HG nr. 111/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de punere în aplicare a OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc şi pentru modificarea şi completarea HG nr. 298/2013 privind organizarea şi funcţionarea ONJN au adus o înmuiere a amenzilor pentru operatorii prinși că permit accesul minori în sălile de joc, socotită o infracțiune majoră.

După o propunere plecată, cel mai probabil, de la cineva direct interesat din industrie, autoritățile aplică o sancțiune mai blândă. Astfel o hotărâre de Guvern prevalează în fața legii, susține un angajat din instituție care dorește să demaște anomalia.

„În OUG 77, la contravenția cu minorii lăsați în cazinouri și săli de jocuri există o taxă mai mare pentru operatori, o amendă mai mare. Prin Hotărâre de Guvern, au venit și au menționat aceeași contravenție. Au stabilit însă că intezicerea minorilor este contravenție, dar cu o amendă mult mai mică. Așadar, se aplică o amendă mult mai mică, în acest moment.

Au aplicat ultimul act normativ, de nivel inferior, nu cel de nivel superior. Nu știu cum s-a putut semnat așa ceva în 2016. Au făcut amenda mai mică în HG decât în OUG 77”, spune un insider din ONJN, sub protecția anonimatului.