Pică frunza pe Calea Victoriei și, odată cu anotimpul, s-a schimbat conducerea în sediul de la numărul 9, unde sunt cuibărite birourile Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Sub presiunea propriei greutăți, scaunul cu 3 picioare pe care se foia Mihail-Silviu Pocora s-a prăbușit, executat odată cu prevederile care conferă puteri sporite granzilor și dezintegrează talpa jocurilor de noroc.

Se termină astfel provizoratul unui personaj marginal, a cărui activitate nu reține nicio faptă de vitejie, în afara unor unduiri pe lângă puterea politică. Lingușelile care îi sunt atribuie nu i-au folosit la nimic, deși era dispus să se înscrie și în PSD – Sector 1, doar ca să se vadă șef „plin”.

Dar, cum a ajuns un personaj provincial să stea atâtea luni în fruntea Oficiului? La cum arată organigrama, cu dansatoare de zumba și alte specimene de umplutură, nici nu era greu de făcut carieră cu care te poți făli în fața vecinilor.

Lăudat pentru activitatea din provincie de șeful său direct, Tudor Simota, ca lider al Serviciului Teritorial de la Constanța, Pocora n-a făcut saltul de calitate.

S-a urcat în trenul de București pe 11 februarie 2022. Atunci, o decizie a premierului de la acea vreme (nr. 135/2022) îl propulsa pe Mihail-Silviu Pocora în funcția de vicepreședinte la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

Membru al lojei masonice „Ex oriente lux”, potrivit ziaristii.com, Pocora și-a văzut visul cu ochii pe 20 iunie 2022, profitând de haosul care cuprinsese instituția: a devenit vicepreședinte cu atribuțiuni de președinte, până la noi ordine.

Instalat joi, 16 iunie 2022, în funcția de președinte, directorul Tudor Simota a fost eliberat din funcție patru zile mai târziu de semnătura premierului Nicolae Ciucă, iar în locul lui a venit chiar Pocora.

Omul de la malul mării a profitat de dezintegrarea taberei Voiculescu, nevoită să plece cu tinichele de coadă (președintele Alin Teodor și directorul său de cabinet, Dan Ghiță, s-au ales cu plângeri penale).

Numit ca soluție temporară, Pocora a continuat să meargă pe linia fostei conduceri, mai ales că opoziție a primit doar dinspre Tudor Simota. A jucat o carte și cu firmele de metrologie, blocându-le pe cele românești.

Cele două mize ale lui Pocora a fost să-și prelungească mandatul și să scape de Simota. Nu i-a reușit nici una, nici alta. Provizoratul i s-a terminat brusc, iar pe Simota l-a retrogradat inspector, doar că noua organigramă pe care a încercat s-o impună cu ajutorul Corpului de Control al Finanțelor nu se poate aplica.

Mandatul lui Pocora s-a încheiat pe 5 octombrie 2023, când a fost demis de Marcel Ciolacu în ședința de Guvern. 

Playresponsibly l-a invitat pe Pocora să-și expună gândurile, la final de mandat. Ca orice funcționar care știe că tăcerea este brățară de aur, nu se aruncă să facă valuri. Știe că în putrezitul sistem de stat, cine mârâie dispare, așa că a ales să își protejeze spatele, unul de care are oricum grijă soacra sus-pusă în sistemul funcționărimii publice din România.

„Nu am nimic de comentat”, a fost singura reacție a celui care a condus ONJN cu dispensă, între 20 iunie 2022 și 5 octombrie 2023, și care se întoarce în anonimat aparatului public, urmând să fie mutat pe o altă poziție.