Guvernul, în noua sa formulă instalată la Palatul Victorie, n-a renunțat la ideea de a suplimenta fondurile la Buget prin suprataxarea jocurilor de noroc. 

Planurile liberalilor conțin mărirea taxei pe care fiecare firmă care operează păcănele o are de achitat anual, pentru a putea funcționa. Asta pe lângă obișnuitele taxe de viciu și de întreținere ale unui aparat de tip slot-machine.

„Înțeleg că vor să dubleze taxa de autorizare a unei firme pe domeniul jocurilor de noroc, care în acest moment este de 100.000 de euro pe an. Era 20.000 de euro până înainte de ultima mărire de taxe și impozite, acum vor s-o facă de 200.000 de euro.

Să vedem cine o va putea plăti... La cum arată lucrurile, vor fi avantajați operatorii mari, care îi vor înghiți pe cei mici. Iar cei mari, care pot achita astfel de taxe astronomice, sunt de obicei firme venite din străinătate.

Astfel, profitul pe care guvernanții îl tot clamează se va duce în afara țării, iar statul va rămâne tot cu buza umflată. Acestei taxe i se adaugă taxa de viciu, mărită de la 330 la 425 de euro, iar o păcănea are și costuri de metrologie, adică mentenanță și reparații, care costă 250-400 lei. Toate sunt taxe anuale, per aparat. Dacă ai câteva zeci sau sute de astfel de aparate, vă dați seama de dimensiunea cheltuielor”, spun surse din piață pentru Playresponsibly.

Ciolacu, discurs naționalist

Propunerea, care ar veni din partea PNL a Coaliției, nu cadrează cu strategia de guvernare a PSD. Potrivit lui Marcel Ciolacu, firmele cu capital străin, urecheate deja public de premier pentru faptul că își exportă șmecherește profitul, ar putea fi puse să achite o taxă de 1% din cifra de afaceri.

Ideile „naționaliste” ale prim-ministrului României nu cadrează cu cele mai recente vești privind politica de suprataxare a domeniului jocurilor de noroc, una în care firmele autohtone ar fi puse la pământ, iar firmele străine și-ar spori cota de piață.

Ultimele măriri de taxe au dus deja la șubrezirea activității pentru multe firme mici și mijlocii. Spre exexmplu, rețeaua Don Cash, prezentă în toată țara, a anunțat că a redus de la 60 la 30 numărul sălilor de jocuri. De asemenea, a fost silită să micșoreze numărul angajaților, de la 900 la 500, astfel că și încasările la Buget au fost mai mici venind din partea acestei companii.