Pe 29 ianuarie anul viitor, cetățenii din Liechtestein vor merge la vot (22.000 de oameni au drept de vot), pentru a decide dacă interzic sau nu cazinourile, decizie prin referendum care ar putea duce, în termen de 5 ani, la închiderea celor existente. În prezent, în țara liliputană sunt 5 cazinouri în funcțiune, iar alte 3 așteaptă autorizarea.

Licența pentru cazinouri a devenit obligatorie începând din 2016, după ce legea s-a schimbat în 2010. Până atunci, legea prevedea un sistem de concesiune. Având în vedere proliferarea numărului de cazinouri, guvernul de la Vaduz a aprobat un document care privește noile cazinouri, salvandu-i pe cei care au solicitat deja autorizarea, adică cele trei care așteaptă actul formal pentru a putea deschide porțile.

Perspectiva interzicerii cazinourilor divizează opinia publică. Asociația Cazinourilor din Liechtenstein subliniază că „experții nu cred că interdicția ajută la combaterea dependenței de jocuri de noroc” și că mai degrabă „protecția activă a jucătorilor care identifică rapid comportamentele problematice la jocurile de noroc și arată soluțiile oaspeților este preferată”.

Cei pro-cazinouri dau ca exemplu fumatul, mâncarea și alcoolul

Câteva cifre despre impactul economic al cazinourilor: anul trecut, cazinourile din Liechtenstein au plătit peste 28 de milioane de franci elvețieni taxe la Bugetul de Stat. În plus, există impozitarea corporativă obișnuită.

„Niciun sector economic al Liechtensteinului nu este impozitat la fel de mult precum cazinourile”, reclamă asociația, care mai arată că argumentele prohibiționiste valabile pentru cazinouri ar putea fi aplicate și în alte domenii.

„Sunt și alte comportamente problematice, precum alcoolul, mâncarea, tutunul... În toate aceste domenii, societatea noastră a optat pentru o abordare liberală, în care individul are responsabilitatea, iar societatea folosește prevederi de reglementare eficiente, pentru a-i proteja pe cei care nu își asumă responsabilitatea”, afirmă apărătorii menținerii cazinourilor.