Parisul se pregătește să devină un nou Las Vegas european. Potrivit unei legi din 1920, prezența cazinourilor este interzisă pe un perimetru de 100 de kilometri în jurul Orașului Luminilor (cu singura excepție a cazinoului Enghien-les-Bains, situat la nord de oraș).

O restricție luată la acea vreme pentru a proteja clasele sociale inferioare de virusul dependenței de jocuri de noroc, ocolită astăzi prin cluburile private prezente în oraș din 2018 cu autorizație de la Ministerul de Interne, care a permis deschiderea acestora în cadrul unui experiment.

În interiorul lor sunt permise doar „jocuri de masă”, precum pokerul, în timp ce aparatele de slot, ruleta și aparatele electronice rămân interzise. În oraș sunt șapte în total, care în 2023 au atras 700.000 de jucători, cu o creștere de 17% a prezenței față de anul precedent, pentru o cifră de afaceri de 119 milioane de euro.

Potrivit celor relatate de Le Parisien, testul lansat în urmă cu șase ani se va încheia la 31 decembrie 2024, ceea ce ar putea oferi un punct de cotitură radical politicii de jocuri de noroc a capitalei franceze cu undă verde definitivă.

Prin urmare, nu se pune problema să vedem cazinouri răsărind în umbra Turnului Eiffel, chiar dacă liberalizarea cluburilor ar trebui să ducă la o generalizare a acestor activități. La aceasta se adaugă și faptul că, din nou conform ziarului parizian, ruleta ar trebui legalizată din 2025, după ce anul trecut a fost autorizat blackjack-ul.

„Este un joc foarte popular și este o măsură mult-așteptată de jucătorii din sector”, a explicat Julien Tissot, fondatorul site-ului Lesclubsdesjeuxparisiens.fr.

Aceste măsuri ar trebui să aibă repercusiuni puternice asupra turismului din Paris, care conform Euromonitor în 2023 s-a impus deja drept „cea mai bună destinație” din lume, cu 15 milioane de „sosiri” așteptate.

Venirea cazinourilor ar trebui să crească fluxurile de vizitatori, cu riscul unei creșteri paralele a cazurilor de dependență de jocuri de noroc. Asta în timp ce, în restul Europei, cazinourile terestre trag obloanele.