Playresponsibly a cerut un punct de vedere unui grup de juriști competenți, vis-a-vis de aplicarea legii Simonis. Părerea unanimă este că retragerea graduală este una justă, doar că ea n-a fost menționată deloc de inițiator.
Parlamentul PSD a ascuns ori pentru că nu știa, ori pentru că nu a vrut să stingă din impactul pe care guvernanții l-au vizat la nivel de percepțoe publică prin „uciderea” păcănelelor.
În cazul în care legea s-ar fi aplicat în forță, începând de duminică, 28 aprilie, statul ar fi fost expus în fața unor acțiuni în instanță.
Iată părerea juriștilor consultați de Playresponsibly:
„Conform dispozițiilor legii, începând cu data de 28.04.2024, niciun operator nu mai poate să își autorizeze mijloace de joc de tip slot-machine, în nicio unitate administrativ-teritorială ce are o populație mai mică de 15.000 de locuitori. În acest sens, legea se aplică pentru viitor.
Totodată, textul de lege prevede că pentru ca un operator de jocuri de noroc să poată exploata un mijloc de joc de tip slot-machine, acesta trebuie să plătească o taxă de autorizare pentru fiecare slot în cuantum de 6.100 de euro/slot/an.
Operatorul este obligat să plătească taxa de autorizare până la finalul perioadei (12 luni), chiar dacă scoate din uz mijlocul de joc.
Pe 28.04.2024, dată la care intră în vigoare dispozițiile privind interdicția de a mai autoriza mijloace de joc în UAT-uri mai mici de 15.000 de locuitori, vor exista autorizații valabil emise pentru care s-au plătit taxe și pentru care operatorii sunt obligați să plătească taxe până la finalul autorizației.
Din acest motiv, închiderea sălilor și scoaterea din exploatare a mijloacelor de joc ar urma să se facă gradual, începând de duminică, 28.04.2024, în termen de maxim 12 luni, pe măsură ce autorizațiile valabile vor ajunge la termen.
O interpretare contrară, prin care dispozițiile legii se vor aplica inclusiv autorizațiilor valabil emise încă de duminică, ar fi o aplicare retroactivă a legii și ar genera o situație profund injustă în care operatorii economici ar fi în continuare obligați la plata autorizațiilor pentru niște mijloace de joc pe care nu le mai pot exploata, aspect care ar permite acestora să ceară despăgubiri statului”.