Mai multe asociaţii importante care activează în domeniul cultural au criticat modificările propuse de Ministerul Culturii prin Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului (OUG) nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care vine să modifice legea ce reglementează sistemul de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale.
Preşedintele Asociaţiei Comercianţilor de Opere de Artă din România (ACOAR), Mihai Covaci, a declarat că proiectul va produce efecte negative în activitatea sectorului cultural. Practic, Ministerul Culturii ar falimenta casele de licitații și galeriile de artă, prin această inițiativă legislativă. Taxa AFCN asupra caselor de licitaţie, prevăzută în proiect, ar creşte cu 8000% (de 8 mii de ori).
În România sunt licențiate 46 de entități de pariuri
„În această listă a surselor de finanțare a culturii, în care casele de licitație, practic colecționarii de cultură, sunt taxați cu 5% din cifra de afaceri, operatorii economici care organizează jocuri de noroc (și cazinourile online) sunt taxați cu 0,5%, de 10 ori mai putin. Acestora nu li s-a crescut taxa, deși probabil nu sunt 5 plătitori, ci sute, respectiv cifra acestora de afaceri este mult mai relevantă”, reclamă același Covaci, într-un comunicat remis pentru playresponsibly.
În România îşi desfăşoară activitatea 5 case de licitaţie de artă şi carte (Alis, Artmark, Historic, Quadro şi, mai nou, Ans Azura). Lumea jocurilor de noroc este mult mai vastă. În prezent, în România există 46 de site-uri de pariuri online. Aceste 46 de agenții de pariuri online aparțin de 26 firme-mamă (spre exemplu, Vladcazino din România este deținut de firma-mamă Unibet). Activitatea acestora este reglementată de ONJN.