Atmosfera a fost deprimantă în prima zi a expoziției Entertainment Expo Arena 2023, eveniment început ieri și programat să se încheie mâine. S-a ronțăit alune la standurile „săracilor”, gură cască au admirat-o pe Bianca Drăgușanu și s-a băut șampanie la bulgarii bogați de la EGT, în timp ce la Novomatic se întrezăresc vremuri tulburi.
Anunțatele modificări ale ordonanței 77/2009 i-au băgat în sperieți pe operatori, care refuză să contracteze sloturi noi. Pe la standuri bate vântul. Cu o oră înainte de încheierea zilei de ieri, situație unicat, nu se semnase niciun contract, nu se vânduse nicio păcănea, ne-a spus un expozant!
„Pentru ce să cumpere oamenii, dacă se măresc în halul ăsta taxele? Ca să rămână cu ele?”, comentau ofuscați oamenii. Asta în condițiile în care online-ul câștigă în fiecare zi teren în fața cazinourilor și a sălilor de joc clasice.
„Oral gambling” s-a anulat
Într-un astfel de peisaj sumbru, ONJN, care îi anii trecuți avea propria locație la Expo Arena, acum nu are deloc reprezentare. Mai mult, era o tradiție ca, în cea de-a doua zi a evenimentului, conducătorul instituției, oricare a fost el, să vină în fața expozanților și să prezinte situația generală. Momentul se numea, simbolic, „oral gambling”. Acum, ora de gambling, care trebuia să se țină astăzi, la prânz, a fost anulată.
În trecut, pe la pupitru s-au perindat Silviu Pocora și Mihăiță Ruiu, director la Direcția Generală de Autorizare Jocuri de Noroc. În altă ocazie, câteva angajate au fost „plantate” să țină de urât unor mese îndoliate (foto jos). Preluau reclamațiile, le dădeau număr de ordine și le duceau șefilor din clădirea aflată pe Calea Victoriei numărul 9.
Nici atunci n-aveau toate răspunsurile asupra lor, dar măcar nu-i sfidau pe cei care plătesc taxe la stat printr-o cruntă absență.
Acum, șefii Oficiului se ascund cât pot de tare. Evită să-și facă apariția și, implicit, să răspundă la întrebările ridicate de piață, motivând că schimbările le sunt impuse de mai de sus, de la Guvern și de la Finanțe.
Iar ca să-i mai îndulcească, le transmit operatorilor că lucrurile „nu vor rămâne” așa, negocierile fiind în toi pe marginea ordonanței.
Cea mai mare durere a operatorilor este că trebuie să depună la Trezorerie o garanție de 1.000.000 de euro, iar asta fără să fie luate în calcul bunurile imobiliare. Subiect la care conducerea Oficiului n-are decât un suav ridicat din umeri.