Compania malteză care deține casa de pariuri Public Win cere amendarea unei autorități a statului român, scrie termene.roCurtea de Apel București are pe rol o nouă solicitare a Sea Bet Limited, firmă înregistrată în Malta, de a impune o amendă Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), dar, ca noutate absolută, și președintelui instituției, Mihail-Silviu Pocora.

La ultimul termen, instanța a rămas să analizeze solicitările celor două părți privind stabilirea amenzilor, după ce la termenul din ianuarie a fost introdus ca parte în proces și actualul șef al OJNC, Mihai Silviu Pocora.

Pocara-Public
Pocara-Public

Proces început în 2018

În condițiile în care oricum nu este președinte „plin”, fiind doar vicepreședinte cu atribuțiuni de președinte, Pocora mai are pusă de picior o bombă. El devine primul președinte al ONJN chemat în instanță să plătească daune, în cazul în care instituția pe care o conduce nu achită sumele datorate. 

Disputa juridică dintre OJNC și Sea Bet Limited a început în 2018, când compania din Malta a contestat amenda primită de casa de pariuri pe care o deține – Public Win. ONJC a amendat Sea Bet Limited pentru faptul că a organizat un joc de tip loterie, în condițiile în care nu avea dreptul să desfășoare un astfel de joc de noroc. În România, doar compania publică Loteria Română are autorizație pentru a organiza jocuri de noroc de tip loterie.

Sancțiunea aplicată de ONJN, constând în suspendarea întregii activități, atât pe platforma publicwin.ro, cât și în agențiile Public Win, pentru o perioadă de 30 de zile. Sancțiunea a intrat în vigoare la data de 26 Septembrie 2018.

Sea Bet Limited a atacat decizia de suspendare în instanță. A primit o decizie definitivă favorabilă din partea instanțelor, după patru ani.

Amendă de 100.000 de lei

Primul termen, al procesul de la fond, a avut loc în februarie 2019 la Curtea de Apel din București. În septembrie 2019, instanța anula decizia OJNC și impunea Oficiului să achite despăgubiri de aproape 100.000 de lei către Sea Bet Limited pentru faptul că ar fi suspendat activitatea casei de pariuri Public Win.

În data de 2 martie 2021, prin Hotărârea nr. 1255/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, judecătorii Curții Supreme mențineau decizia instanței de fond și au respins recursul înaintat de ONJN.

Cum ONJC nu a dorit din martie 2021 și până la sfârșitul anului trecut să achite despăgubirile stabilite de judecători, Sea Bet Limited a mai deschis o un proces la Curtea de Apel. În noua cauză, firma cere amendarea administrativă a instituției și a directorului instituției. Primul termen al acestei noi dispute a avut loc în decembrie.

Casele de pariuri Public Win sunt deținute de Sea Bet Limited, sociatete din Malta, nr. înregistrare: C77873, cod de identificare fiscală pe teritoriul României: 36840858. Sediul social al companiei malteze este la adresa: 215/1, Old Bakery Street, Valletta, VLT 1451

Marca Public in este prezentă în România din 2017.