De la 1 ianuarie 2025, Polonia și-a asumat președinția Consiliului Uniunii Europene și a decis să plaseze jocurile de noroc ilegale în centrul agendei comunitare.

Potrivit guvernului de la Varșovia, piața neagră a jocurilor de noroc provoacă Uniunii Europene o pierdere anuală de aproximativ 7,2 miliarde de euro din venituri fiscale.

Polonia propune crearea unui grup de lucru european dedicat jocurilor de noroc, sub supravegherea Comisiei Europene.

Acest grup ar trebui să implice experți naționali pentru a face schimb de experiențe, bune practici și strategii inovatoare, cum ar fi utilizarea tehnologiilor bazate pe inteligența artificială ca să fie combătute site-urile de jocuri nereglementate.

Organizații precum Asociația Europeană de Pariuri și Jocuri de Noroc (EGBA) au cerut de multă vreme o cooperare transfrontalieră mai strânsă pentru a consolida reglementarea jocurilor de noroc în toată Europa.

Un exemplu recent de colaborare între state este acordul dintre Liechtenstein și Elveția, care prevede schimbul de date între cele două țări, pentru a interzice accesul jucătorilor interziși la cazinouri, atât fizice, cât și online.

Acest tip de inițiativă ar putea fi extins la nivel european prin intermediul grupului de lucru propus de Polonia, cu toate că legislația pe continent nu este armonizată.

În ciuda prezenței unor reglementări stricte în țări precum Germania, Suedia, Țările de Jos și Belgia, piața neagră a jocurilor de noroc continuă să reprezinte o temă semnificativă și greu de anihilat.

În Germania, în special, dezbaterea este aprinsă, autoritățile naționale de reglementare subestimând amploarea fenomenului, potrivit unor observatori.

Autoritățile europene au încercat să abordeze problema cu măsuri precum blocarea furnizorilor de servicii de internet (ISP) și cu amenzi, dar rezultatele au fost limitate.

Recent, au fost dezvoltate strategii inovatoare, cum ar fi luarea de măsuri împotriva furnizorilor de servicii care susțin site-uri ilegale.

În ultimii ani, Europa a asistat la o schimbare în creștere a condițiilor locale de licențiere, întărind rolul autorităților naționale de reglementare.

Cu toate acestea, aceste măsuri au avut ca efect secundar de a împinge unii operatori către hub-uri offshore precum Curaçao și Gibraltar, crescând complexitatea peisajului de reglementare.

Inițiativa poloneză, despre care a scris Bloomberg, ar putea reprezenta un pas important către o reglementare mai coordonată și mai coerentă.

Printre ideile propuse se numără:

@ Tehnologii avansate pentru monitorizarea și blocarea site-urilor ilegale;

@ Partajarea datelor între autoritățile naționale de reglementare;

@ Consolidarea politicilor comune pentru abordarea problemei pieței negre și protejarea jucătorilor.