Ivan Toney, atacantul echipei engleze de fotbal Brentford, a fost depistat și pedepsit pentru 232 de încălcări ale regulilor de pariuri. Dependența dovedită de jocuri de noroc i-a dus la o reducere de la FA, Federația engleză de fotbal.

O descalificare redusă pentru „dependența de jocuri de noroc” recunoscută. În primă fază, Toney a depus o mărturie mincinoasă în discuțiile cu Asociația de Fotbal. De asemenea, a fost prins că a pariat pe el însuși și pe echipa pentru care juca, dar fără încercări de aranjare a meciurilor. Acesta este tabloul îngrijorător care reiese din motivele, dezvăluite de FA, pentru interdicția de 8 luni pentru Ivan Toney, atacantul de la Brentford suspendat pentru 232 de încălcări ale regulilor de pariuri.

Solicitarea inițială a FA a fost de 15 luni, deoarece Toney, care a marcat 20 de goluri în sezonul trecut și a prins echipa națională, nu numai că nu a reușit să coopereze cu ancheta, ci a încercat și să ascundă dovezile, folosind intermediari pentru pariuri interzise, ștergerea sms-urilor și a altor mesaje compromițătoare de pe telefonul mobil și declararea de minciuni față de anchetatori.

Nu mai pariază pe fotbal. Dar nu precizează nimic despre alte sporturi

Când Toney a pledat, ulterior, vinovat pentru toate cele 232 de acuzații, FA a redus pledoaria la 11 luni. El s-a întâlnit apoi de două ori cu un psihiatru, Philip Hopley, care l-a diagnosticat cu dependență de jocuri de noroc, împrejurare care a redus și mai mult pedeapsa la 8 luni, tot pentru că jucătorul a spus că este hotărât să-și rezolve problemele cu terapia. Ca urmare a sancțiunii, Toney va putea reveni pe teren pe 17 ianuarie 2024, dar până la jumătatea lunii septembrie nici măcar nu se va putea antrena cu Brentford.

Cele 232 de capete Toney a pledat vinovat pentru a trece din februarie 2017 până în ianuarie 2021, perioadă în care atacantul a fost deținut de Newcastle și de Peterborough. În 126 de ocazii, scrie FA în motivele sentinței, Toney ar fi pariat pe competiții la care a participat clubul său.

Dintre acestea, 29 s-au referit la echipa din care a făcut parte Toney: în 16 ocazii, atacantul ar fi pariat pe echipa sa pentru a câștiga (el a jucat 11 din cele 15 jocuri în cauză), în 13 când echipa sa a pierdut, toate în care Toney nu a luat parte. Atacantul de astăzi de la Brentford a pariat și pe unul dintre golurile sale. FA a subliniat în motivele sentinței că „nu există nicio dovadă că Toney ar fi sau a fost vreodată în măsură să influențeze o înfrângere în meciurile în care a pariat”.

Toney a acceptat pedeapsa, dar Brentford și-a exprimat sprijinul total pentru un jucător pe care și-ar dori să-i reînnoiască contractul, chiar dacă nu va putea juca până anul viitor. „Vom face tot posibilul pentru a-l ajuta pe Ivan și familia sa să facă față problemelor care au apărut în urma acestui caz”, au spus Albinele într-un comunicat. „Pentru noi, chestiunea este închisă și abia așteptăm să-l îmbrățișăm din nou pe Ivan în septembrie, când va putea relua antrenamentele”.

Atacatorul a primit și susținerea lui Gareth Southgate, antrenorul Angliei, care a spus clar că ușile echipei naționale rămân deschise pentru Toney, în ciuda suspendării. Southgate a subliniat că condițiile descalificării (în special cele 4 luni de distanță de la terenul de antrenament) nu îl vor ajuta pe jucător nici din punct de vedere fizic, nici în încercarea sa de a se reabilita. În motivele sentinței se precizează clar că Toney a declarat că a încetat să mai parieze pe fotbal. Dar nu la alte sporturi.

Ivan Toney, eliminat din FIFA 23 pentru caz de pariuri. Fanii: „EA ipocrit”

Fostul atacant de la Brentford, Ivan Toney, a fost eliminat din FIFA 23, după ce a pledat vinovat pentru peste 200 de acuzații într-un scandal legat de jocurile de noroc. Jucătorul a fost suspendat de FA din toată activitatea fotbalistică timp de 8 luni, dar eliminarea sa din joc de către EA Sports a făcut furori în rândul fanilor.

Toney a fost eliminat din joc în cea mai recentă actualizare a echipei, după ce s-a descoperit că a pariat împotriva propriei sale echipe de mai mult de o duzină de ori, încălcând flagrant politica de pariuri a Asociației Angliei de Fotbal (mulțumesc, TheGamer). EA l-a eliminat în tăcere din titlu, fără a face niciun coentariu. Dar mulți fani și jucători consideră că acest lucru este puțin greu de înghițit: unii consideră că este ipocrit din partea EA să elimine un jucător pentru jocuri de noroc atunci când FIFA face reclame la case de pariuri.

Lukedutchh, un streamer Twitch specializat în FIFA, cu zeci de mii de urmăritor, nu a avut milă de decizie, considerând compania ipocrită și acuzând-o că promovează jocurile de noroc. „FIFA promovează literalmente jocurile de noroc în rândul copiilor”, a spus el pe Twitter. „Toată chestia asta este atât de patetică... Cei mai mari ipocriți din toate timpurile”.

Ivan Toney has been REMOVED from #FIFA23 via the latest Squad Update ❌️ pic.twitter.com/sjKb4yz41A

— RaatjeFC (@RaatjeFC) May 26, 2023 ">

Nu este prima dată când EA a eliminat jucători din cauza unor probleme legale provenite din lumea reală. Mason Greenwood a fost eliminat din FIFA 22, după ce a fost arestat pentru agresiune sexuală, deși acuzațiile au fost în cele din urmă retrase, la începutul acestui an. În unele țări, FIFA Ultimate Team, a fost supusă unei analize intense, unele ajungând până la a numi jocurile de noroc, iar altele chiar interzicându-le cu totul.

În februarie, un tribunal austriac a decis că pachetele FIFA Ultimate Team sunt jocuri de noroc ilegale, într-un proces intentat împotriva Sony de un tânăr de 17 ani care cheltuise peste 300 de euro pe carduri cumpărate în acest mod.

Australia se pregătește, de asemenea, să introducă legi mai stricte privind jocurile de noroc simulate: țara încearcă să le legifereze,pentru a impune ca titlurile de jocuri de noroc simulate să fie rezervate doar adulților.