2023 se duce la culcare peste câteva ore și lasă nerezolvată un temă arzătoare pe piața jocurilor de noroc: acreditarea firmelor de metrologie care trebuie să controleze funcționarea păcănelelor.

Conducerea ONJN s-a schimbat (pe 15 noiembrie a fost înscăunat Gheorghe Gabriel Gheorghe), dar preluarea puterii a lăsat un gol. Ordinul 404, dat de fostul președinte, Silviu Pocora, acum vicepreședinte, acoperă activitatea firmelor de metrologie până la începutul anului viitor.

După 1 ianuarie 2024, situația rămâne suspendată. „Noul președinte este în vacanță și nu poate emite ordine. Toate firmele de metrologie sunt acreditate și își pot desfășura activitatea.

Singura problemă este că una dintre sarcinile Oficiului era să se avizeze schema de acreditare, lucru pe care nu l-a făcut”, reclamă surse din piață.

Ordinul 404 revine în actualitate

ONJN a mai fost o dată în situația de a blcoa toată piața păcănelelor, dacă nu ar fi modificat mult-discutatul Ordin 404. Soluția găsită astă-vară de Silviu Pocora a fost o prelungire până la începutul anului viitor (AICI, detalii).

Vocile din piață spun că prelungirea cu doar 6 luni nu rezolvă mare lucru, cât timp nu se soluționează problema schemei de acreditare specifice pentru domeniul jocurilor de noroc, avizare care se poate face în strânsă colaborare cu RENAR.

Acum, cele 6 luni sunt pe cale să expire, iar piața are de înfruntat din nou aceleași probleme, spre supărarea firmelor de metrologie. O nouă actualizare a ordinului 404 va putea prelungi situația, dar n-o va putea tranșa definitiv câtă vreme ONJN refuză să colaboreze cu RENAR, așa cum Playresponsibly a relatat în diverse articole.

Silviu Pocora îi susură la ureche noului șef soluția sa, una convenabilă BMM-ului, companrie americană, și spre paguba firmelor românești.