Situația stă să explodeze pe piața păcănelelor din România, unde ONJN a reușit să-i încaiere pe operatori. Iată cum s-au configurat taberele.
Într-o parte sunt cei care au respectat legea, dar suferă momentan, așteptând ziua de 1 decembrie ca să repornească aparatele, iar de cealaltă parte a baricadei se află cei care au încălcat prevederea de a nu funcționa fără autorizație și care riscă pierderea licenței pentru următorii 5 ani, dar care nădăjduiesc să nu fie pedepsiți, nefiind vina lor că n-au toate documentele puse în regulă, ci situația a fost iscată de faptul că nu s-a întrunit Comitetul de Supraveghere la ONJN, cel care prelungește avizele.
Oricare va fi interpretarea situației de către conducerea ONJN, șefii vor avea pe masă, începând de a doua zi, procese în instanță pentru recuperarea prejudiciului (în cazul celor care au respectat legea) sau, după caz, chiar plângeri penale. Nu ar fi prima oară în istoria recentă a instituției când plouă cu reclamații la DNA. Atunci, conducerea a fost nevoită să-și ia tălpășița.
Absența din peisaj, pentru câteva săptămâni, a Comitetului, forul care decide dacă prelungește sau nu autorizațiile aparatelor, a creat debandadă.
Firmele cărora le-au expirat hârtiile la finalul lunii octombrie ar fi trebuie să închidă aparatele, neavând documentația completă. Dar închiderea însemna pierderea clienților, care ar fi migrat la rivali, situație mai grea chiar și decât pierderea unei anumite sume de bani, așa că unii au decis să meargă mai departe, pe riscul lor.
Sunt multe firme care au mers pe „barba lor”. Au refuzat să închidă. Se bazează pe faptul că, la offline, situația este mai volatilă, regulile nu sunt atât de stricte precum la online, unde softul indică cu precizie ziua și ora închiderii.
La păcănele din agenții, orice operator poate reseta aparatul, nici măcar nu este nevoie de metrologie. Astfel, cu greu pot fi prinși funcționând ilegal. În plus, Oficiul n-are destui inspectori pentru a controla aparat cu aparat care merge în noiembrie fără autorizație.
Un singur aparat în neregulă atrage ridicarea licenței pentru toată firma. Iar licența se acordă pentru o firmă care are minimum 75 de aparate.
Toți cei implicați așteaptă să vadă cum va fi interpretată și aplicată legea, dar pentru Pocora și ai lui se aude zornăit, în prag de Sărbători. Poate fi de clopoței sau de cătușe.
Un caz aparte este portalul PlayGG, care nu a tras obloanele, deși este în afara legii. Reprezentanții au lăsat site-ului de poker să funcționeze pe motiv că nu le-a ajuns scrisoarea recomandată în care se află decizia ONJN.
Eventual, reprezentanți pleacă de-acasă, ca să nu semneze de primire. Se știe că un operator începe ispășirea pedepsei de când semnează că a recepționat plicul și a luat la cunoștință decizia.
În acest fel, unii trag de timp în speranța inclusiv că poștașul pierde scrisoarea. La ONJN se lucrează cu metode arhaice, dar asta nu mai este de mult o știre.