Malta, o țară care atrage ca un magnet firmele de pariuri și de jocuri de noroc, fiind socotită un „paradis fiscal”, vrea să nu țină cont de prevederile europene. Practic, Malta dorește să protejeze companiile care oferă servicii de jocuri de noroc online de posibile cereri de despăgubire din străinătate, iar asta îngrijorează Bruxelles-ul.
Guvernul maltez are în vedere modificarea legii cu scopul precis de a garanta o mai mare protecție industriei naționale a jocurilor de noroc online față de eventualele procese intentate în străinătate, dar mai ales față de consecințele eventualelor condamnări și cereri de despăgubire. Astfel, multe companii vor fi motivate să se înregistreze fiscal în Malta.
Ministrul Economiei, Silvio Schembri, a prezentat, în acest sens, un amendament la Parlament. Acesta este un amendament care, dacă va fi aprobat, ar include o nouă prevedere: instanțele malteze nu vor mai fi nevoite să execute hotărârile pronunțate în străinătate împotriva companiilor și conducerii acestora, în cazul în care acestea au o licență de jocuri de noroc malteză și respectă reglementările locale.
Firmele înregistrate în Malta vor fi protejate
Avocații austrieci și cei germani s-au plâns deja că modificarea Legii Maltei privind jocurile de noroc - Bill 55, care a fost înaintată în prima sa lectură pe 24 aprilie - „subminează în mod flagrant statul de drept european prin blocarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor și rezidenților UE”.
Argumentul maltez în sprijinul proiectului de lege este legat de principiul liberei circulații a mărfurilor și serviciilor UE. Potrivit Maltei, a avea o licență conferă dreptul de a oferi servicii pe toate piețele UE. În realitate, UE permite statelor sale membre să elaboreze legislație specifică țării în legătură cu reglementările privind jocurile de noroc pentru a proteja cetățenii de actele considerate penale.
Dacă noul proiect de lege este adoptat, totuși, amendamentul va acorda instanțelor malteze autoritatea de a respinge hotărârile străine considerate a încălca legislația malteză. Drept urmare, companiile malteze de jocuri de noroc pot evita să ramburseze reclamanții, în procesele intentate împotriva lor. Această mișcare are scopul de a proteja interesele industriei malteze a jocurilor de noroc online, care a contribuit major la economia țării de mulți ani.
În plus, modificarea ar putea permite companiilor malteze de jocuri de noroc să continue să ofere servicii de jocuri de noroc online cetățenilor altor state membre ale UE, încălcând legile locale. Acest lucru ar putea duce la noi dispute juridice și ar putea spori tensiunile dintre Malta și alte state membre ale UE. Un jucător din România se va putea îndrepta mai greu împotriva unei companii care s-a înregistrat în Malta, iar numărul acestora este semnificativ.
Este primul stat UE care a reglementat jocuri de noroc
Încă din anul 2004, Malta a fost primul stat din cadrul Uniunii Europene care a reglementat jocurile de noroc prin intermediul internetului, adică jocurile de noroc online.
Autoritatea pentru Jocuri de Noroc din Malta (denumită MGA) permite emiterea licențelor online pentru toți operatrii din industria jocurilor de noroc. Mai pe scurt această autoritate, denumită oficial Malta Gaming Authority este organismul unic de reglementare care se ocupă de administrarea tuturor formelor de jocuri de noroc ce se desfășoară în cadrul acestei țări. Pe lângă acest fapt, mai sunt și alte avantaje pe care le oferă acest stat companiilor ce activează în acest domeniu.
Malta este centrul european al i-Gamingului, sumele provenite la economia locală sunt în creștere cu mai mult de 10% în fiecare an, numărul operatorilor licențiați sunt și ei în creștere cu peste 6% față de anii precedenți și numai în anul 2017 peste 556 milioane de euro brut au fost încasați din afacerile cu jocuri de noroc.
Activitatea aferentă jocurilor de noroc și aici ne referim la societățile care activează în cadrul loteriilor, jocurile de cazino, pokerul, pariuri sportive, P2P sau furnizorii de software online din această sferă – este constituită și reglementată legal, fiind o activitate clar definită cu un regim fiscal atractiv și nivel de impozitare avantajos.