.

Amendamentul UDMR vizează vedetele

A fost admis, de asemenea, un amendament propus de senatorul UDMR Turos Lorand, care prevede "interzicerea oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală pentru activităţile de jocuri de noroc, reglementare potrivit art. 10 alin. 1 din OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja activităţile de jocuri de noroc şi pariuri sportive".

În noiembrie 2022, deputatul PNL Adrian Cozma a inițiat un proiect de lege care prevedea interzicerea „oricărei forme de publicitate” pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri. Proiectul a fost semnat de parlamentari de la aproape toate partidele (PNL, PSD, USR, AUR și minorități), cu excepția UDMR. Ulterior, cei 16 parlamentari PSD semnatari ai proiectului și-au retras semnăturile de pe inițiativă pe 14 decembrie 2022.

Marți, proiectul de lege care ar fi interzis total reclamele la jocurile de noroc a fost modificat de senatorii din comisiile juridică și de cultură, care au admis amendamentele senatorilor PNL Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu. Proiectul de act normativ pentru completarea art. 29 din Legea 504/2002 a audiovizualului şi pentru modificarea şi completarea Legii 148/2000 privind publicitatea va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.