Guvernul Finalandei a lansat o investigație pentru reorganizarea jocurilor de noroc. Autoritățile de la Helskinki evaluează închiderea companiei de stat Viekkaus, echivalentul Loteriei Române la noi, și urmărește modificări ale regulamentului actual, incapabil să gestioneze jocurile online.

Finlanda evaluează cesionarea agenției de stat Viekkaus, care gestionează jocurile fizice și o parte din cea online. Într-un interviu acordat MTV Uutiset, Tytti Tuppurainen, ministrul Afacerilor Europene și Managementului Proprietății, explică că în primele săptămâni din 2023 se va derula o anchetă privind închiderea companiei Viekkaus, care gestionează jocul finlandez din 2017.

„În calitate de ministru al proprietății”, explică Tuppurainen, „eu însumi m-am grăbit să raportez o posibilă tranziție la un sistem cu mai multe licențe”.

Ancheta va trebui să fie închisă înainte de alegerile generale programate pe 2 aprilie 2023, deoareceTuppurainen dorește ca tranziția la un sistem de licențiere să fie conturată înainte de orice posibilă schimbare de guvern.

„Sunt alegeri parlamentare în primăvara anului viitor”, explică el „și ideal ar fi dacă am avea deja suficiente informații disponibile la momentul negocierilor guvernamentale, pentru a putea face politici concrete”.

Operatori nereglementați

Tuppurainen explică faptul că introducerea licențelor i-ar pune pe toți furnizorii de jocuri de noroc pe același picior. În prezent, operatorii non-Veikkaus sunt nereglementați, mulți dintre ei nu oferă protecție jucătorilor, în timp ce Veikkaus are o serie de limite stricte privind depozitele.

Pe lângă faptul că guvernul finlandez nu primește niciun venit din jocurile de noroc fără licență: „În acest moment”, observă ministrul, „societățile de jocuri de noroc care operează din străinătate se află într-o zonă gri sălbatică. Ele nu sunt supuse acelorași reguli de răspundere care se aplică la Veikkaus.

Acest lucru provoacă în mod firesc dezavantaje în jocurile de noroc și în același timp limitează acțiunea Fiscului, ceea ce înseamnă că profiturile din jocurile de noroc finlandeze trec și dincolo de granițele Finlandei, către țări străine”.

Agenția de monopol Veikkaus a fost înființată în 2017, când primii trei operatori, Fintoto, Asociația Finlandei de Slot Machine (Ray) și loteria Veikkaus, au fuzionat într-o singură companie controlată de stat.

Chiar și în viziunea lui Sari Multala, deputat al Partidului Coaliția Națională, monopolul Veikkaus trebuie revizuit. „Din punct de vedere al jocurilor online, actuala reglementare nu poate atinge obiectivele de care avem nevoie. Monitorizarea este mai ușoară în lumea fizică decât online”, a comentat el.