Contact
Network Advertising & Media SRL

Bdul. Iancu de Hunedoara, Nr. 25, Sector 1
București, România

Furnizorii de cazinouri online sunt puternic atrași de insula Malta. Acolo, taxele și comisioanele sunt scăzute, iar guvernul a liberalizat rapid piața. Astfel, insula a devenit centrul industriei din Uniunea Europeană, iar numeroși germani joacă e site-urile de jocuri de noroc malteze. În același timp, numeroasele cazinouri de pe Internet sunt populare în rândul spălătorilor de bani, iar regulile relaxate fac ca infractorii să ascundă cu ușurință proveniența banilor. Sunt concluziile reieșite dintr-un studiu al asociației anti-mafie din Berlin, intitulat „Mafia – Nu, mulțumesc”.

Ancheta, condusă de doi jurnalişti, a fost publicată zilele trecute de grupul de stânga din Parlamentul European. Autorii oferă sugestii de îmbunătățire: solicită Uniunii Europene să adopte reguli mai stricte pentru a preveni spălarea banilor prin cazinourile online. Există deja reglementări extinse ale UE împotriva riscului ca infractorii să-și injecteze profiturile în sistemul financiar legal.

Cu toate acestea, conform studiului, cerințele pentru cazinourile pe internet, în special, trebuie întărite urgent. Fără noi reguli de la Bruxelles, depinde de statele membre să introducă legi mai stricte privind spălarea banilor pentru acest sector sensibil. Guvernul federal german, de exemplu, încearcă să facă acest lucru. În această țară, regulile de combatere a spălării banilor pentru operatorii online sunt mult mai stricte decât în ​​Malta.

Banii „murdari”, rulați prin conturi

În mod adecvat, Parlamentul European dezbate în prezent o modificare a normelor UE împotriva spălării banilor. Comisia a prezentat proiectul de lege în vara lui 2021. La începutul anului viitor, Parlamentul dorește să cadă de acord asupra poziției sale de negociere pentru discuțiile finale cu cealaltă cameră legislativă, Consiliul de Miniștri al UE.

În investigația lor, autorii se concentrează asupra importanței cazinourilor online din Malta ca facilități de spălare a banilor pentru grupurile mafiote italiene. Studiul evaluează o sută de investigații italiene din ultimii 25 de ani care au implicat și jocuri de noroc. Poliția a confiscat 6,7 miliarde de euro – dintre care 4,1 miliarde de euro, aproape două treimi, legate de cazuri în care infractorii au folosit cazinourile online din Malta pentru spălarea banilor.

Se pare că o metodă populară este deschiderea de conturi de jucător, depunerea de banii „murdari” acolo, să fie jucați puțin, apoi, după un timp, cazinoul să transfere fondurile într-un cont bancar. Aceasta poate fi apoi declarată drept câștig de joc. Pentru a face astfel de trucuri mai dificile, autorii studiului propun reguli mai stricte care facilitează înțelegerea fluxurilor de plăți și a identității beneficiarilor.

PayPal, exemplu negativ

De exemplu, cazinourilor online ar trebui să li se permită să transfere bani numai în conturi bancare deținute de jucători, și nu în alte conturi la cererea jucătorului, solicită autorii. De asemenea, jucătorul ar trebui să poată face depozite prin transfer bancar, debit direct sau numai cardul de credit și să nu folosească criptomonede sau furnizori precum PayPal. Serviciul de plată Paypal, în special, este foarte popular printre cazinourile din Malta.

Studiul a fost comandat de europarlamentarul german Martin Schirdewan. Președintele federal de stânga dorește includerea recomandărilor din studiu în noua versiune a directivei împotriva spălării banilor, care este în curs de negociere în Parlament.

El a propus o modificare a textului de lege și vede posibilitatea ca acesta să fie susținut de majoritate. „Sunt necesare reguli de transparență la nivelul întregii UE, pentru a lupta împotriva spălării banilor în jocurile de noroc online”, spune Schirdewan, care conduce și grupul de stânga europeană din Parlamentul de la Strasbourg. „Asta este singura modalitate de a rămâne pe urmele clanurilor mafiote. Până acum, UE a adormit”, este concluzia neamțului.

Odată ce Parlamentul și-a votat poziția față de lege, vor începe următoarele negocieri dificile: Parlamentul, Consiliul de Miniștri și corpul guvernelor UE vor trebui să cadă de acord asupra versiunii finale. Consiliul de Miniștri și-a adoptat deja poziția cu privire la actul juridic, în decembrie anul trecut, și s-a abținut de la o astfel de înăsprire pentru cazinourile online.