Conflictul de muncă violent care a izbucnit la grupul de presă elvețiano-bulgar Ringier și care a afectat publicația Gazeta Sporturilor a pornit de la o ingerință editorială reclamată de redacția ziarului de sport, după episoade care au privit în trecut și o altă publicație din trust, Libertatea.

Liderii Gazetei au indicat o implicare nepermisă a șefilor de la Zurich, operațiune încheiată cu demiterea redactorului-șef Cătălin Țepelin. Imediat, GSP a urecheat în văzul lumii patronatul: afacerea este a voastră, dar produsul este al publicului.

Ringier ar fi pedepsit lipsa de colaborare a lui Țepelin, care n-ar fi răspuns pozitiv când i-au fost cerute spre lecturare prealabilă articolele dedicate pieței jocurilor de noroc.

Echipa de investigații a GSP-Libertatea n-a mers până la capăt cu ancheta. Să spui „presiuni exercitate de piața jocurilor de noroc au dust la demiterea lui Țepelin” este ca și cum ai spune că toți jurnaliștii sunt șpăgari. O generalizare depersonalizată greu de acceptat.

Generalizare din partea redacției GSP, Ringier n-are interes să dea din casă

Playresponsibly încearcă, pe cât posibil, în lipsa unor informații/evenimente certe, să tragă cu markerul linia de demarcație. O analiză bazată pe fapte, dar concluzia se naște cu o doză mare de subiectivism, având în vedere opacitatea celor implicați. 

Termenul „piața jocurilor de noroc” poate fi oricine, deci toți, reiese din concluzia redacției. Publicul ar merita indicați cu precizie cei vinovați. Cine presează Ringier să controleze redacția? De la Zurich nu se dezvăluie cine apasă pe butoane, dar așteptam ca măcar GSP să insiste pentru a dezgropa misterul.

Arhiva GSP are memoria articolelor dedicate domeniului. Și nu sunt prea multe. Ziarul n-a umplut prea mutle pagini cu articole cricite despre jocurilor de noroc, o industrie care asigură ziarelor GSP&Libertatea grosul bugetului de publicitate (AICI, detalii).

Pe domeniu s-a specializat Costin Ștucan, jurnalist preocupat de zona de match fixing și de blatiști. Are un articol despre LPF și despre un anume operator, Casa Pariurilor (AICI, detalii), și unul, recent, dar foarte puternic, despre ciudata apariție la Dinamo a unei case de pariuri nou-venite în România (AICI).

Este un articol în care este implicat numele unui bulgar periculos despre care și Playresponsibly a scris AICI. Cum și numele lui Ștucan ar fi fost vizat de Ringier (cel puțin așa lasă de înțeles Andrei Vochin - „Din ce știu nu e prima decizie a acționariatului de acolo. A mai fost o persoană extrem de importantă care a primit o astfel de decizie”, asta dacă nu cumva se referă la ex-managerul Mihnea Vasiliu, decedat la finele lunii iulie), acesta poate fi cuiul care să fi detonat bomba și să fi produs ruptura.

Bulgarii își bagă nasul peste tot, recent și în Portugalia

Bulgarii au intrat în acționariatul Ringier, împărțind în mod egal procentele, iar de atunci, deontologia cu care Ringier își trata propriile produsele (acum mai mulți ani, a refuzat să se implice într-un scandal în care pe butoane a apăsat Ion Țiriac, după un scandal uriaș iscat de o dezvăluire a EVZ - titlu aflat atunci în portofoliul Ringier - care arăta cum s-au sifonat bani la Cupa Davis) a luat-o la vale.

În ceea ce îl privește pe Cătălin Țepelin, singurul lui articol despre piața jocurilor de noroc este unul mai degrabă dojenitor la adresa operatorilor (AICI, detalii) și nu se poate stabili că ar putea fi declanșator de demitere.

Cu toate astea, fără să poată numi cine păpușează Ringier, GSP întreține o stare de adversitate la adresa caselor de pariuri din România cu unele teme justificate, precum prezența deranjantă a Superbet în emisiunea „Chefi la cuțite” - AICI, detalii.

Nici nu era nevoie de mai mult. Un munte de dezaprobare s-a pogorât asupra operatorii de la noi, arătați la unison cu degetul. A comentat până și premierul Marcel Ciolacu, buzoianul plângându-se populist că „industria jocurilor de noroc dă afară jurnaliști. S-a depășit orice limită”.

Cum nu de crediblitate dă pe-afară tagma jocurilor de noroc peste tot în lume, nu doar în România, Superbet, cea mai mare casă de pariuri de la noi, a simțit nevoia să se dezvinovățească (AICI, reacția).

Ziarele care tind să devină case de pariuri

Totuși, cum rămâne cu adevărul? Cine îl caută? Sunt operatorii români, la grămadă, adevărații kileri sau un bulgar supărat vrea să subjuge presa de la noi?

Interesante sunt și mișcările din ultimele săptămâni. La nivel european, ziare de prestigiu tind să devină adevărate case de pariuri. Gazzetta.it este un exemplu prezentat pe Playresponsibly.

Recent, bulgarii de la Ringier au cumpărat, iscând alte conflicte de muncă, prestigiosul ziar de sport „A Bola”. Miza este bănoasă: comunitatea de posibili pariori care ține în viață un site de sport.

abola
abola

În trecutul nu foarte îndepărtat, anul 2014, bulgarii au lansat în România portalul Sportnews, sub umbrela Libertatea, pe care l-au închis subit, după doar un an, fără prea multe explicații și nedorind să accepte publicitatea adusă de redacție, în timp ce conducerea se plângea de lipsa banilor.

P.S. Un alt jurnalist GSP a scris despre jocurile de noroc, pasivitatea FRF față de vedetele din sport care fac reclamă pariurilor (AICI, detalii).