Operatorii mici și mijlocii nu văd cu ochi buni ultima ordonanță de urgență pregătită de premierul Marcel Ciolacu. La unison, toți spun că doar firmele mari își vor putea permite măririle de taxe. Măsură a fost motivată de Executiv prin gaura existentă la Buget.

„Doar câțiva mari operatori vor ră,âne în picioare, multinaționale, de la unii vine și propunerea. Nici o asociație nu și-a revendicat acele grozăvii menite să facă stop joc majorității. Garanție de la 1.000.000 euro... Alte taxe mărite aberant, la un an de la măririle de anul trecut, fără studiu de impact. Interziceri de mod de exploatare care lovesc direct în modul de operare accesibil celor mici și mijlocii.

Fără a le enumera pe toate, cele mai semnificative ar fi: scoaterea completa a AWP-urilor, garanția de 1.000.000 euro, în sălile de joc nu va mai fi voie să se vândă alcool, și nici nu are voie sa comunice cu alt spațiu care vinde alcool. Asta, practic închide tot ce avem noi acum, mai ales la țară, și săli, și pariuri, taxa de autorizare mărită cu 700 euro / aparat, taxa de fundație 500 euro pe aparat, la autorizare. Este enormă, prin adiționarea a câte 500 euro, adică tot o creștere a taxei.

În total, autorizare + fundație, taxa ar crește cu 1.200 euro de aparat pe an, practic, câte 100 euro pe lună. Adică 1.200 euro pe lună la fiecare sală de 12 aparate, licența mărită la toată lumea cu încă 75.000 euro.

Suplimentar, am identificat și problema abrogării art. 2 alin 5, prin care se elimină complet posibilitatea de a exploata jocuri de orice fel în asociere sau colaborare cu deținătorii de spații. În acest fel, prin oricare din prevederile menționate în parte, sau cu atât mai grav prin cumularea lor, se instituie practic o interdicție de desfășurare a activității de jocuri de noroc tuturor firmelor mici și chiar mijlocii, aproape toate firmele cu acționariat național în principiu, și se oferă aproape cu monopol întreaga piață multinaționalelor mari”, spun operatorii.