Operatorul francez FDJ, punând pe masă suma de 350 de milioane de euro, este gata să achiziționeze toate acțiunile companiei care deține drepturile la Loteria Națională Irlandeză.

Compania Française des Jeux (FDJ) își anunță public intenția de a cumpăra acțiunile Premier Lotteries Ireland (PLI), operatorul care deține drepturile Loteriei Naționale. Tranzacția este supusă aprobării de către autoritatea de reglementare a Loteriei Naționale.

Stéphane Pallez, Președinte și CEO al FDJ Group, spune că „suntem foarte încântați să primim Premier Lotteries Ireland, un partener de lungă durată al comunității Euromillions, în cadrul Grupului FDJ ca prima noastră achiziție ca operator de loterie din afara Franței. Această operațiune este perfectă, în conformitate cu strategia noastră de dezvoltare internațională și a business-ului nostru de bază. Acesta va permite FDJ să continue să crească, rămânând în același timp fidel modelului său de joc recreativ, responsabil și redistributiv. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună, valorificând la maximum toate oportunitățile de colaborare”.

Andrew Algeo, CEO al Premier Lotteries Ireland, adaugă: „Sprijinul FDJ marchează începutul unui nou capitol interesant în povestea PLI, unul de care va beneficia Loteria Națională Irlandeză și numeroasele sale părți interesate. Sunt recunoscător atât OTPP, cât și An Post, care au fost susținători generoși ai PLI, iar Loteria Națională a crescut substanțial și sustenabil sub controlul lor. Echipa PLI așteaptă cu nerăbdare să creeze o Loterie Națională Irlandeză și mai bună cu FDJ și să ajute la extinderea loteriei internaționale FDJ”.

Fabrică de făcut bani

În 2014, licența de loterie națională irlandeză a fost acordată, pe o perioadă de 20 de ani până în noiembrie 2034, Premier Lotteries Ireland, un consorțiu condus de fondul de pensii canadian Ontario Teachers' Pension Plan, împreună cu An Post, serviciul poștal de naționalitate irlandeză, precum și fondului de pensii An Post.

În 2022, piața irlandeză de pariuri și jocuri a fost a 7-a cea mai mare din Europa, iar 76% dintre adulții din Irlanda au jucat la loterie cel puțin o dată. În 2022, dintr-o cifră de afaceri brută din jocurile de noroc (GGR) de 399 milioane EUR, Premier Lotteries Ireland a donat 65%, sau aproape 260 milioane EUR, către „Good Causes” pentru peste 4.000 de organizații caritabile și a raportat venituri nete din jocuri de 140 milioane EUR, cu un marjă EBITDA similară cu FDJ.

Cu peste 200 de angajați, Premier Lotteries Ireland oferă o gamă de aproximativ 45 de jocuri, disponibile printr-o rețea diversă de peste 5.300 de agenții, precum și în online. Finalizarea acestei tranzacții este supusă unor condiții, inclusiv aprobarea autorității irlandeze de reglementare a Loteriei, și este de așteptat să aibă loc în a doua jumătate a anului 2023.

Într-o declarație pe site-ul său, Irish Natonal Lottery (Loteria Națională Irlandeză) a asigurat, fără a da nume, interesul unei alte entități. De fapt, nota confirmă că este și va continua să fie deținută de statul irlandez, reglementată de autoritatea de reglementare a Loteriei Naționale și administrată de Premier Lotteries Ireland DAC.

„Am dori să vă asigurăm că jocurile Loteriei Naționale vor continua ca de obicei”, a specificat grupul.